Kadri Kroon: nädalavahetus turul

Laias laastus on Balti Jaama Turg nagu hiigelkirik, kus saavad ühe katuse all palvetamas käia kõikide usulahkude esindajad. Multifunktsionaalne ehitis üritab samaaegselt olla nii turg, pood, toidutänav, laat kui supermarket. Tundub võimatu ülesanne, ent ometi leiab igaüks siit oma ja külastajate kommentaarid on siiani ainult ülivõrdes.

Balti jaama poolt sisenedes avaneb silmale klassikaline avaturg. See on turu kõige värvilisem osa, eriti praegusel hooajal. Hea meel, et vanad rohelise ja värske kraamiga kaubitsejad on alles, nii ka turuveteranid armeenlased Ruzan Zakarjan ja tema abikaasa, kes vahest koos lapselapse Edvardiga armsalt ühiselt toimetavad.

Esimeselt korruselt leiate siseturu, tänavatoiduala, väiksed toidupoed, kohvikud ja restoraniputkad. Lihasaali võiks ümber nimetada sealiha austajate mekaks. Kalasaal, kus värsket kala ja mereande leidub näpuotsaga, keskendub heeringa, räime ja suitsuahjust läbi käinud kraami müügile. Mõlema saali osas ei tähelda olulist kvalitatiivset arenguhüpet. Kõik on valgem ja puhtam, aga ei ole tätoveeritud tugevate biitsepsitega lihunikke, orgaanilist liha, moodsaid lihalõike. Suured ootused on selles osas turul avatavale liharestoranile, ehk on nemad teenäitajaks. Alla keldrikorrusele on asja ainult neil, kes sihtotstarbeliselt teel supermarketisse või spordiklubisse.

Teisel korrusel valitseb tõeline eklektika. Suurima kaubavalikuga paistavad silma jäänukid endiselt Balti jaama turult. Švipsis peaga leiaks sealt kamba peale tõenäoliselt uhked peokostüümid meeleolukaks stiilipeoks. Ometi oli teisel nädalal selle kauba valik kõige enam laienenud. Ju siis on endised ostjad piisavalt käivet tekitanud. Eriti arusaamatuks jäävad teise korruse XXX…L suuruses lilleliste trikotaažvuplite virnad ja ersatsvärvides kitli moodi moeröögatused muidugi välismaalastele. Kahtlane kaup on kohe eesti käsitööd ja disaini müüvate butiikide naabruses. Võõras külaline ju ei tea, et praegune hipsterville Kalamaja on ökoemade hordide ja nende trimmitud habemetega techgeeniustest abikaasade kõrval koduks ka suurele hulgale venekeelsele babade ja vanjade grupile, kes armastasid omavahel sotsialiseeruda vana turu pinkidel ja nautisid Balta soodsaid hindu ots-otsaga toimetulemisel. Ma väga loodan, et nende jaoks jääb alles ajutine kõrvalhoones paiknenud turusaal. Nagu üks kohalik vene tädi nostalgitses – tam bõlo tak ujutna i menshe naroda.

Seal oli nii hygge‘t ja vähem rahvast ka. Vanade aegade sümbolina mõjub õuealale püstitatud ajutine kajakatara. Nimelt oli kajakas endise eluga nii harjunud, et kippus uue turu külalisi suisa ründama.

Teise korruse antiigiosakonnast seevastu võib avastada põnevad leide. Välja on riputatud nõukaaegsed jõulukaunistused, saadaval vanaaegne kokkupandav ratas. Kes päris vanu asju jahib, sellele võiks koju tassimiseks sobida üle-eelmisest sajandist pärit veimevakk.

Teiselt korruselt leiab ka kaks uut söögikohta. Kniks & Kraaps keskendub lastele, pakkudes linna põnevamat laste mänguala ja buffeed põngerjate toidueelistusi silmas pidades. Oma õdus nurk on imetavatele emadele ja mähkmevahetust vajavatele põnnidele. Terrassilt avaneb miljonivaade Toompea suunas. Kõrvalrentnik Humalakoda keskendub rohkem täiskasvanutele märjukese pakkumisele ja seda nii toas kui väljas suurel terrassil. Kuuldavasti nädalavahetusel õhtuti kõlab õlle kõrvale elav muusika.

