Podcast “Hakkame tegutsema! – Kairi Kuuskor

“Hakkame tegutsema” on podcast inimesele, keda huvitab ettevõtlus, areng ja kes soovib kuulata teiste tegusate inimeste lugusid. Seekord on külas Kairi Kuuskor on maailmakaarte tootva ettevõtte Bold Tuesday üks asutajatest. Viimaste aastatega on ettevõte jõudsalt kavanud ja nende tooted on saadaval rohkem kui 60 poes ja 10 riigis.

Mõtteid vestlusest

  • Alustamisest ja fookuse leidmisest – üks asi viib teiseni. Alustasime tavalise disianibüroona. Möödus jupp aega. Näpuharjutamise mõttes võtsime osa ühest konkursist, mis viis meid interaktiivse plakati idee juurde, mida saab välja printida ja seinale panna. Algul arvasime, et see plakatiteema on tore lõbus kõrvalprojekt, et põhiline on ikka disainiteenuse pakkumine, kuni ühel hetkel me ei saanud enam reaalsusest mööda vaadata, sest ilmnes, et plakatiasi on kasvanud, sel on potentsiaali ja inimesed tahavad seda osta. Nii otsustasimegi hakata Blue Tuesday’t hakata tegema täiskohaga ja see on ettevõtte teine sünnipäev.
  • Edu põhjustest. Objektiivselt võttes oleksime pidanud Blue Tuesday peale konkurssi kohe katki jätma, sest võistlusel ei saanud me isegi mitte ära märgitud. Põhjus, miks lendama läks? Ka žürii on ju väikseliikmeline ja ei oma täit läbilõiget ostjaskonnast. Poodidest tulev tagasiside ja enda huvi asjaga tegeleda oli piisavalt suur, et katsetada ja täna on see kuhjaga ära tasunud.
  • Iseendale tööandja olemisest. Preaguseks ma tunnen, et midagi muud küll teha ei tahaks. Ei ole olemas teist niisugust töökohta, kus ma saaksin nii palju õppida ja erinevaid erinevad rolle läbi katsetada. Kogu aeg saab uusi väljakutseid ja areneda, rutiini murda, piire edasi lükata ja mugavustoonist välja tulla.
  • Millal on õige hetk asju käest ära anda, teenust sisse osta? Otsustasime, et anname pigem varem asjad käest ära, peame skaleeritavust silmas (logistika jms) ja see on samuti kuhjaga ära tasunud. Vastasel juhul läheb kogu aur valede asjade peale. Enda käes hoiame disaini ja turundust, kliendisuhteid – kõike seda, mis on on meie tuumoskused ja väärtused ja muus osas me ei taha suurt struktuuri looma hakata. Paratamatult, kui ostad teenust sisse, siis maksad rohkem, aga see-eest säilib paindlikkus.
  • Probleemsete aegade üleelamisest. Mõned märksõnad, mida püüan meeles hoida –  trenni arvelt ei tohi aega kokku hoida ja niisama heast peast ei tohiks ületunde teha. Kui hakkab ebamäärane ärevus tekkima (nt pühapäeva õhtuti järgmise nädala kohustsuste peale mõeldes), tuleb endale võtta muretsemiseks mingi konkreetne aeg (mõned tunnid, kus võid süüdimatult muretseda) muul ajal aga lükkad selle kõrvale ja oled konstruktiivne ja ütled iseendale – ei, nüüd ei ole selleks õige aeg.

 

 

“Hakkame tegutsema!” on podcast, mida veab noor ettevõtja Indrek Põldvee.