Mart Kase: tee ise!

Ma olen harjunud sellega, et elus peab kõik ise tegema. Pole mõtet kellegi peale loota, sa pead ise olema elu eestvedaja ja sul peab olema kohusetunne enda mõtete suhtes. Olulised asjad, mis sa elus teed, ei saa kunagi olla lihtsad ja mugavad, sest nii pole olemas võimalust, et lood midagi, mis annab sulle pikemat väärtust.

Laias laastus pole vahet, mida sa elus teed, aga tee ise. Julgusest ei tohi kunagi puudus tulla, sest julgust ei tule kunagi juurde, sa lihtsalt kasutad ära selle julguse, mis sul sees on.

Sa kas julged oma julgust rakendada või lased elu mööda.

Nii lihtne ongi.

Ma olen viimase paari aasta jooksul teinud kaks suurt tulemust. Tähendab, loomulikult pole ma neid teinud üksi, vaid koos oma perekonnaga, aga selle mõtiskluse kontekstis võib meid võtta kui ühte tegijat.

Paljud inimesed on mulle eravestlustest öelnud, et see on ikka julgustükk, et kolisite maale ning võtsite kitsed. Ma ütleks, et see on asjade loomulik käik. See ei ole tulemus. Ma pole seda tegu kunagi enda jaoks üle tähtsustanud. Elu on voolav looming ja sa pead nägema väljakutset ning leidsime enda jaoks lihtsalt väga sobiva.

Esimene suur tulemus on see, et andsime välja minu raamatu. Oma elu esimese raamatu, kuigi ma olen kirjutanud kogu aeg. “Metsik päevaraamat” on päeviku vormis märkmed viimasest neljast aastast. On väga tähtis, et seda oma nn. kirjanduskarjääri alustan kergema raamatuga. Ma olen alati tahtnud saada kirjanikuks, ma olen seda õppinud, ma olen sellega teeninud raha, aga ma pole mitte ühtegi juttu või näidendit kunagi välja andnud. Tuleb aeg, mil kirjutan romaani või paar, aga hetkel on veel elukogemust vähe.

Raamatu andsime sõpradega abiga ise välja, Maria Lee toimetas ja küljendas ning Andrus kujundas. Trükkisime Tartus Greif trükokojas ning raamatut müüme hetkel ka ainult ise. Tuleb aeg, mil saab ka raamatupoest, aga sel suvel müüme ise. Ma tahan oluliste asjadega ise tegeleda algusest lõpuni.

Teine suur tulemus on, et teeme oma kitsede piimast toorjuustu. See on käsitöö, meeletu täpne käsitöö peab olema, et maitse paika ja stabiilseks saada, aga oleme teatud vilumuse selles saavutanud. Olen avastanud, et varahommikune või hilisõhtune juustutegu on minu jaoks nagu meditatsioon. Lihtsuse imetluses peitub elu võti.

Ja ma arvan, et tagasiside on oluline.

Lihtsalt siiras tagasiside – osata seda nii anda kui ka osata seda vastu võtta. Viimastel nädalatel oleme saanud palju tagasisidet nii raamatu kui toorjuustu kohta. Kuigi oleme eestlaslikult tagasihoidlikud, siis tegelikult lähevad kõik head sõnad ja mõtted meile korda. Need teiste mõtted toidavad ise tegemist.

Olgu elu mäng, kus sul on omad väikesed reeglid, mida järgides sa teisi ei sega, vaid pigem annad ka neile miskit vahvat. Tee ise midagi algusest lõpuni. Tee seda püsivalt ja hingega ja saagu väga palju nalja.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogiMart kirjutab Edasile elust Lõuna-Eestis.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)