Igor Sööt: veinireis Languedoc-Roussilioni. Teine osa

Jätkub sommeljeede veinireisist pajatav lugu tõusvasse Languedoc-Roussilioni veinipiirkonda Prantsusmaal. Sissejuhatavas loos anti lugejale ülevaade piirkonna üldiseloomustusest ja maailma esimesest vahuveini sünnist, kust pärineb ka traditsioon avada pauguga võidu auks vahuvein. Sarja teises loos siirdutakse mõisatuurile.

  1. PÄEV

Lennuk pani Aéroport Nice Côte d’Azur’i maandumisrajal rattad maha pühapäeva varasel pealelõunal. Meid võttis vastu kena päikeseline suveilm. Mõne aja pärast istusime 2 minibussi, mida roolisime nagu viimastel Prantsusmaa veinireisidel kombeks mina ja vabariigi ainsama veinirestorani „Dominic“ peasommeljee Imre Uussaar. Kulgesime mõõdukas tempos ligi 500 km ja varasel õhtutunnil jõudsime Perpignan – Roussillon’i departemangu halduskeskusse, kust järgnevatel päevadel lähedusse jäävaid veinimõisaid külastama asusime.

  1. PÄEV

Hommikul oli võttegrupp, vaatamata esimese õhtu keskmisest pikemaks kujunenud briifingule triksis-traksis ja meeletut energiapurakat täis. Päeva eesmärk oli tutvuda 2 Banyuls’i ja Collioure’i mõisaga ja lisaks ühe ainult kuivi veine tootva biodünaamilise ikoonistaatuses oleva mõisa tegemiste ja veinidega ning ahmida endassse suurtes kogustes teadmisi ja iseenesestmõistetavalt ka kõigi nende mõisate tegevuse lõpp-produkte.

Coume del Mas / Mas Cristine

on üks regiooni enim hinnatud AOP Banyuls dessertveinide tootjaid, millele lisaks on aasta aastalt kasvanud ka tippkvaliteetsete AOP Collioure ja AOP Côtes du Roussillon kuivade veinide valmistamise maht.

Meid võttis vastu majade omanik, Šotimaa mees Andy Cook, kes juba juba paarkümmend aastat tagasi armus kohalikku kaunisse kunstnikupreilisse, pani oma isa viskikojast  pillid kotti ja kolis lõunasse, kus üsna pea asus juba tegutsema veinimeistrina ja pisut hiljem ka veinimõisa omanikuks sai. Külastasime mineraaliderikka kiltkivi avamusel lasuvat Collioure’i viinaaeda, kus Andy pajatas selle ägedast terroir’st. Seejärel toimus massiivne degustatsioon, mis päädis lõunasöögiga mõisa terrassil. Söömaaja naelaks oli sealsamas viinapuuväätide süte kohal grillitud lambaliha, mis sobis perfektselt maja täidlaste ja võimsate punaveinidega.

Veinihitid:

  • Consolation Red Socks Carignan 2013 IGP Côtes Catalanes: Täidlane päikesepaistest pakatav, kuid samas õrn ja feminiinselt elegantne vanadelt Carignan’i puudelt saadud kaunitar. Tootmismaht ainult 22 hl/ha.
  • Coume del Mas Banyuls Hors d’Age 2002 AOP Banyuls Grand Cru: 10 aastat tammevaadis laagerdunud küps, magus, õline, pähkline, mesine – suussulav hõrgutis, mis pälvis tõelised ovatsioonid koostöös Andy pakutud šokolaadikoogiga.

Veinide esindaja Eestis: Baltic Pack EST / VinsDeFrance.ee

Domaine la Tour Vieille

väike pereettevõte on loodud Collioure’s 1982. aastal, kuid oma suhteliselt lühikese ajaloo vältel tõusnud tõelise ikooni staatusse Banyuls’i VDN veinide vallas.

Jõudsime kohale just lõunapausi lõpuks, kui majapere kiirustades otse õue paigutatud ühist söögilauda koristas. Perenaine Veronique hakkas meile kuivi Collioure veine välja kallama ja pisut konarlikus inglise keeles tutvustama. Siis ilmus kusagilt välja lihtsas töökitlis vanem härrasmees, kes algul meie gruppi jälgis ja siis küsis: „Miks te siia tulite?“ Ilmselgelt ollakse tippmajades harjunud röögatu hulga üldjuhul diletantlike turistidehordidega, kes uksest ja aknast sisse tungivad ning on alati valmis meeleolukates kogustes parimat kraami hävitama.

