Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – märts

Foto: Shutterstock

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Kõigepealt soovitab Edasi oma meelelahutusvajadused üle vaadata ja annetada Ukraina laste, naiste, põgenike, riigi ning armee heaks. Asjakohast infot leiab siit ukrainaheaks.ee

Kontsert toetab Ukrainat

Ukrainale annetust tegema kutsuvad mitmed kultuuritegelased ja heategevusühingud Eestis. Näiteks pühapäeval, 6. märtsil kell 14 kõlab Viljandis Vabaduse platsil kontsert Ukraina toetuseks.

Kontserdil ei ole piletit – selle asemel on võimalus annetada. Vabaduse platsil on Eesti Punane Rist ning kogub annetusi ainult sularahas. Kogu annetuste tulu läheb Eesti Punase Risti vahendusel Ukrainasse. Laval on muusikud, kelle südames on samuti sinikollane ning tahe aidata ukrainlasi. Nendeks muusikuteks on Lõõtsavägilased, Minimal Wind, Haldi, Jarek Kasar, Rita Ray & Johannes Laas DUO, NOËP. Üritust korraldavad mitmed Viljandi noored.

Kontserte ja muid kultuuriüritusi Ukraina toetuseks toimub sel varakevadel üle Eesti, tasub silm peal hoida ja minna mitte ainult muusika pärast, vaid ka hea tahte avalduseks.

Teater tähistab

23. märtsil tähistab Noorsooteater nooruslikku 70. sünnipäeva.

20. märtsil täidavad teatri kolm etendust, ekskursioonid ja kohtumised teatritegijatega. Nukuteatrimuuseumis avaneb sama päeval teatri ajalugu kajastav suurnäitus “7×10. Teater Laia tänava nurgal”. Sama päeva etenduse piletiga pääseb muuseumisse tasuta.

Juubeli raames toimuvad aga 15. ja 16. märtsi õhtutel Ööülikooli avalikud salvestused. Kõik huvilised on teretulnud kuulama ning küsimusi esitama inimese elukaare teemadel, juttu tuleb lastest, teismelistest, keskealistest ja eakatest. Sissepääs on tasuta.

Raamat Harkivist

24. augustil 1991 vabanes Ukraina Vene impeeriumi koosseisust. Keegi ei oleks arvanud, et pisut üle 30 aasta hiljem tahab massimõrvar Putin Ukrainat sinna jõuga tagasi võtta. Praegu on kõnekas (üle) lugeda Ukraina ühe tippkirjaniku Sergi Žadani teost “Depeche Mode”, mis räägib nõukogude korra jääkidest 30 aasta taguses vabas Ukrainas. Tegevus toimub Harkivi linnas 1993, mille elurajoone pommitab praegu kuritegelik Vene armee.

Avaldame uuesti 14. jaanuaril 2020 Edasis ilmunud raamatusoovituse:

Sergi Žadan, “Depeche Mode” (Loomingu Raamatukogu). Tõlkinud Riina Roasto.

1993. aasta suvi Harkivis. Seltskond noormehi satub viinavõtu käigus siia ja sinna. Õigemini pole see üks viinavõtt, vaid mitu. Õigemini siiski üks, sest ega vahet ei peeta. Juuakse, sest aeg on selline. Üleminekuaeg. NSV Liit on langenud, aga mis on asemel? Kohutav korruptsioon, pettus, kaos ja vägivald. Kuidas sa siis kaine peaga saad seal olla. Isegi selles pole asi. Harjumus on selline. Viin käib asja juurde. Ja kus juuakse, seal muidugi juhtub. Omaeluloolise romaani sügavamas kihis on põhjatu eksistentsialistlik kriis, pealisehituses aga kerge ja naljakas kulgemine. Nii see elu sageli on, ka ilma viinata. Eriti lõbus on raadiosaade Depeche Mode’ist. Tõeliselt psühhedeelne ekskursioon arulageduse pilvede kohal avakosmoses. (Valner Valme)

Vaikus on muusika allikas

Ukraina elektroonilise ja eksperimentaalse muusika artistid Kotra ja Zavoloka andsid 2020. aastal välja albumi “Silence”, mille valgete kaante vahel peitub 55 minutit ja 55 sekundit vaikust. Mõneti meenutab kontseptsioon John Cage’i teost “4’33”, mis koosneb samuti vaikusest, ent “4’33” on mõeldud kontsertettekanneteks ning pala kätkeb kõike, mis 4 minuti ja 33 sekundi jooksul juhtub ja kuulda on. Kotra/Zavoloka “Silence” on salvestatud vaikus. Nagu artistid selgituseks ütlesid, on vaikus muusika allikas ja filosoofiline nurgakivi.

