“Coach annab nõu”. Toomas Tamsar: kuidas luua ettevõtte kultuuri ja kuidas ohjata staaritsemist?

Metsaskäimisega saab ehk mõnikord õhu puhtamaks ja mõnda kolleegi paremini tundma. Aga kultuuri sellega ei muuda - kultuuri kujundamine käib igapäevaste töö- ja juhtimisülesannete täitmise kaudu. Foto: Shutterstock

Rubriigis “Coach annab nõu” vastab pikaajalise juhtimiskogemusega juhtimistreener Toomas Tamsar tööelu ja juhtimisolukordadega seotud küsimustele. Saada oma küsimus aadressile hello@edasi.org ja võimalik, et järgmisel korral saab just Sinu küsimus vastuse.

Probleem: “Kuidas luua ettevõtte kultuuri? Kas see on enam-vähem sama, mis väärtuste kaudu juhtimine?”

Kultuurist räägitakse ettevõtetes palju ja põhjusega. “Culture eats strategy for breakfast” on eelmise sajandi suurima juhtimismõtleja Peter Druckeri tuntud ja paljukasutatud tsitaat. Mida Drucker sellega öelda tahtis? Ükskõik kui hea on ettevõtte strateegia, see ei tööta, kui organisatsiooni töötajad ei vii seda ellu pühendunult ja õigel viisil. See ei tööta, kui organisatsiooni kultuur ei toeta strateegia elluviimist. Hay Groupi üks uuring ütleb, et kultuur määrab ettevõtte tulemustest 35% (enam kui intellektuaalne omand, finantsseis jpt üksikud tegurid).

Toomas Tamsar

Toomas Tamsar on International Coach Federationi sertifikaati omav juhtide coach. Töötanud coach’ina umbes 300 juhiga erinevatest riikidest, tippjuhina üle 25 aasta. Loe artikleid (28)