Vene haritlaste ühispöördumine: “Et ei tuleks sõda!

Foto: Shutterstock

Väljendame seisukohta, mida jagab see osa Venemaa ühiskonnast, kes vihkab sõda ning peab kuriteoks isegi sõjalise ohu ja kriminaalse stiili kasutamist välispoliitilises retoorikas, kirjutavad vene haritlased oma avalikus pöördumises.

30. jaanuaril ilmus mitmes Vene liberaalse mainega meediakanalis ühispöördumise tekst, mis mõistab hukka Venemaa juhtkonna tegevuse võimaliku sõja õhutamisel Ukrainaga ja laiema konfrontatsiooni lääneriikidega. Pöördumisele on alla kirjutanud sajad Vene kodanikud, nende hulgas näiteks tuntud muusik Andrei Makarevitš, näitleja Lija Ahedžakova, kirjanik Viktor Šenderovitš, inimõiguslane Lev Ponomarjov, režissöör Garri Bardin, poliitikud Grigori Javlinski, Lev Šlosberg, Boriss Višnevski jpt. Pöördumise algatajaks on Venemaa intelligentsi kongress, mille liberaalselt meelestatud tuntud haritlased lõid 2014. aastal Krimmi annekteerimise taustal.

Edasi avaldab pöördumise eestikeelse tõlke. Tõlge: Ivan Lavrentjev.

Rahu pooldajate avaldus vastuseks Sõjaparteile Venemaa juhtkonnas

Äreva info vool Venemaa võimaliku sissetungi kohta Ukrainasse tugevneb. On teateid palgasõdurite intensiivsest värbamisest Venemaal ning kütuse ja sõjavarustuse üleviimisest Ukraina Donetski ja Luhanski oblastite territooriumile. See omakorda on sundinud Ukrainat intensiivselt relvastuma ning NATO saadab Ida-Euroopasse lisajõude. Pinge ei rauge, vaid vastupidi, see ainult kogub hoogu.

Venemaa kodanikest saavad selle tõttu Vene välispoliitilist joont muutva kuritegeliku avantürismi pantvangid. Nad ei ela mitte ainult ebakindluses, kas algab suur sõda, vaid näevad ka järsku hinnatõusu ja rahvusvaluuta väärtuse langust. Kas Venemaa inimestele on sellist poliitikat vaja? Kas nad tahavad sõda ja on valmis sellest tulenevat koormat kandma? On nad andnud võimudele õiguse oma saatusega sellist mängu mängida?

Kuid keegi Venemaa kodanike arvamust ei küsi. Avalikku arutelu ei toimu. Riigitelevisioonis on esindatud ainult üks seisukoht ning see on sõja toetajate seisukoht. Sealt kostab otseseid sõjalisi ähvardusi, õhkub agressiooni ja vihkamist Ukraina, Ameerika ning lääneriikide vastu. Kõige ohtlikum on aga see, et sõda esitatakse kui vastuvõetavat ja vältimatut sündmuste käiku. Püütakse inimesi petta, korrumpeerida, neile peale suruda ideed pühast sõjast läänega, selmet riiki arendada ja kodanike elatustaset tõsta. Hinnaküsimust ei arutata, kuid seda hinda – tohutut ja verist hinda – peavad maksma tavalised inimesed.

Meie, Venemaa vastutustundlikud kodanikud ja oma riigi patrioodid, pöördume Venemaa poliitilise juhtkonna poole ning esitame avaliku väljakutse võimuesindajate hulgas kujunenud Sõjaparteile.

Väljendame seisukohta, mida jagab see osa Venemaa ühiskonnast, kes vihkab sõda ning peab kuriteoks isegi sõjalise ohu ja kriminaalse stiili kasutamist välispoliitilises retoorikas.

Me vihkame sõda, aga teie arvates on see vastuvõetav. Seisame kõigi Venemaa kodanike rahu ning õitsengu eest, teie aga muudate nende elu ja saatuse oma poliitilisteks mängukannideks. Te petate ja kasutate inimesi ära ning meie räägime neile tõtt. Me räägime Venemaa, mitte teie nimel, sest Venemaa rahvad, kes on kaotanud minevikusõdades miljoneid inimesi, elavad aastakümneid vanasõna järgi “et ei tuleks sõda”. Kas olete selle ära unustanud?

Meie hoiak on äärmiselt lihtne: Venemaa ei vaja sõda Ukraina ja läänega. Keegi ei ähvarda meid, keegi ei ründa meid. Sellise sõja idee propageerimisel põhinev poliitika on ebamoraalne, vastutustundetu ja kuritegelik ning seda ei saa ellu viia Venemaa rahvaste nimel. Sellisel sõjal ei saa olla ei legitiimseid ega moraalseid eesmärke. Riigi diplomaatia seisukohaks peab eranditult olema sellise sõja kategooriline tagasilükkamine.

Sõda mitte ainult ei vasta Venemaa huvidele, vaid kätkeb endas ohtu ka Venemaa olemasolule. Riigi poliitilise juhtkonna hullumeelsed teod, mis meid sinna punkti tõukavad, toovad paratamatult kaasa massilise sõjavastase liikumise kujunemise Venemaal. Igaüks meist saab loomulikult selle osaks.

Teeme kõik endast oleneva, et sõda ära hoida ja vajadusel ka peatada.

Intelligentsi kongress kogub allkirju siin.

Avaldusele alla kirjutanud inimeste täielik nimekiri on leitav siit.