Podcast “Tähenduse teejuhid”. Janeck Uibo ja Daniel Vaarik: esindame alusmetsa liigirikkust

Seekordne vestlusring on pühendatud ajakirjandusele. Teisipäeval, 29. märtsil vestlesime Janeck Uibo ja Daniel Vaarikuga uuest ja vanast meediast. Mind huvitas nende kogemus oma puhvetite pidamisel. Janeck on teinud Edasit umbes sama kaua kui mina EBS-i. Danieli Levila on paar aastat noorem.

Saate pealkiri tuleb 11. minutist, kui arutlesime, kust läheb uue ja vana meedia vaheline piir. “Ühel hetkel teeb suurus konservatiivseks, sa hakkad ennast kindlustama. Samal aja kui see, mida meie siin Danieliga esindame – ja sina ka –, on selline alusmetsa liigirikkus.”

Valitud mõtteid:

  • Daniel Vaarik: Mina võtan meediat palju laiemalt. See on kirjandus, film ja muud asjad ka – see ei ole ainult päevauudised. Sealt mul tekkis tunne, et äkki on võimalik teha selline meedialabor, mis proovib natuke teistmoodi lugusid jutustada. Üks selle võtmeelemente ongi võib-olla jutustav ajakirjandus. Selle mõte on see, et sa jutustad selle läbi kellelgi perspektiivi, läbi kogeja, läbi inimese, mitte eksperdina, kes ütleb, et sa pead niimoodi tegema. Vaid võtame hoopis mingi inimese, kellega nii juhtus, ja vaatame, mis kõhklused tal olid, kuidas ta sinna jõudis, mis lugu oli selle taga, milline ta ise välja näeb. Meie missioon on tuua inimesteni läbi lugude asju, mida me muidu ei jaksaks, ei peaks oluliseks, aga mis võiksid siiski kõnetada.
  • Janeck Uibo: Inimesed, kes meile sisu loovad, teevad iga päev tublit tööd omal alal, lihtsalt juhtumisi neil on ka selline kirjanduslik anne, nad suudavad oma mõtteid verbaalselt väljendada, nii et teistel on ka huvitav. Sisu mõttes otsime koostööd inimestega, kes teaksid seda ala, millest nad kirjutavad. Ja teine asi – et nad armastaksid seda. Niimoodi on võib-olla võimalik jõuda ka teiste inimeste südamesse lihtsamalt. Minu töö autorite või loomingulise kollektiiviga ongi luua selline platvorm, keskkond, et kui inimesed löövad Edasi lahti, siis justkui mingi müstiline õrn tuulehoog tõukab sind edasi paremaks saamise poole. Eesmärk on inspireerida ja luua selline keskkond, et kõik, kellele me kaastöö ettepaneku teeme, tunneksid, et nad on heas mõttes uhked, et nad tahaksid siia kaastööd teha. Ja see, mida meie saame omalt poolt teha, ongi hoida seda platvormi, keskkonda atraktiivsena nii sisulises kui esteetilises plaanis, et head kirjutajad tahaksid meiega asju ajada.

“Tähenduse teejuhid” on Edmund Burke’i Seltsi saatesari, kus otsitakse kasvava ühiskondliku ärrituvuse põhjuseid. Saatejuht Hardo Pajula vestleb inimestega, kellest ta lugu peab, ja asjadest, mis talle korda lähevad.

Hardo Pajula

Hardo Pajula on Estonian Business Schooli vaba majandusmõtte professor ja Edmund Burke’i Selts eestvedaja. Loe artikleid (33)