Vaikus on ka see, mida iga normaalse mõtlemisega inimene maailmas soovib praegu Ukraina kohale, et vaikiksid relvad ja hullumeelse võimuri haige tahe.

Tants teispoolsusse

Tallinnas Sõltumatu Tantsu Laval esietendub 10. märtsil Zuga Ühendatud Tantsijate lavastus “Suur teadmatus”.

See on füüsiline mõtisklus elu teispoolsusest. Tantsu kaudu räägitakse lahtilaskmisest, ärasaatmisest ja rituaalidest, mis puhastavad ning valmistavad ette kohtumist uue ruumi ja uue maailmaga.

29. märtsi etendusele järgneb kõigile huvilistele arutelu, kus osalevad lavastuse dramaturg Andri Luup, surma-uurija Karl Käsnapuu ja usundiloolane Ringo Ringvee. Vestlust modereerib teatriuurija Leenu Nigu.

“Teadvustame, et me kõik oleme surelikud. See on oluline teema, millest kõnelda. Elu ja surm käivad koos, kuigi lääne kultuuriruumis pigistavad inimesed tihti surma ees silma kinni. Meie püüd on seda mitte vaka alla panna ja antud lavastus on füüsiline meditatsioon nendel teemadel. Meid inspireeris liikuma selle teemaga kaasnev salapära, rituaalne ning sakraalne ruum,” kommenteerivad koreograafid Tiina Mölder, Kärt Tõnisson, Helen Reitsnik, Ajjar Ausma ja Päär Pärenson.

Soovitame: Ukraina toidukohad

  • Odessa pererestoran vanalinnas

Ukraina ja kogu maailma jaoks nii kriitilisel ajal tuleb kindlasti Odessa restorani külastada, et avaldada oma meelsust, soovitab Kadri Kroon. Põhjust on seda enam, et tegemist on silmapaistva toidukohaga. Menüü sisaldab toite Ukraina igast ilmakaarest.

Tervituseks serveeritakse restorani poolt komplimendina hrenovuha’t ehk mädarõikaviina ja tükike juudi köögi taustaga vorschmack’i. Loomulikult ei saa Ukraina restoran üle ega ümber punasest boršist, mida keedetakse searibidest puljongiga ja mille kohustuslikud elemendid on punapeet ning värske valge kapsas. Tegemist on ühega kahest linna parimast boršist, teine on Mooni oma, aga see on hoopis teises stiilis. Siis kapsarullid ja vareenikud. Kõige kindlam, ent samas ka tehniliselt keerukam roog menüüs on tuntud-teatud Kiievi kotlet. Magusasõprade kohustuslik repertuaar on isetehtud Kiievi tort.

Restoran Odessa
Pikk 30
Reserveeringud: +372 5302 5557

Loomulikult ei saa Ukraina restoran üle ega ümber punasest boršist, tegemist on ühega kahest Tallinna parimast boršist.
  • Trahter Hutorok

Kaks aastat tagasi avatud Hutoroki trahter Mustamäel on nagu Ukraina esindus pealinnas. Värvikirevad nõud ja rahvuslikus stiilis laudlinad on otse Ukrainast muretsetud, interjööris domineerivad kunstpäevalilled. Atmosfäär on kodune, nagu oleks enne sõda Ukraina väikelinnas külas. Kohalik kogukond ja sõjapõgenikud tulevad nüüd siia üksteist raskel ajal toetama, mine sinagi, president ja haridusminister on juba käinud. Toitudest tahaks esile tõsta hutsuulide praetud baklažaanid, Magaritchi ehk sala peki trio, hoolega valmistatud pirukad ja kartulipannkoogid. Pikk vareenikute erimenüü ajab suu vett jooksma, valik on lihtsalt nii uskumatult kirju. Soolastest proovi näiteks kapsaga, seentega või pardilihaga vareenikuid, magusatest rabarberiga, karusmarjadega või kirssidega.

Hutoroki trahter
Mustamäe tee 116
+372 5565 9238

Paljudes Tallinna toidukohtades on köögis toimetamas Ukraina päritolu kokad. Roman ja Jana Zaštšerinski restoranides Moon, Kolm sibulat ning Mantel ja Korsten on igas köögis kokki, kel sugulased ja sõbrad Ukrainas ning nende süda murest murdumas. Toeta neid restorane, vähim mida teha saame, on söömas käia ja toitu restoranidest koju tellida.