Edasi #13 kaanepildi autor Veiko Tammjärv: hea kunst puudutab ja saadud elamus jääb kauaks meelde

Veiko Tammjärv ja Edasi suvenumbri esikaas.

Edasi suvenumber on suuresti pühendatud rahule, nii maailma-, meele- kui ka hingerahule. Teravmeelselt aktuaalse kaanekujunduse on seekord teinud kunstnik Veiko Tammjärv.

Meie seekordne number on pühendatud rahule. Mis on rahu sinu jaoks?

Mulle tundub, et rahu on seal, kus on vähe inimesi. Sisemine rahu seostub mulle looduses viibimisega ja ka näiteks sotsiaalvõrgustike vältimisega. Pean aga tunnistama, et seda viimast pole õnnestunud teostada.

Ajakirja esikaanel on sinu illustratsioon, mis tehtud spetsiaalselt Edasi kaane jaoks. Kuidas see töö sündis? Millest inspiratsiooni said?

Pildi idee tekkis kiiremini, kui ma arvata oskasin. Ilmselt oli midagi sellist juba mõnda aega väljundit otsinud. Reaalselt sai pilt alguse aga ühest sõjaväe helikopterist, mis meenutab mingit kurja lendavat putukat. Sellele järgnesid juba teised “putukad” ja kärbsepaber. Üks eesmärkidest oli ka, et militaarsetest detailidest hoolimata jääks pildi üldine emotsioon positiivseks.

Millist kunstiliiki sa ise enim naudid? Milline on hea kunst sinu jaoks?

Kuulan muusikat, kui tegelen loominguga. Tihti on see vahend, millega annab luua tööks vajaliku meeleolu ja inspireeriva keskkonna. Naudin ka graafilist romaani, mis on huvitav kunstiliik, kuna seal on ühendatud elemendid kujutavast kunstist, filmist ning kirjandusest. Hea kunst puudutab ja saadud elamus jääb kauaks meelde. Üldiselt eelistan saada erinevatest kunstiliikidest positiivseid, helgeid emotsioone. Katarsis pole päris minu jaoks.

Neile, kellele oleme käesoleva numbri esikaant enne ilmumist näidanud, on kõik pidanud seda väga teravmeelseks. Mis sind ennast on viimasel ajal muigama pannud ja miks?

Mul on seda hea meel kuulda, sest olen tulemusega ka ise rahul. Brutaalne sõda Ukrainas on aktiveerinud väga paljusid illustraatoreid, grafiti-, meemi- ja karikatuurikunstnikke. Sellisel määral ainest pakkuvat ja masse puudutavat temaatikat pole ammu olnud. Loomulikult ei ole see teema, mis muigama paneks, aga minus tekitab alati imetlust, kui suudetakse minimaalsete kujunditega anda edasi olulisi sõnumeid.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)