Kadri Kroon: õnn sinu õuel. Hiina uusaasta toidud

Legendi järgi on söödud pelmeenide arv otseses seoses uuel aastal teenitava raha hulgaga, ehk mida rohkem pelmeene vitsutad, seda rikkamaks saad. Foto: Shutterstock

Hiina uut aastat tähistatakse Hiina kalendri järgi liikuva pühana. See on seotud 21. jaanuari ja 20. veebruari vahelise noorkuuga. Sel aastal algab uus aasta 1. veebruaril ning pidustused kestavad kaks nädalat. Tulemas on jõulise vesitiigri aasta.

Ajalooliselt on välja kujunenud kombestik, mida täites tuleb uuel aastal kindlasti õnn majja. Oluline on vana-aastaõhtul kodu korda teha, kummardada esivanemaid, suhelda pidulauas sugulaste ja sõpradega ning kinkida lastele punaseid ümbrikke rahaga. Uusaasta-pidustused lõpevad punasest pakatava kevadfestivaliga, kust ei puudu muidugi ka draakonitants, trummid, punased laternad ja tulevärk. Punane on Hiina kultuuris külluse ning õnne sümbol, punane hoiab kurjad vaimud eemal.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (106)