Tegemist oli majaomaniku ja veinimeistri Vincent Cantié endaga, kes lõpuks jäi meie selgitusega, kes me oleme ja kust me tuleme vististi rahule, sest varsti asus ta ise veine valama ja nendest rääkima ning lisaks toodi varjatud varudest välja ka maja parimad hitid. Lisaks avaldas vanahärrale ilmselgelt muljet meie grupi kenade tüdrukute kohalolu. Meile kõigile avaldasid unustamatut muljet selle mõisa Banyuls’i dessertveinid – need olid siidised, magusad ja pehmed.

Kõrge alkoholisisaldus oli integreeritud nõnda, et polnud arugi saada, et tegu oli kangestatud dessertveinidega ja nende lõppmaitsed jäid pikkadeks minutiteks keelele mängima.

Veinihitid:

  • Domaine la Tour Vieille Puig Ambeille 2015 AOP Collioure: Vaatamata oma noorusele ja sellest tulenevale võimsale tanniinsusele oli see kuiv Mourvèdre ja Grenache’i segu tõeliselt äge täidlane, võimas ja mitmekihiliselt kompleksne. Tõelist muljet avaldas veini põldmarjane, jõhvikahappene ja vürtsikas lõppmaitse.
  • Domaine la Tour Vieille Vin de Méditation AOP Banyuls: See solera meetodil pikalt tammevaatides laagerdunud Grenache andis järjekordselt kinnitust, kui vägev, kompleksne ja põnev on tipp VDN-i maailm. See vein sobib tõesti pikaks menetlemiseks ja meditatsiooniks, kuna avaneb kaua ja annab välja järjest uusi ja uusi põnevaid aroomi- ja maitsenüansse.

Veinide esindaja Eestis: Baltic Pack EST / VinsDeFrance.ee (alates sügis 2017)

Domaine Bila-Haut

on sisemaal Latour-de-France külakeses paiknev Rhône Oru kultustootja Michel Chapoutier’i projekt, mis on keskendunud vaid terroir’i põhisele ja orgaanilisele veiniviljelusele. Majakülastus algas lühikese visiidiga moodsasse veinikotta ja seejärel önoloogiga põllutuurile. See sõna otseses mõttes safari jääb kauaks meelde, sest tänini ei ole ma päris kindel, kas ikka tavapärased ja reserveeritud Eesti kodanikud oleks läinud rahvast täis Renault Traffic’utega ukerdama ekstreemsetele auklikele ja roopaisse sõidetud kallakutele, kus 4×4 džiibid oleks end palju kodusemalt tundnud. Nojah, veiniinimesed ei pruugi alati olla tavapärased ja reserveeritud ning tegime selle triki ära. Igal juhul tasus retk end ära.

Domaine Bila Haut viinaaed La Tour de France’s

Külastasime 2 eri terroir’ga single vineyard’i, kus siis maja veinimeister Clément Bartschi tegi meile põhjaliku ja professionaalse meistriklassi kohalikust terroir’st, marjasortidest ja saadavate veinide iseärasustest. Grupp oli teadmisjanuline ja isegi peen vihm, mis meid sel õhtul saatis (esimene ja viimane selle reisi jooksul) ei seganud kedagi lahtise taeva all lummatult kuulamast. Lõppkokkuvõttes oli hea, et me ei pidanud sõitma tootja kõige ikoonilisema viinaaia – Vallée de l’Agly – juurde, mis lasub côte-rotie’likult u 70% kaldega nõlval. Aga noh, sinna ei pääsevat ka džiibiga ja kogu logistika ja töö tolles aias käib kondimootori jõul ja abiks vaid hobused.

Degustatsiooniks sõitsime Perpignan’i, kus ühes vanalinna liharestos oli üles pandud pikk laud erinevate grillihõrgutiste ja magnumites Bila-Haut’ tippüllitistega. Meid kõiki lummas nende ägedate punaveinide kvaliteet ja nende sobivus erinevate grillitud lihapaladega.

Veinihitid:

Ei tahaks hakata ühtki esile tõstma, kuna nii erinevad ja samas nii ägedad olid kõik need 4 Bila-Haut punast eri terroir’delt ja eri marjasegudest tehtud püssi:

  • Bila-Haut Occultum Lapidem 2015 AOP Côtes du Roussillon Villages Latour-de-France
  • Bila-Haut l’Esquerda 2013 AOP Côtes du Roussillon Villages Lesquerde
  • Bila-Haut R.I. 2012 AOP Côtes du Roussillon Villages Lesquerde
  • Bila-Haut V.I.T. 2012 AOP Côtes du Roussillon Villages Latour-de-France

Veinide esindaja Eestis: Dunker / Finewine

Kohalik restoranisoovitus:

