Vice Versa: Raul Ojamaa & Rahel

Raul Ojamaa ja Rahel. Foto: Pressifotod

Souli, R’n’B ja funk‘i mõjutustega popmuusika kohtub elektroonikalooris kitarririffidega. Muusikaluubi all on Raheli “Electrical” ja Raul Ojamaa “dawn.light”

Rahel on alternatiivne popartist, kelle muusikas on mõjutusi nii popist, soulist, R’n’B-st kui funk‘ist. Tema viimane singel “Sunday Night” kõlas ka eelmise aasta Eesti Laulu konkursil. Uus lugu “Electrical” märgib ühtlasi liitumist plaadifirmaga Smuuv Records.

Raul Ojamaa on mitmekülgne produtsent ja laulukirjutaja, tuntud koosseisudest nagu Miljardid ja Gram-of-Fun ning koostöödest mitmete Eesti tuntud artistidega nagu Lenna, Nublu jt. Sooloartistina avaldatud lugudest on kuulajatele ehk tuttavad lood “Moonstrk” ja “Place Beyond the Pines” koos NOËP-iga. Tema viimaseks singliks instrumentaalpala “dawn.light”.

Rahel Raul Ojamaast: “Minu peas iseloomustavad Rauli musa intellektuaalsus, meloodilisus, õrnus, avarus ja kergelt unelev melanhoolia”

“Raul on imetlusväärne muusik, kandes väärikalt nii laulukirjutaja, produtsendi, instrumentalisti kui ka sooloartisti tiitlit. Tema loomingule mõeldes ujub mu pähe koheselt “Tagurpidi Vaal” –  pean seda täielikuks meistriteoseks, milles on nii palju ilu ja sügavust. Ma tahan mõelda, et see lugu on peegeldus Rauli hingest. Mingil perioodil kuulasin üsna palju Miljardite kraami ja minu pilt Raulist kui muusikust on sellest kindlasti tugevasti mõjutatud. Minu peas iseloomustavad Rauli musa intellektuaalsus, meloodilisus, õrnus, avarus ja kergelt unelev melanhoolia, mis ei mõju raskelt, vaid vabastavalt. Uus suund tundub olevat kõvasti elektroonilisem ja klubisem, aga olen põnevil, mida kaunist sellest sulest veel tulla võib,” kirjeldab Rahel Raul Ojamaad ja tema loomingut.

“Panen loo käima ja paralleelid Argo Valsi loominguga tõmbavad end ise. Tundub, nagu maalitaks pilti unenäost. Selles loos on väga palju rahu. Samal ajal tekib lapsepõlve tunne – huvitav… Silme ees on kaadrid sellest, kuidas maal vanaema juures naabrilastega suviti mängisime ja mööda metsi jooksime. See lugu viib mind mälestusi mööda seiklema, ilmselt tänu sellele, et tekstilist konteksti pole ette antud ning aju tahab ise hakata mingit lugu selle instrumentaali peale jutustama. Loole hakkavad kihte lisama uued põnevad saundid – armastan seda sünabassi, mis alates drop‘ist liitub. Mulle meeldib, kuidas kitarrid elektroonikaga flirdivad, midagi pole liiga palju ja kõik on maitsekas. Tahaks seda lugu live-trummidega kuulda, elektroonilised trummid on ainus asi, mille siin loos välja vahetaksin. Live-arranžeeringus oleks lahe kas torusid või vokaali kuulda, selle loo taustale sobiksid psühhedeelse alatooniga visuaalid hästi,” iseloomustab Rahel Raul Ojamaa uut muusikat.

Raul Ojamaa Rahelist: “Gruuv, stiil ja fun!”

“Rahelit olen näinud siin-seal esinemas juba mõnda aega. Oleme mõlemad käinud ka Otsa koolis, kuid eri aegadel. Lisaks ka festarite backstage’ides ja muidu pidudel kokku puutunud, ning mul on temast jäänud mulje kui väga energilisest ja positiivse vaibiga inimesest. Tundub, et talle meeldib hea tuju soulfunk-muusika ja saundi poolest naturaalsem, “vanakoolim”. Kerge huumor läbib ka tema videosid ning toetab muusika positiivset olemust. Gruuv, stiil ja fun!” kirjeldab Raul Ojamaa Rahelit kui artisti.

“Tema uus lugu “Electrical” viskab natuke Dua Lipa vaibi peale. Ilmselt refrääni power-hõigete ja sarnaste meloodiliste šnittide tõttu, mis ka otsaga 80ndatest tulevad. Lugu algab kohe korraliku funkrock-kidrarifiga ja Raheli vokaalimaneer on venitav ning bluusilik, mis tegelikult tekitab isegi rohkem rocki kui souli või popi vaibi. See on huvitav lugu, kuna nurgelise rifiga ja bluusilik salm on kontrastiks popilikule refräänile. Ja justkui funk-rock, aga refis nagu pop? Samas modernse popi jaoks ehk liiga naturaalne saund. Selle koha pealt on mul tunne, et ilmselt Rahel ka hetkel katsetab ja otsib oma saundi, kus siis teda inspireerivad elemendid kõik omal kohal oleks, ja “Electrical” on siis nüüd samm edasi selle poole. Mulle meeldib viimasel ajal aina rohkem, kui artistid on julged, panevad hullu ja katsetavad, mitte ei aja liigset maitsekust taga. Kuna Rahel teeb sellist stiili, mis juba olemuslikult on üpris stiilne, siis ma sooviks kuulda talt järgmisi hulljulgeid katsetusi, mis näitaks talle teed, kuidas leida enda isiklik koht soul-funk‘i žanris,” analüüsib Raul Ojamaa Raheli viimast singlit.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)