Algis Liblik: meeskonnatöö tähtsaim omadus on usaldus

Tänases ülitiheda konkurentsiga ettevõtluskeskkonnas, kus kaasaegse tehnoloogia areng võtab üha enam võimust, on eduka meeskonnatöö arendamine kriitilisem kui eales varem. Mida rohkemate väljakutsetega Sinu meeskond silmitsi seisma peab, seda suuremaks muutub meeskonnatöö tähtsus. Üksi jõuab kiiremini, aga koos jõuab kaugemale. Mis teeb ühest grupist inimestest meeskonna?

Eduka meeskonnatöö kõige olulisemad koostisosad on usaldus, kommunikatsioon ja efektiivne juhtimine, mille tulemusel meeskond töötab ja vastutab ühiste eesmärkide saavutamise nimel. Neist olulisim on minu meelest usaldus, ilma usalduse ja avatud suhtlemiseta ei suuda ükski meeskond tulemuslikult toimida. Juhtimisguru ja mitmete bestsellerite autor Simon Sinek ütleb:

Meeskond ei ole grupp inimesi, kes koos töötavad. Meeskond on grupp inimesi, kes teineteist usaldavad.

 

Kui Sina juhina ootad oma inimestelt, et nad oleksid meeskonnamängijad, siis küsi kõigepealt iseendalt – kas ma ise olen meeskonnamängija? Kas ma TEGELIKULT ka olen? Kui Sa ise juhina selles osas eeskuju ei näita, ei saa Sa ka kuidagi eeldada, et Sinu meeskond seda tegema peaks.

Usaldus

Pole saladus, et inimesed tulevad ettevõttesse konkreetse firma või pakutava töö pärast, aga lahkuvad puuduliku juhtimise tõttu. Kas Sina juhina pöörad oma inimestele piisavalt tähelepanu? On loomulik ja loogiline, et juhina tuleb tegeleda ka ettevõtte strateegilise juhtimise või arendamisega, aga see kõik ei tohi tulla inimeste arvelt.

Juhina pead meeles pidama ka seda, et Sa ei saa kõiki ja kõike kontrollida. Õpi inimesi usaldama. Kui palud oma alluval end iga kirja cc’sse panna, näitab see usaldamatust. Karm tõde on see, et mikromanagerid ei suuda mitte kunagi meeskonnaga usalduslikku suhet tekitada. Küsi endalt – olen ma teisi usaldav juht või pigem mikromanager?

Kommunikatsioon

Aeg-ajalt võib siiski juhtuda, et mõni juht kaotab fookuse ning jätab oma alluvad unarusse. Mida inimesed oma juhilt ootavad ja vajavad? Töötajatena soovime, et meid ei jäetaks inforuumist välja, et meie arvamust võetaks kuulda, et meid kaasataks muudatuste elluviimisesse ning kõige olulisema asjana – et meid tunnustataks tehtud pingutuste ja tulemuste eest.

Meeskonda iseloomustabki just ühise eesmärgi nimel tegutsemine ning omavaheliste heade suhete hoidmine. Kui igal inimesel on selge arusaam, mille nimel pingutatakse, on kergem täita nii meeskonna kui iseenda eesmärke. On oluline, et iga meeskonnaliige teaks täpselt ettevõtte ja oma tiimi eesmärke.

Efektiivne juhtimine

Meeskonnatöö tõhususeks on vaja paika panna ühised ning selged reeglid, mida järgivad kõik tiimi liikmed. Sellised kokkulepped aitavad vähendada ja ennetada võimalikke pingeid, mis erinevatest arusaamadest tekkida võivad. Selleks, et meeskond oleks ühtne ja meeldiv, peavad mängureeglid paigas olema. Kuidas suhtume teistesse inimestesse, kui aktiivselt ja täpselt kasutame CRM programmi, milline on koosolekute toimimise kord ja põhimõtted jne.

Meeskond toimib hästi, kui üksteist tunnustatakse ja toetatakse. Miskipärast on levinud arusaam see, et tagasisidet tuleb inimestele anda siis, kui midagi on valesti. Vastupidi! Märka enda ümber positiivseid asju, ürita inimesi tabada tegemas midagi head. Vahel piisab vaid kergest õlale patsutusest ja paarist toetavast sõnast, et oma alluva või kolleegi enesetunnet tõsta. Austust ja esile toomist on vaja nii ettevõtte juhtide kui kolleegide poolt. Hea juht oskab hästi suhelda ja suurendada töötajate enesekindlust. Omavahelise parema koostöö tagab üksteisele tagasiside andmine ja motiveerimine.

Analüüsi ja mõtle läbi, kuidas Sinu meeskonnas liikmed üksteisega suhtlevad ja ühistest reeglitest kinni peavad. Ehk oleks vaja mõnd koolitust, väljasõitu või kingitust inspireeriva raamatu näol?

Kokkuvõtteks

Üks on kindel – hea meeskond on eduka ettevõtte vundament. Ja hea juhi üks peamisi ülesandeid on leida oma meeskonda tugevad professionaalid. Kui tulemusi pole või miski ei meeldi, peaks juht vaatama peeglisse – on ju meeskond juhi peegeldus. Nagu spordimängudes – kui mäng võidetakse, on põhjus meeskonnas, kui kaotab, siis treeneris. Hea treener suudab luua usalduse ja inspireeriva töökeskkonna ning innustada meeskonda andma parimat.

Algis Liblik

Algis Liblik on endine TV3 müügidirektor. Pärast meediavaldkonnast lahkumist 2015. aastal töötas ta tudengitele majutust pakkuva kinnisvaraettevõtte 1Home Baltikumi tegevjuhina. Hetkel on ta FranklinCovey Eesti konsultant ning samal ajal peab ta motivatsiooniteemalist blogi makeit.ee. Algis kirjutab Edasile isikliku arengu põhitõdede, motivatsiooni, eesmärkide seadmise ja juhtimise teemadel. Loe artikleid (16)