Moe- ja disainiuudised: märts

Kelpman Textile'i esimesed Green Projecti tooted valmisid kevadel 2021 ja sel kevadel tuli bränd välja juba laiema haardega mitmekesisema kollektsiooniga. Foto: Virge Viertek.

Kohalikud moe- ja disainiloojad on elanud Ukraina sõja mõjus, nagu ülejäänud maailmgi. Märtsi algust jäävad meenutama mitu edukat disaini- ja kunstioksjonit ning Ukraina toetuseks avatud kodumaiste disainerite müügiala asub Eesti Disaini Maja Solarise showroom’is. Sinise ja kollasega märgitud toodete müügisummast annetatakse 100% Ukraina toetuseks.

Ent kevad oma tavapäraste helgemates toonides uute kollektsioonide ja moesündmustega ei jää sel aastal tulemata. Järjest enam jätkusuutlikkuse poole pürgivas Eesti moemaailmas tuli esimesena uue kevadkollektsiooniga välja Kelpman Textile ning see kevad on disainipildile toomas eriti rohkelt uusi tegijaid.

Mood

Kelpman Textile’i targad valikud viisid kollektsioonini, mis ühegi uue kanga kudumist ei vajanud

Tekstiilidisainer Mare Kelpman valis aastaid tagasi teadlikult mikrotootmise, jääkide mitmekülgse rakendamise ja vaid Euroopas toodetud materjalide kasutamise ning sel kevadel välja tulnud Green Projecti tooted saidki kõik sündida kangajääkidest.

“Esteetika ja jätkusuutlikkuse osas ei pea tegema kompromisse, kui põhimõtted on endale selgeks tehtud ning sellele ollakse kindlad,” ütleb Kelpman Textile’i asutaja Mare Kelpman. “Liiga palju kirge ja armastust on neisse kangastesse kootud, et ei saa lihtsalt käega lüüa.” 

Kelpman Textile’i selle kevade kollektsiooni kangad on kootud aastatel 2014–2019 ja varasemate kollektsioonide jäägid. Seetõttu on nüüd iga toode kordumatu. Foto: Virge Viertek.

Kelpman lisab, et ta ei ole pidanud uusi rõivakangaid kuduma alates 2020. aasta kevadest. Seda nii COVID-ist põhjustatud aastase pausi tõttu, mil ei saanud sõita Soome, kus ta oma kangad koob, kui ka seetõttu, et ta ei näe vajadust.
“Olen pikalt ladustanud kõik Kelpman Textile’i brändi all kootud unikaalkangaste lõikejäägid ja kangarestid ning otsime neile ka pidevalt uusi kasutusvõimalusi,” räägib Kelpman. “Väiksematest tükkidest saab teha kotte, kindaid, kapuutse või muud, suuremad ootasid nn uut märkamist. Esimesed Green Projecti tooted tegime kevadel 2021 ja sel kevadel juba laiema haardega mitmekesisema kollektsiooni.”

Green Project on kevadiselt hele ja helge ning toodete mustrite nimed võimaldavad disainiteadlikule toredat rännakut läbi Kelpman Textile’i ajaloo.

Noorte kodumaiste moebrändide tulv

Tallinn Design House esitleb eriväljapanekut Tallinna Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogrammis osalevatest brändidest: Fibami, LÕÕM, Metsik, No(N)s, oMoM, Paul Berg. Kuue brändi eriväljapaneku pidulik avamine toimus 10. märtsil. Eriväljapanek on avatud juunikuu lõpuni.

Paul Bergi jakil on vett hülgav pehme karvane vooder, lisatud labakindad on karabiini abil eemaldatavad.

Kevad toob Eesti disainimaastikule kuus uut moebrändi, mille valik ulatub spordi- ja vabaajarõivastest jalatsiteni. Kõik need on välja kasvanud Tallinna Loomeinkubatoori inkubatsiooniprorammist ja juunikuu lõpuni saab Eesti moe uustulnukatega tutvuda Tallinnas Rotermanni kvartalis asuvas Tallinn Design House’is.

Noorte julge käekirjaga brändide hulgast leiab Fibami, mille spordi- ja vabaajariided on valmistatud nahasõbralikest materjalidest, loodud alati mitmetele pikkustele ning mille disainimisel on jälgitud ka sobivust erinevatele kehatüüpidele. oMoM toob lisa särkide ja pusade valikusse, nende omad on valmistatud pehmest sametist ja orgaanilisest puuvillast.

