Podcast “Hakkame tegutsema! – Roland Tokko

“Hakkame tegutsema” on podcast inimesele, keda huvitab ettevõtlus, areng ja kes soovib kuulata teiste tegusate inimeste lugusid. Seekordse saate külaline on Roland Tokko, kes on üks Edu Akadeemia eestvedajatest. Edu Akadeemia tegeleb teadmiste ja toimivate strateegiate vahendamisega inimestelt, kes on edukad, õnnelikud, jõukad ja terved ning kes on oma elus märkimisväärseid tulemusi saavutanud. Viimaste aastate jooksul on ta teiste seas Eestisse toonud Robert ja Kim Kiyosaki, Janet Atwoodi. Lisaks korraldab Roland reise Tony Robbinsi koolitusele Inglismaale.

Roland räägib oma elust enne Edu Akadeemiat ning kuidas ta selle ettevõttega alustas. Kuidas selle mõtte leidis, kuidas ta oli võlgades ja kuidas sellest kõigest välja tuli. Ta jagab õppetunde koolist, ülikoolist ja elust enesest. Rolandil on palju põnevaid mõtteid ja soovitusi. Üks olulisemaid soovitusi on, et olge head inimesed üksteise vastu ja looge väärtust. Siis tuleb kõik muu iseenesest.

Mõtteid vestlusest

  1. Ettevõtlusega alustamisest. Ma olin lugenud raamatuid, olin osalenud koolitustel ja ma nägin, et mõned teised inimesed on suutelised ning mõtlesin, et kui teised suudavad, siis pean ka mina suutma. Igaüks on ju kuskilt alustanud, ilma et neil midagi oleks. Samamoodi ei olnud mul mingeid kontakte, suutsin õnneks leida mõttekaaslased, kes olid huvitatud sarnast asja tegema ja tiimi koostöös sai esimene asi tehtud (muusikalaager), need emotsioonid olid võimsad, kui saime esimesed osalejad jne – iga asi tundus suur läbimurre!
  2. Idee leidmine – üks asi viib teiseni. See oli asjade loomulik käik. Olles pikalt enesearenguga tegelenud, palju koolitustel käinud, seda nii Eestis kui välismaal, sain ühel hetkel sain aru, et tänu neile koolitustele toimuvad mu elus reaalsed muutused. Sealt edasi viis elu nii, et mulle pakuti võimalust, et kas sa ei tahaks ise sellist asja Eestis teha.
  3. Koolisüsteem võiks aidata meie potentsiaali paremini välja tuua. Koolist me kahjuks ei saa neid teadmisi, mis meie potentsiaali välja tooks. Pean üheks enda põhitugevuseks näiteks koostöö tegemist ja võimet kontakti luua, aga koolist tulles ei pidanud neid oma tugevusteks. Koolis on selle nimi ju vahele segamine. Koolisüsteem peaks tegelema inimestes nende potsentisaali välja toomisega, mida ta ei tee.
  4. Ise tegemisest. See, et ma hakkasin ise korraldamisega tegelema, on kordades rohkem väärt, kui minna seda ülikooli ürituskorraldust õppima. Kõik need üritused, mida oleme teinud, on saanud võimalikuks ainult seetõttu, et me alustasime ja hakkasime ise tegema.
  5. Vigade aksepteerimisest. Reaalses igapäevaelus tulevad vead igal juhul. Mida kiiremini suudad jõuda sinna, et aksepteerid vigade tekkimist, seda kiiremini suudad neid vead läbi teha, mis on omaette eesmärk. Ükskõik, mida uut täna alustan, 1) püüan alati leida kellegi, kes on selles vallas maailma parim ja temalt õppida;  2) kuidas asi võimalikult kiiresti käima panna, vead võimalikult kiiresti läbi teha. See on mudel, mis on mind aidanud.
  6. Mis mind julgustab ette võtma. Ma tean, et kõige hullem, mis juhtuda saab, pole üldse nii hull. Tihtilugu inimesed tulevad minu juurde probeelmidega, et kõik on nii halvasti, et inimesi ei saa üritusele vms – minu jaoks tunduvad kõik need asjad nii pisikesed. Olen olnud seisus, kus on suurus miinus, oled teistele võlgu ja pead selle koormaga kõndima ning selle kogemuse kõrval tunduvad need asjad nii olematud. See on asi, mida raskused ka õpetavad. Ma ei karda suuri asju, sest tean, et kui asi peaks untsu minema, siis ma õpin midagi ja olen edaspidi veel parem. Pole vaja karta, tuleb lihtsalt pihta hakata.


“Hakkame tegutsema!” on podcast, mida veab noor ettevõtja Indrek Põldvee.