Mart Kase: väike kavalus tuleb kasuks

Puntsel. Foto: Teele Kase

Ootasin atesteeritud veeproovide meest ning hoovi juures jäi siis üks auto seisma. Setterid Miia ja Puntsel liiguvad ümber auto nagu nad ikka liiguvad võõra masina ümber, mis meie õuele hakkab saabuma. Viipan mehele käele, et see edasi sõidaks. Mees sõidab parkimisalale ning kerib akna veidi alla.

“Palun pane need koerad kinni,” ülteb suur mees mulle arglikult nagu ma peaksin lõvisid. Ma ei hakka ütlema, et need koerad ei tee minuga koos midagi, võtan tütrekesed enda juurde. “Nad võivad mu auto värvi ära kraapida. Mul on nende talukoertega halvad kogemused,” ütleb atesteeritud veeproovide mees.

“Kui sul pole autos kaks kilo suitsuvorstivõileibu, siis neil on su autost väga ükskõik,” lausun lustakalt ning muidu läheb veeproovi võtmine ludinal. Pärast pean loomulikult koeri kinni hoidma, et mees rahulikult autoni saaks ja sõidab siis kiiresti minema. Sellest mehest jääb meelde veel lause: “Eelmises kohas ütles jehoova tunnistaja mulle, et ma pole aus inimene, sest ma jõudsin pool tundi varem. Et need pole ausad inimesed, kes tulevad varem.”

Lohutasin siis meest, et need just ongi kõige ausamad inimesed, sest kokkulepetest kinni pidamisega on üldse tänapäeval suhteliselt halvasti. Palju hilinevad ja paljud unustavad oma lubadused.

Lubasin väikesele Annale, et võtan ta järgmisel aastal appi kitsedele heina riisuma. Rehagi ju ostsin Valgast ära. Selle lubaduse täitmiseks pean nüüd uue reha varre muretsema, sest Puntsel varastas Anna reha ära ning näris varre katki. Mis repakil ja huvitav, selle Puntsel ära viib. Suur saak, suur saak!

See on loomulikult lustlik mäng, kui saame Puntslit taga ajada, aga teda ei saa kunagi kätte. Ainult kavalusega, et pakud välja huvitavama mängu kui eest ära jooksmine.

Maailmas on väga palju reegleid, mille rikkumine ei too kaasa maailma lõppu. Olgugi, et teinekord võid kellelegi valmistada ebameeldivusi, siis loeb emotsioon ja positiivsus. Kui sa teed midagi sellepärast, et kõik võidaksid läbi rõõmu, siis võta teinekord risk ja riku reegleid. Kasuta oma kavalust.

Käisid meil paar nädalat tagasi külas toredad linnainimesed. “Uskumatu, kui kiiresti need koerad jooksevad,” ütles üks maru naine, ta vaatas kitsede asemel kogu aeg Miiat ja Puntslit, kes tegid parasjagu heinamaa peal oma õhtuseid kontrollringe.

Väledus on elus tähtis. Minu jaoks on see iga hommiku osa. Eriti esmaspäeva hommiku osa. Sa lähed ja vajutad selle nädala oma tahte alla. Kuigi jah, selles mõttes on see paralleel vale, et praegu esmaspäeva varahommikul küll Miia ja Puntsel magavad õndsat sügavat und koridoris.

Rohkem mänguilu.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)