Metsik valmistab käsitööna erinevatest materjalidest pontšosid, mis sobivad mitmekülgse elustiiliga inimestele ja on kasutatavad nii sise- kui välitingimustes. Ilmastikukindlaid jakke ning aksessuaare põhjamaisesse kliimasse disainib ja toodab ka Paul Berg.

Eesti jalatsidisaini toob ammuoodatud täienduse ja värskuse No(N)s, mis valmistab parandatavaid ja üle 90% biolagunevaid jalatseid. Ning rõiva- ja jalatsibrändide kõrvalt leiab ka uue ehtebrändi LÕÕM, mille ehted on kerged, mõjudes õhulise ja graafilisena.

Disain

Rita Assori vaibad ühendavad endas kunsti ja praktilise sisustustoote

Tekstiilikunstnik ja brändi Miurio asutaja Rita Assor loob julge disainiga vaipu, mis on heaks lähtepunktiks kogu sisekujunduskontseptsiooni loomisel. Tema kõige uuemad vaibad Mondrian ja Knitted Mosaic on saadaval mitmes erinevas värvikombinatsioonis. Mondriani villavaip on austusavaldus tuntud Hollandi maalikunstnikule ja abstraktse kunsti viljelejale Piet Mondrianile. Jäljendades kunstnikule omast käekirja, on vaibas kasutatud kontrastset ja mängulist mosaiikmustrit, mille karakter sai viimase lihvi Rita Assori käe all.

Knitted Mosaic on kaasaegse abstraktse mustriga vaip, loodud Tiibeti käsitsi sõlmitud tehnikas. Selle koostiseks on Uus-Meremaa meriinovill ja viskoos. Vaipa kaunistab luksuslik läige, mis tänu ruumi valgustusele võib vastu kumada erivärvilisena, kõik oleneb vaatenurgast. Vaipadega saab tutvuda Softrendi salongis.

Raamat

Möödunud aasta parimad interjöörid said kaante vahele

Ruumipilt 2021.

“Ruumipilt” koondab traditsiooniliselt Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiate nominente, tutvustades kohaliku sisearhitektuuri paremikku.

Siin on ülevaade valdavalt möödunud aastal valminud töödest, mis tekitavad mitmekülgse pildi meie sisearhitektuuris tooni andnud kujundusideedest ja -keelest.

Raamatust leiab nii hingega tehtud kodusid, avaliku ruumi lahendusi, parimad näitusekujundused kui ka töökeskkonnad. “Ruumipilt” on müügil suuremates raamatukauplustes.

Sündmus

Kevadine Tallinn Fashion Week

Eesti moe tähtsündmus Tallinn Fashion Week toimub vaatamata ärevatele aegadele ning leiab tavapärasest tagasihoidlikumas mahus aset 7.–8. aprillil Kultuurikatlas.

Kevadine moenädal toob kahe päeva vältel vaatemänguliste moeetendustega publiku ette üle 15 moelooja ja -brändi kõige uuemad kollektsioonid. Nagu moenädalale kohane, esitlevad oma värskeimat moeloomingut nii aastaid armastatud tuntud tegijad kui ka põnevaimad noored disainerid kodumaisel moemaastikul.

Aastast 2007 toimuv Tallinn Fashion Week tutvustab kodumaise moeloome paremikku ning näitab värsket kevadmoodi seekord juba 20. korda, seega saab aprillis toimuv moevaatemäng olema kindlasti tähelepanuväärne.

Karl Joonas Alamaa kollektsioon viimasel Tallinn Fashion Weekil. Foto: Erlend Štaub.

Eesti Disainerite Liit otsib “RoheAsja”

Lähenevaks Euroopa rohelise pealinna aastaks on Tallinn seadnud eesmärgiks parandada linlaste elukvaliteeti ning luua parema elukeskkonna ja linnaruumiga keskkonnasõbralik linn, mil on ka kestlikest põhimõtetest lähtuv juhtimine. See esitab väljakutse ka disaineritele ning mai lõpuks peaks konkursi käigus selguma parim “RoheAsi”. Projekti mõte on kutsuda professionaale (disainereid, kunstnikke jt) looma keskkonnasäästlikke tooteid, mis oleksid kasutatavad igapäevaelus, samas stiilsed, innovaatilised ja kõrge esteetilise väärtusega ning kannaksid endas loodussäästlikkuse (taaskasutus, uuskasutus, ringmajandus), praktilisuse ja pikaealisuse põhimõtteid. Et tarbijal neid tooteid tõesti ka vaja on, saab seekord hinnata tarbija ise – 25. maist kuni 29. maini toimub sotsiaalmeedias konkursitööde fotode põhjal publiku lemmiku valimine.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)