  • Restaurant le Divil – 9 rue Fabriques d’en Nabot, PERPIGNAN: Grilliresto Perpignan’i vanalinnas. Lahe vanamoodne interjöör, kvaliteetne lihavalik, mille hulgast saab ise vitriinist sobiva valida. Teie silme all tükeldab chef liha ja valmistab selle grillil. Korralik veinikaart regiooni parimate veinidega.
  1. PÄEV

Hommikul pakkisime kiirelt oma kohvrid ja lahkusime hotellist. Pilved olid hajunud, päike paistis ja meel oli kõigil ärgas ja ootusärev. Ees ootas töine päev, kus oli plaanis külastada ainult eri apellatsioonide ikoontootjaid – Côtes du Roussillon Villages, Maury ja Fitou. Õhtuks pidime jõudma ajaloolisse Carcassonne’i, kuhu järgmiseks kaheks ööks pidama jääda.

Domaine Gauby –  „Prince of Roussillon“

kiltkivisted ja lubjasegused viinaaiad asuvad järskudel mäenõlvadel Calce küla lähistel. Kokku tehakse veini ca 45 hektaril lasuvatelt väikestelt viinaaialappidelt saadud marjadest. Kusjuures, majale kuulub päris mitu enam kui 120-aastaste phylloxera-eelsete Carignan’i puudega viinaaiakest. Majaomanik ja veinimeister Gerard Gauby, kellele rahvusvaheliselt tuntud veinikriitik Robert Parker on andnud hellitusnime „Prince of Roussillon“, võttis maja oma isalt üle 1980. aastal. 2001. aastal sai kogu tootmine biodünaamilise veiniviljeluse sertifikaadi, millega Gerard oli piirkonna üks pioneere.

Tänaseks nimetab juba kogu veinikriitikute maailm Gauby toodangut mitteametlikult Roussillon’i Grand Cru’deks.

Kahjuks ei õnnestunud meil seekord „printsi“ oma ihusilmaga näha, kuid mäletades meie esimest kohtumist 2011. aastal samas paigas, andsin võttegrupile oma mälestuspildi sellest koloriitsest määrdunud tunkedesse ja kirsasaabastesse riietunud tagasihoidlikust talumehest, kelle suured kämblad suudavad toota vaid vedelat kulda, edasi. Maitsta sai kõiki maja poolt toodetud 6 veini – 3 valget ja 3 punast. Erilist muljet avaldasid kõigile just värsked, elegantsed ja mineraalsed valged veinid, kuid ka noored, jõulised, ülikomplekssed ja pika arengupotentsiaaliga punased olid vägagi ägedad.

Veinihitid:

  • Domaine Gauby Vieilles Vignes Blanc 2014 IGP Côtes Catalanes: See on hullumeelne segu – Macabeu, Grenache Blanc, Grenache Gris, Carignan Blanc ja Chardonnay – küll osaliselt laagerdunud tammevaadis, õline, pisut vanilline, täidlane, kuid kõike seda balansseeris kena puuviljasus, värske elav hape ja võimas pisut soolakas mineraalsus. Kokkuvõttes on tegemist elegantse ülikompleksse iludusega.
  • Domaine Gauby Muntada 2014 AOP Côtes du Roussillon Villages: Vein on noor, kuid juba üsna kenasti joodav ansambel tumedate marjade, värske happe, balansseeritud tanniinide ja vürtsikate mineraalide täpselt paika timmitud kompleksist. Vanade Grenache ja Carignan’i puude marjadele on lisatud pisut Syrah ja Mourvèdre mahla.

Veinide esindaja Eestis: Baltic Pack EST / VinsDeFrance.ee (alates sügis 2017)

Domaine Mas Amiel

on oma 200 aastase veinivalmistamise looga Maury ikoon, suur nimi ja kogu apellatsiooni looja ning teerajaja terve selle 80-aastase ajaloo vältel. Eelkõige kuulus oma eriilmeliste nii värskete kui oksüdeeritud VDN-de poolest, kuid viimastel aastatel ka erinevate kuivade valgete ja punaveinide valmistajana.

Just nemad hakkasid esimesena piirkonnas tootma kuivi veine ja 2012. aastal sai nende maja esimesena apellatsioonitähise – AOP Maury Sec.

Majaomanik on viimased 17 aastat olnud Olivier Decelle, kellele kuulub 3 veinimõisa Bordeaux’s (kuulsaim neist Château Jean-Faure Saint-Emilion Grand Cru Classe) ja toodab negossiandina veine ka Burgundias Decelle-Villa kaubamärgi all.

