Moe- ja disainiuudised: aprill

Anu Sirkas on uus jätkusuutlik moebränd, mis pakub käsitsi kudumismasinal kootud naisterõivaid. Anu Sirkas on uus jätkusuutlik moebränd, mis pakub käsitsi kudumismasinal kootud naisterõivaid.

Aprill tõi Eestile veel ühe hinnatud Red Doti disainiauhinna – seekord peegelsaunale – ja traditsiooniliselt kuhjaga uusi rõivakollektsioone.  Alati tärkab kevadel ka uusi brände, seekord on selleks väga värvikas Anu Sirkas.

Mood

Hall mass säras Tallinna moenädala laval

Kevadise Tallinna moenädala meeldejäävaima etteaste tegi moerühmitus Only Basic, mille taga seisavad noored moeloojad Karl Joonas Alamaa (KJA), Andreas Kübar (Ellen Richard) ja Lisette Sivard (EKA tudeng), keda seob uskumus, et mood kui keha katmine on ideena riietest palju laiem.

Mõte midagi ühiselt teha tekkis triol augustis 2021. Andreas Kübara EKA lõpukollektsiooni kese lasus peaasjalikult raamatul “Telk”, mis lahkas moodi, ning Karl Joonas Alamaa klaasist mood “Delicate Tension” proovis samuti leida teed riiete tähenduste taha. Disainerid tundsid teatud äratundmist nii ideedes kui ka lähenemises. Jagati mõtteid, kuidas Eesti mood saaks olla midagi enamat kui lihtsalt igapäevased riided, mida enamasti kohalikel moelavadel nägema oleme harjunud. Moe laiema mõtestamisega nõustus ka Lisette ning nii sai Only Basicust trio.

Disainerid ütlevad, et moenädalal esitatud šõu kasvas välja soovist moodi lahata ning algselt plaaniti seda teha ainult trükisõna kaudu – moenädalaks nägi ilmavalgust ka Only Basicu trükis. 

Nimi Only Basic tekkiski tegelikult alles seoses moenädala šõuga. Kuna selle vundamendi ning keskse kujundina otsustati kasutada halle dresse, mis on oma olemuselt väga igapäevane toode, justkui kõigil olemasolev hall mass. Too nimi töötas hästi ka Fashion Weeki olustikus, kus disainerid said näidata, et ka kõige igavamast hallist dressist on võimalik midagi anti basic‘ut välja puhuda.

Ilmus ka trükis, millest lavale jõudis heliviidetena šõu lõpuakordi fraas “Enam paremaks minna ei saa, sa oled kohale jõudnud!”. Eks jääb igaühe enda mõistatada, mida sellest välja lugeda.

Uus kudumibränd Anu Sirkas toob moodi väge ja värvi

Omanimelise kudumibrändi lansseerinud disainer Anu Sirkas ütleb, et tunne luua värvikirevaid ja mustrilisi kudumeid on tal alati sees olnud.

Anu Sirkas on õppinud Tallinna Tehnikakõrgkoolis tehnilist disaini ja rõivaste tehnoloogiat ning Eesti Kunstiakadeemias tekstiilidisaini ning töötanud ja praktiseerinud mitmes suurtootmises, Itaalia disaineri Francesca Castellano juures ja Hollandis tööstuslikus kudumifirmas Knitwear Lab. Nüüd tuli ta välja 14 esemest koosneva kollektsiooniga, mis paistavad silma oma võimsate värvidega.

Anu Sirkase tooted on valmistatud jääkidevabalt ja kudumine toimub tellimuspõhiselt.

“Kahju on näha, kuidas riietel ning neid valmistanud tööjõul puudub igasugune väärtus paljude silmis. Kiirmood, odavad tekstiilid, looduse reostamine, tööliste ekspluateerimine – need ei kao kuhugi, kui me ei alusta kuskilt nende muutmist,” räägib Sirkas põhjustest, mis viisid oma brändi loomiseni. “Aeglane mood, head materjalid ning kohalike brändide toetamine aitab keskkonda hoida. Loodan, et see arusaam hakkab inimestele kohale jõudma.”

Sirkast inspireerivad inimesed, kes on julged käima oma rada. Kes on uudishimulikud õppima uusi asju, alustama uusi tegevusi, avastama uusi kohti ning üldiselt suunanud end pidevalt enesearengule. Eesti disaineritest on ta alati vaimustunud Roberta Eineri loomingust, kes on ka viimastel aastatel rohkem kudumitega tegelenud – ehkki nende tööstiilid on täiesti erinevad.

“Kõik kudumid koon ise oma kätega. Koon kõik tooted lõikesse, mis on jääkidevaba viis, ja samuti tellimuspõhiselt, mis kindlustab, et iga toode leiab siin maailmas kasutaja ja ei jää seisma,” ütleb Anu Sirkas. Tal on plaan aastas korra tulla välja uue kollektsiooniga. Idee on luua vähem, aga läbimõeldumalt ning alati kvaliteetselt. Uue kollektsiooni valmimisega vanemad tooted valikust ei kao.

Marimo uus kollektsioon “Sisemine jõud” on üleskutse sisemise valguse leidmisele ja jagamisele 

Marimo kevad-suvi 2022
Marimo kevad-suvi 2022.