Tänavatoidu austajatele on Balta turg tõeline upgrade.

Funktsioneerib praegu nagu toiduteadlike läbikäiguhoov. Ka paljud vanalinnaturistid sattuvad teel Telliskivisse turult läbi. Kohe sisenedes jääb silma Uulitsa veiseburksilett gaasigrillil žongleerivate noorsandidega. Iga päev pakutakse erinevat maitseelamust. Pagarikojast tuleb hommikul burgerisai, poisid segavad kastmed kokku, sibulamoos on ise tehtud ja värske soolakurk on alati kodumaine. Ülipopp oli avamisel kevadise hõnguga karulauguburger, praegu oli saadaval chorizoga burgeriversioon. Burgeri maitse vahetub vahest ka päeva jooksul. Kui üks tooraine otsas, leitakse turult hooajaline uus lahendus. Neile fännidele, kes teavad ja küsida oskavad, on olemas ka Uulitsa klassika.

Tokumaru takeaway nurk on valikult sama mis Solarises – ikka donid, päevasushi, ramenid ja tellimuse peale tehtud sushirullid. Järjekord võib vahest ainult lõputu tunduda.

Baojaam on turu ja kogu Eesti tänavatoidu pakkuja number üks. Koht mille pärast tasub turulkäik iga kell ette võtta. Konkurentsitult parim ja ainulaadne oma kategoorias. NYC’i kokka David Changi poolt alguse saanud bao trend on lõpuks nii uskumatu kui see ka ei tundu jõudnud Maarjamaale. Aurutatud bao saiade autoriks on tiim Mihkel Rand’i juhtimisel. Mihkli taust on nii fine dining kui üldse olla võib. Pädaste ja Noa peakoka pool ei valmista just turul läbilöömiseks kõige paremini ette, aga see eest on taskust võtta maitsete finetuuning kogemus. Tooraine on aus ja kõik valmib kohapeal. Väiksele Green Egg söegrillile on nüüd paari nädalaga külge poogitud veidi suurem. Kohapeal valmib hele ja tume baotainas. Auruahjust kuumana võetud saiade vahele läheb kas sütel röstitud beebikaheksajalg, korea stiilis sealiha või loomaliha ja taimetoitlastele avokaado. Vürtsi poole eest vastutab Korea fermenteeritud tshillipasta gochujang ja veel hulk väikseid maitselisandeid. Loodame, et igapäevane rutiin ei tapa toiduvõlurite indu tänavatoidu osas.

Veganitele ja taimetoitlastele on turul oma putkad.

Veg Machine Balta vegan food on Eesti esimese vegan toiduauto järg. Neil on palju püsikundesid foodtrucki ajast. Rebitud liha imiteeriv bataadiburger oli Maarja Laineviiri esimene edukas leiutis. Rebitud bataat on veidi magus, vahele käib peterselli- ja küüslaugumajonees. Pakutakse ka prantsuse-mehhiko wrappi, mille maitse eest vastutavad oliivitapenade, marinaadis sojaviilud ja vahele käib rohke salatikraam. Äärmiselt edukaks on osutunud soe misoga läbi segatud tatrasalat, see on ühtviisi nii tervislik kui toitev. Valikus on ka pestoga lintnuudlid rooskapsa ja sous-vide kastanitega.

Toormoori putka kõige ahavatlevam toode on wrap, õigupoolest meenutab see kujult rohkem suurt tacot. Kapsast, paprikast ja seemnetest koosneva kuivatatud toorleiva katteks on päiksekuivatatud tomatimääre. Lisatakse Isetehtud karrimaitselist juustu india pähklitest, spinatit, tomatit, paprikat ja marineeritud shampinjone. Peale raputatakse kuhjaga lutsernidusid.

