Vice Versa: Bert On Beats & Karl Killing

Bert On Beats ja Karl Killing. Fotod: Peeter Viisimaa ja pressimaterjalid.

Kui staažikas produtsent-miksija kohtub noore, ent juba tegusid teinud laulja-laulukirjutaja/produtsendiga – rubriigis on kohad sisse võtnud Bert Prikenfeld alias Bert On Beats ja Karl Killing.

Bert Prikenfeld on aastaid kodumaal nii popmuusika kui ka hiphopi produtsendina kanda kinnitanud, ja samal ajal kogunud tunnustust enda elektroonilise muusika egiidi Bert On Beats alt. Kahel aastal on Berdi albumeid pärjatud aasta elektroonikaalbumi tiitliga ning ta on Eesti muuusikaettevõtluse auhindadel tunnistatud parimaks muusikaprodutsendiks lausa neljal aastal järjest. Bert On Beatsi äsjailmunud ja täna rubriigis fookuses olev album “Eight” on järg tema 2020. aastal ilmunud albumile “Nine” ja 2019. aasta plaadile “Ten”.

​​Karl Killing on laulja-laulukirjutaja, kes tegeleb lisaks ka teistele artistidele muusika produtseerimisega. Karl on kirjutanud lugusid mitmetele tuntud Eesti artistidele nagu 5MIINUST, Villemdrillem, Elina Born, Pluuto, Grete Paia jt. Tema viimane singel kannab nime “Friday Nights”, mille video autoriteks kohalikul muusikaskeenel oma käekirjaga kindla (hüüu)märgi paberile pannud duo Eskobros.

Karl Killing.

Bert Prikenfeld Karl Killingust: “Ma usun, et Killingu muusikat kuuleme veel palju ja mitte ainult kodumaiste tabelite tippudes, vaid ka mujal maailmas”

“Kuna ma olen viimase kümne aasta jooksul toimetanud ühe jalaga ka popmuusika maastikul, siis üsna loogilist rada pidi on Karli tegemised mulle kõrva ja silma jäänud. Karl on noor ja andekas laulukirjutaja. Kodumaisel skeenel on Karl üks väheseid, kellel on väga hea taju ja tabavus teha just sellist uuekooli R’n’B ja souli mõjutustega popmuusikat. Stuudios põrkasime viimati kokku umbes kaks aastat tagasi, kui olime salvestamas räpiduo Clicherik & Mäx esimest singlit “2D tüdrukud”. Loo topline‘i kirjutas Karli hea sõber, samuti andekas ja tegus muusikaprodutsent Gevin Niglas, kelle tegemistele ma samuti alati pöialt hoian, aga kuidagi jõudsime hoopis ideeni, et selle võiks sisse laulda Karl. Ma usun, et Killingu muusikat kuuleme veel palju ja mitte ainult kodumaiste tabelite tippudes, vaid ka mujal maailmas,” iseloomustab Bert Karli kui artisti.

“Viimase 4 aasta jooksul, mil olen Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias loenguid andmas käinud, on mul olnud luksus sõidu ajal pikalt erinevaid Eesti raadioid kuulata, milleks mul muidu väga aega ei ole. No lihtsalt ei ole aega, et istuda maha ja kuulata. Pigem läheb see füüsiline muusikakanali hõivatus stuudios toimetamisele ja Spotify ketramisele. Aga raadiot kuulates ja kilomeetreid neelates olen ingliskeelsete eesti artistide lugude puhul märganud tendentsi, et kohati ei saa enam aru, kas tegemist on kodumaise või välismaise kraamiga. Kuna varem võisin kohe ära öelda, mis on mis, siis nüüd on just see ingliskeelne eesti muss nii kuradima hästi saundima hakanud, et ei tee enam vahet.

“Friday Nightsiga” on nii, et valik värvida loo video night vision roheliseks ei andnud kuidagi võimalust sellest mööda minna. Lugu kuulates tekkis mul refrääni jõudes kole nõudlus mingi suurema heliseinana mõjuva fuzzy‘se popi kidra rifi järele või ootasin ma mingit muud plahvatust, aga selline Lorde’i “Royalsit” meenutav vaib sobib siia ka väga hästi. Sõnumi osas olen samuti päri, et ilma drinkimiseta saab ööelus vabalt ka niisama möllata, muidu võib pikapeale pilt sama roheliseks minna nagu selles videos,” analüüsib Bert Prikenfeld Karl Killingu uut singlit.

Bert On Beats. Foto: Peeter Viisimaa.

Karl Killing Bert Prikenfeldist: “Minu jaoks on Bert kuskilt teisest maailmast pärit – analoogmaailmast, mis mind tõsiselt huvitab”

“Kohe esimesest kokkupuutest Berdiga sain aru, et tegemist on mehega, kes tõesti tunneb oma ala hästi. Minu jaoks on Bert kuskilt teisest maailmast pärit – analoogmaailmast, mis mind tõsiselt huvitab, kuid kuhu pole veel sukelduda suutnud. Tegemist on üleüldse meeletult hea produtsendi ning miksijaga. Olen kahjuks ainult ühe korra temaga koostööd teinud, aga loodan, et kunagi viivad meie teed meid jälle kokku,” jutustab Karl Killing senisest kokkupuutest Bert Prikenfeldiga.

“Loo algus viib sind kohe teisele lainele. Minu silme ette kerkis kohe millegipärast klubi. Müstiline, kõhe vaib tekib esimese 20 sekundiga. Need väikesed vocal chop’id enne esimese minuti täitmist on vibesetter‘i rollis kirss tordil. Minu meelest see lugu progresseerub lainetena. Brass’ilik käik jääb kiirelt meelde ning tutvustab erinevaid segmente laulus – jään justkui seda ootama. Berdi muusika on unikaalne. Ei tea ma Eestis ühtegi teist artisti, kes sellist muusikat teeks. Kuulajale on see täielik retk, eriti kui looming antakse välja albumina. Sellise muusika puhul on tähtis, et kuulaksid albumit algusest lõpuni.

Laulu “Devils Watch” nostalgilisus on sõltuvust tekitav – ta justkui viib sind tagasi klubimöllu, kus saad oma sõpradega õhtut nautida. Intelligentne muusika, mille järgi võib ühe tõsise reivi maha pidada. Arvan, et Berdil on iga laulu jaoks oma sõnum välja mõeldud, kuid see võib olla täiesti erinev sellest, mis kuulajal tekib – muusika mitmekülgselt mõtestamine ongi loomingu ilu. Kui tehtaks laulust mingisugune remix, kus mina oleksin ka kambas, siis lisaksin sellele hästi malbe häälega meeslaulja, kes kordaks üht ja sama lauset. Tõmbaks selle creepy meter’i veel rohkem põhja. Kujutan juba ka ette, kuidas see laul võiks live’is toimida – meeletult hästi,” võtab Karl Killing Berdi uue loo ja selle mõju kiht kihi haaval lahti.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)