“Marimo uus kollektsioon on pühendatud sisemisele rahule, jõule ning valgusele. Midagi, mida me praegusel ajal väga vajame,” selgitab kodumaise luksusmoebrändi Marimo asutaja ning disainer Mariliis Pikkar.

Valge on meie kultuuriruumis rahu, puhtuse ning lootuse värv. See on sõõm värsket kevadõhku, valge lõuend, mis ootab kunstnikukätt; rahutuvi, mis annab meile lootust.  

Marimo uus kollektsioon “Sisemine jõud” on just seda – helge ja valge. Pakkudes lootust meile ajal, mil seda enim vajame, ning andes jõudu, et edasi minna ning olla üksteisele toeks. Valge oma eri toonides ja varjundites pakub naiselikke ning ajatuid kevadsuviseid komplekte, mida saab stiliseerida ka sügistalviseks hooajaks. 

EKA taaskasutusmood jõudis Nairobis moelavale

Keenia pealinnas Nairobis toimus aprilli alguses jätkusuutlikku moodi tähistav pidu, kus oma vastvalminud kollektsioone esitlesid kaksteist Keenia disainerit koos Eesti Kunstiakadeemia (EKA) magistrantidega. Laval oli nii silmapaistvat disaini, julgeid lõikeid kui ka käsitööna valminud esemeid.

Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö (EstDev) poolt toetatud inkubaatorlusprogrammi raames viis Reet Aus läbi kuus kuud kestva inkubaatorlusprogrammi kohalikele naistele, et tugevdada nende disainioskusi ja inspireerida neid kasutama jääkmaterjale.

Eesti Kunstiakadeemia jätkusuutliku disaini ja materjalide labori vanemteaduri ja moedisaineri Reet Ausi viisid “Completely Out of Fashion” (“Täiesti moest väljas”) nimelise dokumentaalfilmi võtted seekord Keeniasse, et kaardistada Euroopast imporditava tarbijajärgse tekstiiliprügi teekonda, sellega kaasnevaid keskkonnaprobleeme, otsimaks võimalikke lahendusi tekstiiliprügi väärtustavaks taaskasutamiseks või ümbertöötlemiseks. Teatavasti on Keenia üks maailma suurimaid kasutatud rõivaste importijaid ning ligi pooled sellest humanitaarabi tähe all maale toodud riiete massist leiab tee otse prügilasse või maapõue.

Moeetendus oli kõikide kohalike keenialaste jaoks esimene kord oma loomingut avalikkusele näidata ning alustavate disainerite seast paljude jaoks oli see üks elumuutvaid sündmusi. “Üheks modelliks ja laval kõnelejaks oli kohalik parlamendiliige ja naiste õiguste eest kostja Esther Passaris, kes pani moešõu raames välja kohalikele disaineritele stipendiumi, et nad saaksid oma haridustee lõpuni viia,” sõnas Reet Aus.

Disain

Mainekas Red Doti disainiauhind Eesti peegelsaunale

Peegelklaasist saunasid tootev ettevõte Haljas Houses pälvis maailma ühe hinnatuima rahvusvahelise disainiauhinna Red Dot. Kaheksanurkne peegelsaun Hele Glass on esimene saun Eestis, mis selle auhinnaga pärjatud.

Red Dot on üks suurimaid disainikonkursse maailmas, mida on korraldatud juba üle 60 aasta. Haljas Housesi väljatöötatud peegelsaun pälvis auhinna enesehoolitsuse, heaolu ning ilu valdkonnas.

Disainiauhinna Red Dot võitnud saun Haljas.
Disainiauhinna Red Dot võitnud saun Haljas.

Kaheksanurkne klaasseinadega disain pakub panoraamvaadet ümbritsevale ning tekitab sellega mõnusalt avara mulje, jättes sauna kasutajale peegelklaasidega siiski täieliku privaatsuse.

Algusest peale oli meie soov kasutada võimalikult palju kohalikku ehitusmaterjali, aidates seeläbi kaasa Eesti ettevõtlusele. Nii klaaspaketid, termopuit kui ka keris ja juhtautomaatika on Eesti tootjatelt. Vaid 10% komponentidest pärinevad välispartneritelt.

Raamat

Ilmus Heikki Aalto-Alaneni raamat “Armastan sinus inimest. Aino ja Alvar Aalto lugu”

Maailmakuulsad arhitektid ja disainerid Aino Marsio-Aalto (1894–1949) ja Alvar Aalto (1898–1976) olid abikaasad ning töökaaslased üle 20 aasta. Nende saavutusi teatakse tänaseni kõikjal, nende loodud esemed ja hooned on aja jooksul omandanud kultusliku oreooli.

Lõpuks ka eesti keeles ilmunud raamatus räägib Heikki Aalto-Alanen perearhiivist pärit materjalide põhjal oma vanavanemate loo, milles on ainukordsel viisil põimunud kirg, loovus ja töö. Aino ja Alvari kirjavahetus, reisipäevikud, joonistused ning fotod moodustavad jutustuse, kus kõige valjemini kõlab peategelaste endi hääl.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)