Varahommikul toimetajatele soovitan organismi käimatõmbamiseks Boosti rohelisi smuutisid. Ristikheina kohviku saiakesed ja koogid sobivad sõbrannaga aja mahavõtmiseks ja nädala muljetest bläkutamiseks. Ristikheina kohupiimakorbile annab linna pealt võrdset otsida. Lataka saia peale pandud rohke kohupiima sisse on ära peidetud maitseks kurkum, apelsinikoor ja vanilje. Tervisliku hommikusöögi harrastajat ootab kaerahelbepuder ja taimetee, magusaõpra hiigelmakroon matcha ja kireviljaga või Ameerika moodi mitmekihilised koogilõigud nagu näiteks klassika red velvet.

Kohe kõrval pakub Surf cafe baristateenusega kohvi. Kaks endist kontorirotti Jaanus ja Tarmo teevad kahekesi Coffee People’i ubadest kohvijooke. Saadaval on ka Chemex versioon ja jaapani matcha fännidele teejoogid. Matchahullus tundub ka Tallinna jõudvat. Kohvi ja matcha kõrvale saab Kaubamaja pagarikoja värskeid ehtsa võiga tehtud saiu. Lastele ja jäätisefännidele peaks meeldima Surf cafe pehme jäätis. Pehme jäätise idee sai kaudselt alguse lapsepõlvest Pingviini putkadest. Leiti pika otsingu tulemusena sobiva maitsega Iiri tootja koorene vaniljejäätise materjal ja seda saab vastavalt päeva tujule maitsestada näiteks isetehtud matcha‘ga, kohviga ja turult ostetud värskete maasikate, mango ja millega iganes.

Vahvlihaldja kohvik on ükssarvikute austajate ja balletiprintsesside unelmate paik. Siin luuakse ema ja tütre vahelisi igaveseks mällusööbivaid hetki. Kõik on helge, sobivalt roosa ja rõõsa, justkui supleksid roosamannavahus või hõljuksid roosade tiibadega lehvitades lossitornide kohal. Harilike nostalgiliste vahvlitega alustanud haldjad on nüüd turul letile sättinud täidisega vahvlid, pulgakoogid, glasuuriga erikujulised küpsised ja ekleerid. Kõik perfektselt teostatud, uhkuse ja õhinaga noorte ettevõtjate Liiseli ja Merliini poolt teile serveeritud või kaasa pakitud.

Muhu pagari poes on leibade kõrval uudisena leivachipsid ja butero käsitööna valminud maitsevõid. Iitwell on Itaalia ja Prantsuse toidupood. Hinnad on kallid, aga letis on hea käega kureeritud gurmeekraam. Esimesel nädalal sai sealt isegi mozzarella kreemisemaid versioone Burratat ja Stracciatellat.

Umami pood pakub kodukokale alternatiivseid maitseid. Olemas on udon nuudlid, durianijäätis, wontonite tegemiseks sügavkülmutatud riisitaignalehed, ülihead kimchiga maitsestatud röstitud merevetikakrõpsud. Tuuakse ise maale Terre exotique maitseained ja Cacao Sampaka imeliste lisanditega šokolaaditahvleid. Jaapani austajatele leidub Katsuobushit ehk kuivatatud bonito helbeid. Biomarketi esinduspoest leiab muu kõrval uudisena oma köögiga mahedeli leti orgaanilise taimetoiduga. Poes tegutseb mahepagarikoda. Biomarketis saab oma pudelisse niristada õli ja äädikaid. Samas nurgas on ka oma vahva väike viljaveski, kus tasub nii jahu kui helbeid jahvatada.

Tallinn on saanud hoobilt suuremaks ja paremaks. Sellist ägedat turgu ei ole ka paljudel suurlinnadel ette näidata. Paadunud turuhulluna kiidan ja soovitan.

Kadri Kroon

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri toidu-, veini- ja reisiteemalist kolumni saad Edasis lugeda igal nädalal. Loe Kadri Krooni artikleid

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)