Juhtimispodcast. Kadi Lambot: aeg, mille raiskamist sa nautisid, polnud raisatud aeg

Kadi Lambot. Foto: Olga Makina

Aktsepteeri olukorda ja keskendu tulevikule, soovitab meditsiinikeskuse Confido arstiharidusega juht Kadi Lambot, kuidas kriisis toime tulla. Ta räägib ka tänulikkusest, muutusteks valmistumisest ja laisklemisest.

Mõtteid vestlusest:

  • Ma mõtlen alati alternatiivsetele plaanidele – kui asi ei lähe nii, siis mis on plaan B ja plaan C. Mis hetkel millise plaani kasuks valida ja kuidas teised nende plaanidega kaasa tõmmata. Kriisiolukorrad ja teadmatus, mis täpselt ees ootab, nõuavad rohkem erinevate variantide läbimõtlemist. Ma arvan, see on hädavajalik.
  • Nii indiviidi kui ka juhina on esimene asi sellistes olukordades aktsepteerida olukorda. Aktsepteeri seda, mis on. Keskendu sellele, mis ma tulevikus teha saan, mis on minu võimalused. Minu jaoks säilenõtkus tähendabki võimet psühholoogilisest pingest taastuda ja sellest olukorrast ka heas mõttes endale kasu lõigata.
  • Viimased aasta-kaks on kasvatanud veelgi seda tunnet, et me tegelikult ei tea kunagi ette. Teeme, mis plaane me teeme, me peame olema valmis muutusteks, aktsepteerima olukorda ja olema võimalikult dünaamilised. Mulle meeldib öelda, et elu ongi see, mis juhtub meiega siis, kui meil on hoopis teised plaanid. Elu on täis muutusi ja see ongi elu mõte.
  • Ma pean pikaajalise vastupidavuse saavutamisel väga oluliseks head und ehk unerütmi. Unerütmist algab nii palju probleeme. Vaimne ja füüsiline tervis ning vaimne ja füüsiline vastupidavus on omavahel väga seotud. Platvormiks on ju see, et ma üldse vastu peaksin, oskan magada, puhata. Kui selle teemaga on mingeid probleeme, tuleks nendega varakult tegeleda. Uni on väga paljude asjade alus. Lugesin kunagi üht raamatut, kus juba esimeses peatükis öeldi, et sul polegi võimalik õnnelik olla, kui sa korralikult ei maga, ja ma arvan, et see täpselt nii ongi.
  • Ma tahaks inimestele soovitada oskust ja julgust laiselda ehk mitte midagi teha. Laisklemise alla võime panna ka hea raamatu, kriminulli lugemise. Et ei oleks kogu aeg sellist tunnet, et me peame oma aega efektiivselt kasutama. Mina ütlen, et aeg, mille raiskamist sa nautisid, ei olnud ju raisatud. Ma julgen seda sellepärast öelda, et ma näen enda ümber ja isegi imestan, kui vähesed tegelikult tahavad ja julgevad laiselda. Kogu aeg, isegi nädalavahetusel on tunne, et pean tegema neid ja neid asju, ja kui välja ei lähe, siis kodus lapiga ringi käima, meilidele vastama jne. Julgeme olla laisad ja õpime laisklema – see on ka väga suur oskus eluks. See aitab meil olla säilenõtkem.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (79)