Kadri Kroon: reis ümber Eesti – märkmeid suvistest toidukohtadest

Suvel teeb iga endast lugupidav pere lastega tiiru Maarjamaale peale. Loomulikult on kõikse toredam kusagil mere ääres või metsatukas ise segamatult grillida, aga vahel on ikka nii, et tuleb kogu kambaga restoranis maanduda. Minu Tour d’ Eesti toiduspikker on kokku pandud mitme suve külastuste põhjal. Kõigepealt võtame ette linnad, siis saared ja viimaks teeäärsed toidukohad.

Tartu

Tartu head mõtted väljenduvad kõige paremini Umbrohus. Noortel tegijatel on kreatiivsust ja julgust, Tartu kohta kohati ehmatavalt palju. Tartu “Telliskivi” ehk Aparaaditehas pakub hoovis hipsterfuni. Aparaat on moodsa inimese pleiss rohke hummuse, tartari ja kinoaga. Ootamise vahepeal saate teha väikse pinksipartii või shoppata mõnes sekkaris. Lastega on kindla peale minek La Dolce Vita. Hea pizza ja pasta päästavad alati päeva, muidugi kui vabu kohti jagub.

Sefiiritordid ei tundu esmapilgul just 21. sajandi teema, aga Anne sauna taga valmivad absoluutselt naturaalsed ja ehedad koogid ei jäta külmaks ühtki magusasõpra. Nõukanostalgilisest maitsest eristab neid korralik biskviit, kohupiima ja värske maitsega vaarikamoosi lisamine vahele, ehe sidrun sefiiri sees. Saadaval on kunstitaiese välimusega tassikoogi suurused ja täitsa tordi mõõtu iludused.

Võru

Võrus on aastaid käidud Katariina kohviku legendaarsete nõukahõnguliste saiakeste järel. Minu isa sõidab sinna ka Maksimarketi koka Joel Helekivi loodud lihavaliku, pasteedi, rulaadi jne järele. Letist võid julgelt võtta pikniku või grilli jaoks vajaliku. Muna Munamäe jalamil on Linnar Viigi ja tema naise loodud idüll. Koht, kus kohtuvad kiire internet, meeliülendav diskokera ja Abba muusika tualettruumis ning väärt filmivalikuga kodune suvekino pööningul.

Rakvere

Kui Rakverre satute, siis käige ära Grillers’is. Burksimenüü on pikk, tellimine võtab juba kenakesti aega, ootamine veelgi rohkem. Sisu konkureerib edukalt Uulitsaga Tallinnas. La Veranda terrass Käsmus pakub ühe pere esituses karrisid ja pehmet barbeque siga. Kui päike väljas ja vihma ei kalla, siis lase endale äsja sommeljeediplomi saanud pereema poolt klaasike šampanjat valada ja mõtle, et oled Saint-Tropez’ Eesti versiooni sattunud.

Viljandi

Viljandi Linnavalitsuse parkla nurgast leiate Viljandi toiduoaasi Fellini näol. Õdus, sõbralik ja kutsuv nii toas sees kui terrassil. Toit on pealinna top’ide vääriline. Proovige kombot külmast köögist, pearoaks valige koha (võib muutuda vastavalt päevale ka mõneks muuks kalaks, aga ikka kohalikuks, ma vähemalt loodan nii). Lõpetuseks võtke kindlasti roosa pilve moodi rabarberivaht tüümianijäätisega. NB! Tegemist ei ole mannavahuga.

Pärnu

Pärnu on suvel üks suur olelusvõitlus. Huimerindade tehtud Supelsakste külastus lisab elule värvi ja toob päeva rõõmu juurde. Nende koogid ja küpsetised väärivad kõik tähelepanu. Mahedik pakub head mahetoitu. Sobib suurepäraselt vegan või vege puberteedi toitmiseks. Sõõrikukohvikust saab nagu ikka rasvast ja tuhksuhkrust nõretavad pontshikuid. Korra aastas ju ikka võib mugida nii, et süli suhkrust valge ja mokad rasvast läikimas. Rannahotelli tasub minna kui lapsed on viksid ja viisakad, kõigil kleidid seljas ja suud puhtaks pestud. Uuenduskuur on ka köögipaladest üle käinud, täitsa tasub ajaloolist ilu nautida.

