Raivo Vare: segadusekülvaja Trump & teised muutuvas maailmas

Donald Trump. Foto: Shutterstock

Tavaliselt on suvi poliitikas suhteliselt vaiksem periood. Kuigi meie lähipiirkonnas on august olnud vahel siiski pisut ehmatavgi. Seda tänu meie idanaabrile ja tema eripärasele poliittsüklile. Mujal maailmas, eriti Läänes, on see aeg siiski pigem kogumise, vaikse toimetamise ja puhkuse päralt. Seekord mitte. Ja seda üksjagu tänu Donald Trumpile. Aga ega Brexit ja Prantsusmaa, ISIS ja Süüria-Iraak, Türgi, Pärsia lahe piirkond ja konkreetselt Saudi-Araabia pole oma panust andmata jätnud. Ning ees on veel naabri suurõppused „Zapad“, Qatari umbsõlme ja Põhja-Korea ülbe tuumanuiaga vehkimise kulmineerumise ning Ukrainas uue eskaleerumise ohu kasv. Nii et tähelepanelikule vaatlejale on sel suvel mõtteainest küll ja küll. Kõike ei jõuagi ühes loos puudutada.

Trump – maailma “parim” segadusekülvaja

Ameerika president lihtsalt ei mahu tavapärase poliitilise etiketi ja traditsioonide raamidesse. Kodus ei lähe tal kõige paremini. Üks Donald Trumpi olulisem valimislubadus – Obamacare’i äramuutmine ja millegigi asendamine – kohe mitte kuidagi ei taha õnnestuda. Kui ikka 36 miljonit inimest võivad jääda maailma kalleima meditsiiniteenusega riigis ilma kindlustuskatteta, on see nii suur jõud, eriti lähenevaid vahevalimisi silmas pidades, et isegi presidendiparteist vabariiklaste mitmed senaatorid on lubanud hääletada pakutule vastu. Eelarvearutelud on alles ees ja ka sealt on oodata lahinguid.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (98)