Mart Kase: ainult jääda pole aega

Suvel on päevad väga tegusad. On lõppemas suveköögi esimese etapi ehitus ja nädalavahetusel sai sõpradega talgute korras hoovi koristatud ning kitsedele uut mänguväljakut ehitatud. Uudiseid ja sündmusi jälgin muidugi ka, aga eesistumise algusest ning laulu- ja tantsupeost jõudsin silmata ja vaadata ainult katkeid. Loomulikult tegi tuska Tänaku katkestamine ralli lõpus, aga see on ikka maru, kuidas kogu motospordi internetiskeene on täis võrdlust, et Ott Tänak sarnaneb Colin McRae‘ga, et ikka alati läheb võidu peale välja ning tunneb rallisõitu peensusteni. Võidutahe, emotsioonide loomine ja karakteri eripära on teinekord spordis ja elus sama tähtsad kui maailmameistritiitlid.

Ma arvan, et iga indiviidi elus on võidutahe väga tähtis. Tuleb individuaalselt teada, mida tahad ning see elus ära teha. Just selles mõttes jäi mulle hüüe “Mina jään” arusaamatuks.

Loomulikult on tegu minu süvenematusega ja noortepeo kontekstis ju on selle hüüde esmane eesmärk liita inimesi armastama oma maad, kodu ja rahvust ning selle eesmärgi see hüüe täidab.

Aga, kui ma ise seda ütleks, siis see kõlaks mu jaoks nagu passiivne tšillimine või kulgemine ja minu jaoks puudub selles hüüdes võidutahe. Mitte tahe võita teisi, mitte soov olla võrdluses kellestki parem, vaid tahe luua oma elu.

Umbes selliseid mõtteid mõtlesin, kui tegin eile õhtul toorjuustu ning nautisin taustaks laulupeo lõpulaule. Pärast vaatasin taustaks jalkat, sakslaste masinavärk oli Tšiili emotsioonist üle. Mõnikord on muidugi oluline tõesti tuim masinavärk ka. Näiteks see Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise juures tundub kõige olulisem see, et kõik asjad tuleb korralikult ära teha. Täpselt nii ongi.

On veidi uskumatu, et mõned ajakirjanikud soovivad, et Eesti ja Jüri Ratas lahendaksid rändekriisi või ütleksid sõna sekka Brexiti läbirääkimistel.

Juncker ütles, et Eestil on Euroopale pakkuda eelkõige “digital”-teema, igasugused suured teemad on pikemad protsessid kui üks eesistumise periood.

Seega on tähtsad tõesti kaks asja ka iga inimese elus – struktuur ning ka emotsioon. Kui väljendada piltikult, siis kõige parem on elada nii, et pool inimest on ülitugevalt kahe jalaga maa peal ning teine pool inimesest hõljub ringi väga kõrgel ning väga lennukalt. Ja loomulikult on kõige tähtsam oskus need kaks poolust kokku liita tervikuks. Ainult hõljuv inimene või ainult liiga pikalt kaalutlev inimene võib raisata oma aja ära ebaolulistele mõtetele.

Laupäeva hommikul sõpradega kitseaedikut ehitama hakates tegime ka plaani. Tähendab, selle plaani joonistamine oli nagu briifing, ega seda plaani keegi hiljem ei vaadanud, aga võtsime joonise ikka õue kaasa. Tähendab, kukk ikka vaatas, aga vangutas pead ja liikus edasi.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)