Haapsalu

Haapsalu nimikoht on hetkel Hapsal Dietrich – lahe vaib, koogid ja lihtsad ampsud ei pane pettuma. Köögist tuleb see, mis omanikele endale meeldib. Korra aastas leiab seal aset tõeline möll, kui ruumid vallutab pealinna pop nurgaresto Salt. Toitu, tantsu, veini ja tralli jagub hommikuni. Pererestoran Kärme Küülik võlub tõhusate eelroogade valiku ja tugevate praadidega. Kõhu saab rohkem kui hästi täis. Seal osatakse pliidi ees hingega toimetada.

Noarootsi nurgataguse Dirhami Kalakohviku menüüst saab juba nimest aimu millega tegu. Kohalik iseroogitud kala, just see mida meri toob. Milline haruldus meie “mereriigis”. Kokaks on endine Põhjaka mõisa alustala Joel Kannimäe. Kalaroogadele lisaks avaneb terrassilt üheaegselt vaade nii liivarannale kui jahisadamale.

Tasub ainult selle pärast kohale sõita, ka kaugemalt kui Tallinnast.

Saaremaa

Triigi Filharmoonia eestvedaja Hannaliisa Uusmaa on ehe näide sellest, et utoopilisena tunduvad projektid on alati julge pealehakkamise ja tõhusa tegutsemise juures võimalik ellu viia. Hannaliisa juhendamisel Triigi sadamas teist aastat tegutsev kohvik Agar-Agar pakub välja pitad ja tortilla wrapid. Kui kõik toorained kohal, viivad keele alla, täitsa foodie kvaliteedimärgi väärilised.

Go Spast leiab menüüst kõigile midagi ja toidud on ühtaegu maitsvad ja silmailu pakkuvad. Retro tagahoov on lihtsalt kuul koht hängimiseks. Karja pagariärisse tuleb sõita soojade moonisaiade järele. Kui sai ei isuta, siis võta ettevaatlikult näppude vahele tuline leib otse ahjust. Luksuslikus valikus on näiteks Pädaste leib, Evelini leivad, kolmnurkne porgandileib. Nabi külmkapist või juurde ja ongi jälle kõhud täis. Karja pagari kõrvallaudas tehakse Öun Drinksi parimat rabarberilimonaadi. Karja poes on neil suisa oma külmik. Ja veel tervita kindlasti müüjat minu poolt.

Hiiumaa

Suursadama Ungru võlus talvise muusikafestivali aegsel popup’il Tallinnas oma isetehtud chorizoga. Pakutakse süüa hommikust alates. Enamus toorainest pärineb Hiiumaalt. Kuuri terrass pakub burksi ja rebitud liha, ka kohalik koha on saadaval. Hiiumaa pruulikoja pubi Vabrik kutsub ehtsale šašlõkile. Marineeritud vanakooli grill on “made by Sten Rosentsok ja Taavi Maiste”. Ise reklaamivad nad oma burgerit näiteks nii:

Minu positiivse mõtte jõud on nii tohutu, et matan su enda alla nagu Viru Keskus mattis Nehatu.

Kalana kidurate rannamändide ja rannaklibu vahelt leiate Hõbekala. Päikselisel ja kuumal suvepäeval avaneb ebamaine vaade üle puude lahele. Siim toob värsket ahvenat suitsuahjust ja tüdrukutel on kandikul isetehtud koogid. Kõrvale jääkülm õlu või väikse kihinaga Vinho Verde ja päev kulub märkamatult kiirelt öhe.

