Vice Versa: I Wear* Experiment & Aprillo

I Wear* Experiment ja Aprillo.

Hektilise – kord pĂ€ikeselise, kord hall-tuulise – maikuu soundtrack‘iks sobivalt elektroonilisi ja eksperimenteerivaid radasid laulja-laulukirjutajalt Aprillolt ja elektroonilise alternatiivpopi koosseisult I Wear* Experiment.

Aprillol, seni eelkĂ”ige saatejuhi-ajakirjanikuna tuntud Maarja Merivoo-Parrol, ilmus Ă€sja ĆŸanritega mĂ€ngiv ja omapĂ€raselt jutukatkendeid sisaldav debĂŒĂŒtalbum “Humanities”, mille lugusid on juba mĂ€ngitud ka nĂ€iteks Seattle’i raadiojaama KEXP eetris.

I Wear* Experimenti vastilmunud album “Discontent” on bĂ€ndil jĂ€rjekorras kolmas, ning heliliselt helgem, kuid lĂŒĂŒriliselt sĂŒngem kui nende eelmiste plaatide materjal. BĂ€ndi pĂ€rjati sel aastal ka rahvusvahelise HEMI auhinnaga.

Aprillo I Wear* Experimentist: “I Wear* Experiment on nagu muusikaajakirjaniku unelm”

“I Wear* Experiment on nagu muusikaajakirjaniku unelm: kirg ja jĂ€rjekindlus on korraga vankri ette rakendatud ja allahindlust kumbki ei tee. Kohe esimese singliga tĂ”stsid nad oma saundi lati vĂ€ga kĂ”rgele ja ma kahtlustan, et siiamaani ei taipa paljud neile juhuslikult peale sattujad, et tegemist on kodumaise kollektiiviga. Ja isegi kui teavad, siis alati ei usu. IW*E jaksab ka sĂ”nadega vaeva nĂ€ha ja eristub selle poolest paljudest siinsetest artistidest, kelle lĂŒĂŒrika piirdub pahatihti puusalt tulistatud riimidega. KĂ”ige rohkem meeldib mulle, kuidas nad vĂ”tavad asju suurelt ette ja kuidas nad oskavad ĂŒksteist hoida,” sĂ”nab Aprillo.

““Thom & The Sunken Soldiers” on vaba ja ennastunustav bĂ€nger, mille live-versioon vĂ”iks kontserdil vabalt kesta albumil oleva kahe ja poole asemel kĂŒmme minutit ja vĂ”ib-olla siis kĂ”ik tĂ”esti tantsiksidki nagu Thom Yorke. See on hea pala, millega suurele suvele vastu minna ja sĂŒda saapasÀÀrest vĂ€lja Ă”ngitseda. Vaimusilmas juba nĂ€engi, kuidas Hando sĂŒnte kĂŒtab, endal basskitarr kaelas rippumas, Mikk mĂ€ngib trummi ja muheleb ning Johanna kepsutab lavalt alla, et publikuga koos jĂ€mmida. Kusagil Koreas,” illustreerib Aprillo bĂ€ndi muusikat.

I Wear* Experiment Aprillost: “See album ei ole lihtsalt OK, vaid ĂŒks ĂŒllatus ĂŒllatuse otsa”

“EelkĂ”ige tunneme Maarjat kui eriti muhedat ajakirjanikku ja Baltikumi uue mussi tutvustajat. Tema hilisĂ”htused muusikavalikud on mitmeid kordi tekitanud vajaduse peatada auto ja kirjutada ĂŒles jĂ€rjekordne uus artist, kellest ma midagi kuulnud ei ole. Ja kĂŒlalisena raadioeetris on mind alati imestama pannud, et kuidas ta oskab kĂŒsida nii sĂŒvitsi minevaid ja pĂ€riselt ka huvitavaid kĂŒsimusi. Igatahes – kui sain ĂŒlesandeks kuulata Aprillo albumit, siis eht-eestlaslikult hakkasin kohe muretsema. Mis siis, kui see album on lihtsalt OK? Aga jumal tĂ€natud – see album ei ole lihtsalt OK, vaid ĂŒks ĂŒllatus ĂŒllatuse otsa. F*cking hell, kui tore. Ma ei tea, miks, kuid seda albumit kuulates tekkis mĂ”te, et kui Regina Spektorile öelda, “Ă€kki salvestaksid ĂŒhe huvitava albumi nĂŒĂŒd”, siis ta vĂ”ib-olla suudaks enam-vĂ€hem sellise leveli albumi kirjutada. Sellise Grammy leveli albumi,” kirjeldab bĂ€ndiliige Hando Jaksi.

“Album “Humanities” on lĂ€binisti eklektiline ja kĂ”rvausse tĂ€is album – siis kui sa oled see inimene, kes otsib jutustusi, ilusaid meloodiaid vĂ”i Ă€gedaid saunde – midagi igale kuulamisstiilile. Kui otsida ĂŒhe loo koopiaid veidi erinevas vormis, siis sellist asja siit albumilt ei leia. Lugu, mis kĂ”netas mind kĂ”ige rohkem ja kĂ”ige sĂŒgavamalt, on “Windy City”. See on see lugu, mida Maarja saadet kuulates ma loodaks eetris kuulda, peatada auto ning kirjutada ĂŒles mĂ€rge, et on vaja pĂ€rast kodus mĂ”ned sajad korrad veel kuulata. “Windy City” ĂŒhendab endas vanakooli Vennaskonna pungiliku tumeda romantika ja mulle vĂ€ga sĂŒdamelĂ€hedase Interpoli/Editorsi indie vibe‘i. Rohkem nutikaid vĂ”rdlusi ehk polegi vaja – lĂ”petuseks vaid veel see, et oleksin vĂ€ga uhke enda ĂŒle, kui oleksin selle loo ise kirjutanud,” kommenteerib Jaksi Aprillo lugu.

I Wear* Experimenti albumiesitlus toimub 14. juunil Fotografiskas. Piletid saadaval siin.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapĂ€evaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevĂ”tmisi, ĂŒritusi ja teeb kaastööd meediavĂ€ljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mĂ€ngides mĂ”nusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ĂŒhisnimetajateks on soul, funk, mahe vĂ€rskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, pĂŒĂŒdes tuua nende olemust lugejatele lĂ€hemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (83)