Ajakirja #11 tutvustus: kojujõudmine

Hea lugeja, ilmunud on Edasi paberajakirja talvenumber, #11. Mida sõna “kodu” meie jaoks tähendab? On see paik, tunne, inimesed?

Ajakiri on müügil suuremates kioskites üle Eesti ja jaekaupluste ajakirjakirjandusletis. Soovi korral saad talvenumbri või varasemad numbrid soetada ka Edasi e-poest, kus on müügil ka varasemad numbrid. Võta endale aega ja naudi mõnusat lugemist.

Jõuluaeg on ikka tähistanud kojujõudmist. Otseses või siis hingelises tähenduses soovib seda küllap igaüks. Rahu tegemist. Enda ja maailmaga. Kasvõi hetkeks. Kojujõudmistundes võib peituda ka tugev inspiratsioonialge – hea kontakt oma sisemaailmaga annab tohutu energia ja tegutsemisrõõmu. See toob õnnetunnet ja enesekindlust eraellu, aga usun, et tahtmist ka suurema kogukonna heaks ning üllamate eesmärkide nimel panustada. Kodu ei ole ju ainult “mina”, vaid see on ka “meie”.

Nii saigi meie talvenumbri juhtmõtteks kodu ja identiteet. Kuidas iganes keegi “kodu” enda jaoks mõtestab – kellele seostub see eelkõige kindla kohaga, kellele pigem tunde või inimestega – loodan, et Edasi seekordne number pakub mõnusat lugemist ja kaasamõtlemist teile kõigile.

Käesolevast numbrist leiab kolm suurt usutlust, mille kõik kangelased on küll mehed, aga küsimusi esitavad naised. Marian Võsumets vestleb pankur Rain Lõhmusega tema teekonnast, Piret Kooli muusik Kristjan Järviga tema tagasi koju jõudmisest ja Bianka Soe roomakatoliku kiriku piiskopi Philippe Jourdaniga kirikust kui kodust.

Ühiskonna rubriigis on seekord haridusteemalise kolumni kirjutanud Linnar Viik ja KOV valimiste järgset sisepoliitilist olukorda analüüsib Tallinna Ülikooli professor Anu Toots. Mõtlemapanev artikkel kliimamuutuste mõjust migratsioonile on Mihkel Kangurilt.

Identiteedi teemal on mitu lugu. Kirjanik Indrek Hargla vaatab Eestile rahvuslase pilguga, Ilmar Raag aga kirjutab sellest, kuidas olud võivad sünnitada äärmuslikke ideoloogiaid. Globaalse haardega Eesti tehnoloogiaettevõtte Veriff juht Kaarel Kotkas selgitab inimeste digitaalse identiteediga seonduvaid muutusi ja ajakirja lõpust leiab lugeja koomiksi, mis esitab küsimuse – oled sa inimene või robot?

Ettevõtluse rubriigis tuleb juttu nii inflatsioonist, investeerimisest, ületöötamise vältimisest kui ka turundusest (“Kas suure mõjuga kohalikud brändid on Eestit viirusekriisis alt vedanud?”)

Kultuurirubriigis küsib Meelis Kubits, kas lepime lakeikultuuriga või kuulame ministrid enne üle. Muidugi leiab ajakirjast tavapärase novelli, raamatuarvustuse, on ka luulet ja muusikat.

Elustiili rubriigis on kolme inimese mõtisklus kodutunde teemal, tutvustame nelja kodurestorani, käsitöönapse, ajame juttu Valgamaa bussijuhi Raivoga ja heaolu plokis teeme juttu suhtetarkusest, aga ka eneseteostusest läbi spordi.

Talvenumbri esikaane kujunduse autor on kunstnik Alice Kask.

Lubage, et lõpetan seekordse sissejuhatuse enda tehtud värssidega:

Hinged rändavad, otsivad kodu
Paljud on leidnud, paljud veel udus
Kui ilm oleks selgem, nähtavus parem
Kas leiaksin siis õige teeotsa üles?

Ja kuidas ma teada saaks, kas olen kodus
Või on see motell pilkases ööpimeduses?
Kas lööma peab pikne, kõlama kärgatus
Selleks, et mõista – kodu on armastus.

Edasi toimetuse nimel soovin kõigile lugejatele häid jõule ja lootusrikast uut aastat! Ning palju armastust!

Janeck Uibo,
vastutav väljaandja