Moe- ja disainiuudised: detsember

Tiina Talumehe kollektsioon "Army of LOVE" . Foto: Mai Grepp.

Esimeste külmade saabudes tulid Ennos ja Tiina Talumees välja oma talvekollektsioonidega, moemärk Ellen Richard laienes aksessuaaride valdkonda. Disainiaastast teeb omamoodi kokkuvõtte näitus “Eesti arhitektuuripreemiad 2021” ja tegelikult ka Disainikeskuse jõuluturg Telliskivis, kus aasta jooksul loodu välja tuuakse.

Mood

Ennos astus esimese sammu meestemoe suunas

Kodumaine moemärk Ennos on tuntud oma meestemoest laenatud lõigete ja lähenemise poolest, mis ei puudu ka sügistalvisest kollektsioonist, millest leiab nii aegumatu lõikega mantleid, hooajale kohaseid soojaandvaid esemeid – ent lõpuks ka moemärgi esimese toote meestele.

Seekordses kollektsioonis püüavad kindlasti kohe pilku Ennose ülerõivad. Moemärgi tugevuseks olevate mantlite puhul on taas kord tähelepanu pööratud materjalidele, istuvusele ja ajatuse faktorile. Esimest korda on mantlitel näha ka mustrit, kuid seda Ennosele omaselt mahedas vormingus. Kindlasti väärivad tähelepanu kollektsiooni pükskostüümid, mis sellel hooajal hoiavad naiselikumat joont. 

“Oleme hooajale kohaselt lisanud kollektsiooni Ennose esimesed kudumid, mis on valminud angooravillast,” tutvustab Ennose looja Kersti Pohlak. “Samuti leiab kollektsioonist kreemjas toonis kootud vesti ning vabama lõikega villase kleidi, mis loodud eesootavale külmale ajale mõeldes.”

Meeldiva üllatusena leiab uuest kollektsioonist Ennose esimese toote meestele: tumehallis toonis talvemantli, mis oma ajatu ja klassikalise lõike poolest jääb kandjat teenima aastateks.

Ellen Richard laienes aksessuaariväljale

Ellen Richardi esimene kõrvarõngaste kollektsioon.

Põhjamaise käekirjaga aeglase moe bränd Ellen Richard on läbimõeldult oma valikut kasvatanud järjest suuremaks ning jõudnud nüüd koostööni Belgias tegutseva ehtebrändi Madam Schusteriga.

Kahe brändi koostöös sündis kolm figuuri, mis kõik on inspireeritud naisekeha võlust ja väest, mida omakorda täiustab muster ja käsitöö unikaalne ilu. “Mitte ükski ehe pole teisega identne, mis meie jaoks tähendab väga elulist ja isikupärast lähenemist loomingusse. Mood peab olema kordumatu, täpselt nagu Sinagi,” avab Ellen Richardi asutaja ja disainerid Kristi Pärn ehete tausta. “Suurepärase energiaga sündinud koostöö peegeldub ka tulemuses ning mis saaks olla parem kui oma klienti sütitada ja talle ilmeka detailiga uut hingamist anda. Praegusel pimedal aastaajal kulub kübeke värskust kahtlemata kõigile ära.”

Tiina Talumehe värske vaade

Tiina Talumees, sügis-talv 2021. Foto: Mai Grepp.

Mõni päev enne esimest lund sügistalvist kollektsiooni esitlenud Tiina Talumees üllatas nii šõuks valitud asukohaga – Eesti Sõjamuusuem – kui ka värske vaatega meie kliimasse sobivale praktilisele talvemoele. Oskuslikult miksitud militaarne rangus läbi Tiinale omase naiseliku pehmuse on  toonud täiesti uudse moenoodi. Kõlama on löönud värsked värvid ja silmapaistvad nööbid. Kihilised rõivakomplektid toetavad hästi kohalikku kliimavööndit ning lisavad mängulise nüansi. “Sõjaväevormid on mind alati positiivselt erutanud. Oli absoluutselt viimane aeg armeerõivastest inspireeritud kollektsioon luua ja siduda see just praegu hädavajaliku kõikvõimsa maailmapäästva armastuse teemaga. Nii sündiski kollektsiooni “Army of LOVE” kontseptsioon,” sõnab disainer.

Erilise koha kollektsioonis on saanud sel korral ka aksessuaarid. Märkamisele ja tunnustamisele viitavad südamekujulised prossid ning kõrvarõngad on heaks kingiideeks ka saabuvaks pühade hooajaks. “Erinevas suuruses ja värvis südamekujulised glasuuritud puidust kõrvarõngad ja armastuse aurahad peaksid jõudma heade emade, vaprate õpetajate ja kõigi tingimusteta armastajate rinda,” räägib Tiina.

Disain

Tarmo ja Ivika Luisu pop-up-aknagalerii Kaubamajas

Disainer Tarmo Luisu ja maalikunstnik Ivika Luisu looming on seni kohtunud omanäolistes ja hea auraga interjöörides, kuid elavdab nüüd Tallinna linnapilti Kaubamaja vaateaknal. Tarmo Luisk leiab, et loomingulised inimesed võiks niimoodi rohkem elavdada väljasurnud vaateaknaid südalinnas.

Aknagaleriis saab näha erinevaid valgusteid ja mööblit, aga lisaks ka Ivika Luisu maale. Kunstnikepaari eesmärk on pakkuda mõnusat vabaloomingut, ainueksemplare ja kordumatuid välgatusi. Ekspositsiooni proovivad nad pidevalt täiendada ja muuta võimalikult tihti, et ka iga päev seda teed jalutavatele inimestele järjest uuesi elamusi pakkuda.

Ivika ja Tarmo Luisu aknagalerii.

Disainiturg Telliskivi Loomelinnakus

Varem Kultuurikatlas toimunud Disainiturg peetakse sel aastal 19. detsembril kell 11–18 Telliskivi Loomelinnakus, kuna Loomelinnak võimaldab inimesi paremini hajutada. Disainiturulised on jaotatud kolme avarasse ruumi, mis kõik asuvad Loomelinnaku platsi ääres: Fotografiska 0-korrus, Roheline saal ja Void. Sissepääs külastajatele on sel aastal tasuta. Järjekorras 11. Disainiturule soovis kandideerida 205 disainerit, kellest oma tooteid tutvustama-müüma pääses 73.

Fotol: Disainiturg 2021 asukohad Telliskivi Loomelinnakus. Foto: Kaupo Kalda.

Näitus

Aasta parim arhitektuur Tammsaare pargis

Lugemispaviljon “Valge leht” (foto: Paco Ulman) – autorid Jaan Tiidemann ja Jarmo Vaik – on üks arhitektuuripreemiate nominentidest.

Detsembri esimesel päeval avati Tammsaare pargi õuegaleriis glögiklaaside kõlinal näitus “Eesti arhitektuuripreemiad 2021”. Väljas on nii Arhitektide Liidu, Sisearhitektide Liidu kui ka Maasitikuarhitektide Liidu poolt aasta silmapaistvamateks nomineeritud projektid – ent võitjad jäävad veel mõneks ajaks saladuseks, sest algselt detsembris toimuma pidanud pidulik auhinnatseremoonia on edasi lükatud 1. veebruarile.

Näitus jääb avatuks 7. jaanuarini.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)