Evelin Ilvese kodurestoran Roog on saare uusim tulija. Evelin just kurtis peale jaani Facebookis, et saarele toodav tooraine on tihtilugu mäda, ei passi endale hamba alla panemiseks, külalistest rääkimata. Igal juhul jõudu talle Hiiumaale tuuleveskitega võitlemisel.

Minu saartetuuri hiljutine kogemus oli, et peale suurt jaanirüüstet olid söögikohtades asjad otsas või asendusid sujuvalt millegi muuga. Nii sai pita asemel tortillat, bataadichipside söömine kujunes võrkkiiges lebotades fritüüriõlilõhnavaba värske õhtu nautimiseks. Puuduv avokaado asendati hapukoorega ja orsoto nimeline roog osutus lähemal maitsmisel hoopis toortartrapudruks.

Minu soovitus enne kui perega kuhugi minema hakata on ette helistada ja hetkeseis üle kontrollida. Saate kindlamini kõhu täis ja ei ole vaja niisama 40 km maha vurada. Eriti vihmase ilma korral, sest mereäärsete tuulte vallas toimetavad teenindajad võivad olla läinud külma eest sauna peitu või kokk võtnud halva ilma tõttu vaba päeva.

Muhu

Muhu saar on kujunenud Eesti Toskaanaks, isegi oma kokakool on Namaste näol olemas. Muhu on väike, ettevõtlik ja väga usin. Kohalik koloriit lummab nii eestlast kui kaugemalt tulijat. Liiva külast leiab Muhu pagarite kuuma leiva, suitsukala otse ahjust, lihapoest lamba või veisetüki ja Pruulikojast käsitööõlle.

Mitmendat aastat tegutsev Muhurito on ultimate hipster chill. Veoautokastis lösutamise ja võrkkiigeleso kõrval saad ka malet mängida või saaremaiselt lahkete teenindajatega maailma asju arutada. Muhuritost leiad superhead magusa kartuli friikad ja kahe erineva lihaga burritod isetehtud vürtsikastmega. Üle tee vastavatud Tuules on menüüs burksikvartett Green Eggis grillitud lihaga. Süüa saad otse vanaema õunapuuaias. Lastele on puude all ranna mõõtu liivaala. Lapsi ära igaks juhuks üksi randa jäta, kui ise samal ajal sutsti saare teises otsas lohesurfamas käid. Koguva ainulaadses autentsena säilinud rannakülas leiad käsitöömuuseumi, kalandusmuuseumi, kunstiaida, kaunitest sammaldunud kiviaedadest ja ajaloolistest taludest rääkimata.

Smuuli kujust kadakate vahelt edasi kõmpides ootab sind paadisadama idüll ja restoran Mõrrad köögis toimetab tõeline gurmeevõlur (suvemuhukas, muidu põline tallinlane). Koostas (Liiva pubis) saab vaadata telekast sporti, surfata netis või oodata järgmist praami, ise samal ajal näiteks barbequeliha ja tõhusat suppi manustades. Seinte peal on ilusad muhu tikandiga algupärased pulmatekid. Pädaste ei ole suvel ainult huippugurmee. Nende mereäärne toidukoht pakub lihtsamat ja kiiremat valikut. Väravas kasseeritava pargikülastustasu saate süües ilusti tagasi.

Teeäärsed toidukohad

Teel olles tasub lastega sõita mööda ajaloolist ja kohati ülikäänulisest Põlva postiteed. Kohe tee äärde jääb Pizza Olive. Ihamarus vanas kõrtsimajas tehakse lihtsalt puuahjus küpsetatud pizzat. Mäo asub sobivalt ristteel keset Eestit. Siin on paslik peatuda Põhjaka mõisas. Kiigu alustuseks kordamööda suure puu all, siis astu sisse, et ära maitsta omas kategoorias Eesti parimad astelpaju Pavlova ja Napoleoni kook. Pärast haara igaks juhuks autosse kaasa pasteet ja iseküpsetatud leib. Kui järgmine kord nälg näpistab, on kohe midagi maitsvat võtta.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (106)