Mas Amieli VDN “võtab päikest”

Maja juurde jõudes paelub alati silma põlluveerde paigutatud 20-liitriste klaaspudelite väljak, kõik veini täis. Seal käib lageda taeva all dessertveinide oksüdeerimine. Sealt algas ka majatuur. Edasi juba uhkesse veinikeldrisse, kus rivis tootja au ja uhkus – paarkümmend hiiglaslikku 12500 liitrise mahuga vana tammest foudre’t, kus mõisa VDN-sid aastatepikku laagerdatakse. Ja siis lajatati meile otse lagipähe – algas degustatsioon, kus absoluutselt kogu maja toodang – kuivad veinid ja VDN-d (noh nii umbes 25 ühikut). Ega me kahetsenud, oli mida maitsta ja tuleb möönda, et ühtki kehva veini ei pakutud.

Veinihitid:

  • Mas Amiel Altaïr Blanc 2015 AOP Côtes du Roussillon: Täidlane, tammine, samas mõnusalt võine ja elegantne ning kena värske happe ja keelt kõditava mineraalsusega segu Grenache Blanc, Grenache Gris ja Maccabeu sortidest. Kõik vanad viinapuud 1940. istutatud aiast.
  • Mas Amiel Vol de Nuit 2014 AOP Maury Sec: Kahelt vanalt põllulapilt (istutatud 1900 ja 1925) pärinevate Carignan’i puudelt saadud marjadest saadud ning betoonmahutites laagerdatud elegantne, marjane, siidiste tanniinide ja ülipika järelmaitsega ülimalt meeldejääv neste.
  • Mas Amiel ’69 AOP Maury: Loomulikult ei saa mainimata jätta maja VDN-e, mille tipuks on kindlasti 1969 aastakäigu Grenache’st tehtud oksüdeeritud vein. Suurepärane pähkline, lagritsane ja viigimarjane magus kuld pudelis. Arengupotentsiaal peaaegu lõpmatu ja kindlasti avaneb uusi põnevaid nüansse aasta-aastalt järjepannu.

Maury’ga jätsime seljataha Roussillon’i veinipiirkonna ja edasine toimub kõik juba Languedoc’i poole peal.

Domaine Bertrand-Bergé

on üks AOP Fitou maamärkidest. Asub Paziols’i külas ja on järjepannu isalt-pojale tegutsenud juba 19. sajandi keskpaigast peale. Suur hetk maja ajaloos oli 1900. aasta Pariisi maailmanäitus, kus tänase majaomaniku Jérôme Bertrand’ vana-vanaisa Jean Sirven sai ainsa Languedoc’i veinimeistrina pärjatud kuldmedaliga. Kui 1948. aastal loodi Fitou apellatsioon, oli selles suur roll Jérôme vanaisal Jean-Pierre’l, kes oli pikki aastaid ka apellatsiooni eestseisuse esimees. Tänaseks on tootmine justnagu juba iseenesestmõisteavalt biodünaamiline ja orgaaniline.

Jérôme ja majaproua Sabine võtsid meid vastu oma tutt-uues veinikojas ja korraldasid tuuri käigus neist pisut paremat inglise keelt kõneleva Kanadast pärit sommeljeetudengiga koostöös põneva degustatsiooni. Jällegi kord sai võttegrupp aimu vanade Carignan’i puudelt saadud veinide kvaliteedist ja võlust. Kõiki paelus pererahva lihtsus ja südamlikkus koostöös väärikuse ja põhjapanevate teadmistega kohalikust veinindusest

Veinihitt:

  • Domaine Bertrand-Bergé Cuvée Jean Sirven 2013 ja 2000 AOP Fitou: See Carignan’i, Syrah ja Grenache’i segu on valminud alates 1999. aastakäigust ja on tehtud kuulsa eelkäija auks üsna sarnaselt veinile, mis maailmanäitusel medali sai. Oli suurepärane võimalus maitsta paari veini 2013ndast ja 2000ndast aastakäigust. Noor vein on jõuline ja täidlane, kuid kenasti balansseritud värske happe, marjasuse ja pehmete tanniinidega. Selle potentsiaali näitas eredalt tema 17 aasta vanuse venna elegantsus, nõtkus, väärikus ja mitmekihiline hõrk komplekssus

Veinide esindaja Eestis: Baltic Pack EST / VinsDeFrance.ee

Igor Sööt vahendab Edasi lugejatele Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni iga-aastase veinireisi muljeid, mis seekord viis veiniasjatundjad Prantsusmaale Languedoc-Roussilion’i piirkonda. Sissejuhatavat artiklit piirkonda saab lugeda siit.

Igor Sööt

Igor Sööt on VinsDeFrance peasommeljee ja lektor Eesti Sommeljeede Erakoolis. Loe artikleid (42)