Karmen Reinpõld: ainult üks spordiala terveks eluks? Milline? “Treeneripäevik”

Foto: Shutterstock

Kui su eesmärk on pikk ja tervelt elatud elu ning sa pead valima ainult ühe spordi, mida edaspidi harrastada, siis on valik väga lihtne – tee jõudu! Eriti asjakohane on see soovitus neile, kel sünnipäeva numbrid algavad juba neljaga. Ja kindlasti pole mingit põhjust sellest soovitusest loobuda, kui kätte hakkab jõudma auväärne iga, kus tuleb varsti kasutusele võtta juba kolm numbrit.

Esimese hooga võib see soovitus tunduda ehk isegi kohatu, sest mõttes mõlgub, ega ma mingi kulturismiga tegelema ei hakka, et lähen jõusaali rauda rebima. Ma juba soliidses eas ka. Teine, leebem pilt aga kujutleb, kuidas minu kätest ja jalgadest vormuvad lihamäed – ühtedele võib see tunduda soovunelmana, teistele eemalepeletav. Ühtede lohutuseks ja teiste meelehärmiks peab ütlema, et kui see lihase vormimine nii lihtne oleks, siis miks küll jõualad nende dopingutega nii kimpus on? Ehk tegelikud kehalised muutused võivad olla mõnikord silmale rasked märgata, kuid kasu, mida see töö pikaajaliselt pakub, on seda väärt.

Karmen Reinpõld

Karmen Reinpõld on ratturite ja triatleetide treener, tervisekäitumise ja heaolu õppekava doktorant Tallinna Ülikoolis. Ta teeb koostööd nii tipp- kui harrastussportlastega, püüdes juhtida treeningprotsessi, kombineerides teadust ja igapäevast treeningpraktikat – numbrid ja graafikud on sama olulised kui kuulamine, mida sportlane räägib ja tunneb. Ka ühiskonna kehakultuuri trendid kõnetavad – kuidas panustada, et pikendada tervelt elatud elu? Loe artikleid (15)