Valner Valme plaadisoovitused: Russkii vojennõi korabl, idi nah*i!

Foto: Shutterstock

Jah, me ei saa sõda peast välja ja ei tohigi saada, ükskõiksus on mandumine. Samal ajal tuleb kümne küünega kultuurist kinni hoida, sest see on see, mis eristab inimest Putinist. Seega andkem võimalus ilusale muusikale, sõjavastasele muusikale, Ukraina muusikale ja head uut Eesti asja soovitan ka.

Nikolaienko – “Rings” (Faitiche) 

Imelisi helireise pakkuv Dmytro Nikolaienko on sündinud Ukrainas ja elab nüüd Eestis. Ta võlub oma ambient-ekskursioonid välja lintmakiga, mängides omaenda salvestuste kihtide, lõigete ja luupidega. Kui meetod kõlab natuke ehk iidselt, siis tegelikult on lindid jälle kuldsed ja igasugune lintidega sahmerdamine kuum ning särisev teema. Nikolaienko puhul on tulemuseks ajatu helimaailm, mis ei ole kindlasti retro, küll aga midagi märksa põnevamat: nagu vaade minevikule tulevikust või kui vaade Maale kosmosest; lindisahin ja soojalt kumisevad kõlad tekitavad paradoksi. Ühest küljest distantsi muusika ja kuulaja vahele (kerge mürakiht on meie vahel), teisest küljest mingi vahetu tagatoaefekti: me oleme selle muusika sees, otsekui loomise hetkel oma ajus kaasloomas järgmist sekundit sellest helikoest.

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (246)