Vestlussaade “Euroopa jutud”Riho Terras energiamajanduse väljakutsetest: peaksime käituma natuke rahulikumalt oma esirinnas sammumisega

Koostöös Euroopa Parlamendi Eesti bürooga toob Edasi lugeja ja vaatajani 7 videosaadet meie saadikutega. Saatesarja “Euroopa jutud” eesmärk on tõlkida Euroopa suurt pilti Eesti konteksti ja arutada, kuidas Eesti nendesse teemadesse panustada saab. Saatesarja seekordseks külaliseks on Riho Terras, kellega tulevad jutuks meid kõiki igapäevaselt puudutavad rohepöörde ja energeetikaga seotud teemad. Millised on selle valdkonna väljakutsed ja võimalikud lahendusteed Euroopa Parlamendist nähtuna?

Juttu tuleb kolmel teemal: tehnoloogiline väljakutse uutele energiaallikatele üleminekuks, majanduslik võimekus seda juurutada (sh rohepesu vältimine samal ajal) ning energiajulgeolek ja tarnekindlus.

Riho Terrasega vestleb majandusekspert Raivo Vare. Saade on salvestatud Euroopa Elamuskeskuse ruumides 19. novembril 2021.

Mõtteid vestlusest:

  • Riho Terras: Energeetikamurede lahendamisel saab lahendus olla ainult uutes tehnoloogiates. Tänase seisu juures me ei suudagi kasvavaid energiavajadusi rahuldada. Aga arvata, et tänane nõudlus suudetakse fossiilsete kütutuste arvelt katta tuule ja päikesega, ei ole adekvaatne, sellist tehnoloogiat täna ei ole. Loomulikult tuleb põlevkivi ahju ajamine lõpetada, sest see on meie maavara raiskamine, aga seda ei saa teha nii, et meil pole midagi asemele panna. Olemasolevad tehnoloogiad saavad kaduda alles siis, kui midagi paremat on asemele tulnud.
  • Raivo Vare: Ükskõik mis lahendused kasutusele võtta, selge on see, et energia odavamaks ei lähe. Ehk, meie tarbimisharjumused peavad muutuma. Küsimus on ainult, kui palju ja mil viisil. Meil tuleb teha tarku kompromisse ja näha neid ette või tuleb neid teha häda sunnil. Peame kõigeks valmis olema, alanud on uus aeg.
  • Riho Terras: Tüdrukud nagu Greta Thunberg peaks tegema aktsiooni: kustutame tule ära, kui ruumist välja läheme. See tooks kliimale veel palju suuremat kasu (kui tema senine tegevus), kui ta hakkaks seda eest vedama.