Kristjan Järvi: Edasi käivitab ausust, mitte intriigi. On asjade poolt, mitte vastu. “Edasi on ka minu mõte”

Kristjan Järvi. Foto: Iris Kivisalu.

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Kristjan Järvi on muusik ja Edasi kaasautor.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Esimene kogemus oli koostööpakkumisega rubriigis Vice Versa, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat. Ajalistel põhjustel jäi see tookord ära, aga idee ise tekitas uudishimu!

See idee jäi mind saatma ja pani mõtlema, kes oleksid need lemmikartistid või tegelaskujud, keda mul tõesti oleks huvitav interpreteerida, kellega midagi absoluutselt teistsugust koos teha või luua. Tahan öelda, et see olukord iseenesest juba genereeris teisi ideid ja lõi minus mingi liikumise. Mis siis, et see spetsiifiline asi tol korral ei õnnestunud, aga see andis mingisuguse impulsi, mis ei jätnud rahule.

Läbi selle sain aru, et Edasi puhul ei ole tegemist ajakirjaga traditsioonilises mõttes, vaid mõttepangaga ja ideede generaatoriga. Edasi on nagu vahend, mis tekitab uusi olukordi ja võimalusi asjade kohalt ära liigutamisega. Nagu uks, mida avades avastad eest ühe väga mitmekesise ühiskonna, mis ideede vahetamise kaudu loob iseennast ja eesmärki. Või nagu hea tarkvara, mis õpib kasutajatelt ja loob iseenda keskkonda. Edasi on unikaalne, kuna ta juhendab kuidagi sel teel, tekib mingi sünergia, suurem kaasatud tarkus.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020-2022” selgub,  et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Mina näen seda nagu foorumit, kus kõik õpivad ja täiendavad üksteist. Kui iga teise väljaande eesmärk on informeerida ja panna lugejat reageerima, siis Edasi paneb rohkem mõtlema ja inspireerib.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Kõik need artiklid esimese kümne hulgas on mulle huvitavad just sellepärast, et sa võid kaasa mõelda ja ennast tegutsema panna just nagu omas asjas, aga mõeldes mingi suurema ja ühendavama mõtte peale. See ajakiri kaasab lugejaid ja kirjutajaid; on asjade poolt, mitte vastu. Käivitab ausust, mitte intriigi. Minu ja arvatavasti ka teiste jaoks ongi üks suuremaid tõmbenumbreid see, et saad öelda midagi kontekstis, mis tõenäoliselt aitab tervikut. Positiivsus, mis sütitab loomingut, on tänapäeval väga harva esil ja Edasis on see lähenemine leidnud kodupaiga.

Huvitav artikkel, nagu ka hea jutustus, laul või lugu, ei peaks ega tohiks kunagi vananeda. Need on meeldetuletused meile kõigile nendest lootustest ja unistustest, mida  sooviksime näha nii iseendas kui ühiskonnas. Edasi kirjutajad ja nende pidev looming on see, mis panustab sellesse ja laiendab rahva tarkust. Kasvatab arusaamist ja valgustab asju, mis tavaelus lähevad kuidagi monotoonseks. Siin on kuu- ja päikesevalgust, mõlemad valgustavad teid, aga erinevalt, ja mõlemat on ju vaja… Küsimus on tajus. Edasi laiendab arusaamist, et kõik on meie enda peegeldus, ja annab valgust sellele, mis tavapäraselt kaob kära alla ära.

Nõustusid olema ka üks Edasi püsiautoreid, mis sinu otsust mõjutas ja mida see koostöö sulle endale on andnud või mida sellelt loodad?

Mina olen siin just sellepärast, et kogeda ja võimendada eelkirjeldatud arusaamist ning anda lisainspiratsiooni. Igal asjal või mõtteviisil on vaja omamoodi rakendust ja Edasi on mulle see väljund, mis annab võimaluse oma mõtted kirja panna ja suusõnaliselt väljendada. Need on asjad, mida olen siiamaani teinud muusika kaudu. Kirjutamine annab mulle võimaluse endast paremini aru saada ja ka teisi mõista.

Samuti meeldib mulle lahkus ja headus, mis kuidagi kumab läbi selle osava ja targa seltskonna, mis seda ajakirja ümbritseb. See on see, kuidas ma kujutan ette ka meie imepärast Eestit – rahvas, mis oma tavapärase headusega esindab ja esitab, kõige parimas mõttes, oma väärtusi ja tekitab sellega ka oma voolu ning tõmbevõime, millest teised saaks inspiratsiooni ja eeskuju. Ma näen, et see on nii Edasi kui ka Eesti omapära… ja ma näen, et see toimib.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Ägedust ei saa peale pressida, muidu ta ei ole äge. Ägedus on nagu saladus, mis on nähtav ainult nendele, kes teavad. See, kes näeb, näeb, ja see, kes ei näe, ei vaja selgitust. Need, kes näevad, viivad sõnumit Edasi.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)