Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – detsember

Esimene roboti toodud tellimus on kindlasti midagi nii meeldejäävat, et sellest tasub aastaid hiljem ka lastelastele pajatada, umbes nii eriline nagu esimest korda värvitelerit vaadates.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Arhitektuur

Eesti Arhitektide Liidu kureeritud näitus “Tänav I” Fotografiskas

Näituse “Tänav I” kuraatoriteks on arhitektid Tõnis Savi ja Raul Kalvo.

Tänav on näiliselt lihtne ja arusaadav kontseptsioon. Väga aktuaalne viimasel ajal ka. Süvenedes on aga ilmne, et sõna kannab endas laia tähendusvälja. Näitus “Tänav I” suudab kraapida vaid keeruka mõiste olemuse pinda, avada esimese peatüki. Tänav on koht, kus on pinget ja kus saavad kokku erinevad huvid – on läbisõidu huvi ja viibimise huvi. Tänavale annavad tema olemuse asukoht, kultuurilised, sotsiaalsed ja ärilised funktsioonid ning elanikkond. “Rääkivate peade” näol saavad sõna üle 20 oma ala vaieldamatu eksperdi. Juttu tuleb nähtamatust maa-alusest maailmast, piirdetorudest, muinasjuttudest, parkimispoliitikast ning kõigest, mis nende teemade vahele jääb. Näitus on natuke peitu pugenud Fotografiska esimesele korrusele kohviku varju – aga eks kuni viimase ajani ongi selle teemad arutlusel olnud ehk väga kitsas ringis ja “inimene tänavalt” on pidanud natuke vaeva nägema, et võimalused kaasa rääkida ja mõelda üles leida.

Näitus Fotografiskas jääb avatuks 16. jaanuarini.

Seriaal

“Mare of Easttown” (HBO)

Ilo-Ann Saarepera: “Suurepärane näide sellest, kuidas geniaalsed näitlejatööd teevad seriaalist midagi erilist. Lugu on iseenesest üsna klassikaline põnev krimka, aga dialoogid, suhted ja tüübid, kelle ümber kogu see lugu keerleb, on väga peened ja elulised. Nimiosas on Kate Winslet täiesti vaimustava rolliga, aga ei ole ka vähemtähtsad rollid sugugi vähem tähtsad. Igasuguseid auhindu korjas see seriaal ka. Vaatasin suu ammuli, kuidas ekraanile suudetakse luua nii elusaid inimesi.”

Näitleja Ilo-Ann Saarepera seriaalisoovitus ilmus ka Edasi paberajakirja talvenumbris.

Teater

Tartu Uus Teater. Renate Keerdi “Lood”

Erni Kask: “Kuna Renate Keerd on mu eakaaslane ja kooliõde, siis mul on olnud au jälgida tema teekonda päris algusest peale. Olen püüdnud tema töid alati vaadata n-ö lavastaja manuaali järgi, ilma ootuste ja eelarvamusteta, lastes poeesial ja huumoril enda peal toimida. Ja see toimib. Mis mind positiivses mõttes kõige enam hämmastab, on see, et tema lavastustes on jätkuvalt kõik võimalik. Ma arvan, et paljud ta kunagised ja praegused tööd mõjuksid värskena ka paarikümne aasta pärast.”

Tartu Kultuuripealinn 2024 tiimi liige Erni Kask soovitab Renate Keerdi lavastust ka Edasi paberajakirjas.

Aastalõpu edetabelid

albumoftheyear.org

Muusika ei ole sport, küll aga on hasart. Detsember käes, võetakse aasta kokku kultuuris, ja eriti aktiivsed on ses vallas muusikainimesed. Rääkimata aasta jooksul ilmunud olulistest plaatidest, isegi aastalõpu edetabeleid ilmub rohkem, kui me jälitada jõuame. Seetõttu on kena algatus, et üle maailma tähtsamad albumiaasta kokkuvõtted on ühele lehele kokku veetud. Veebikeskkond albumoftheyear.org ajab uutel väljaannetel näpuga järge terve aasta lõikes, aastalõputi nende külastatavus aga ilmselt mitmekordistub, sest sinna koonduvad kõik tähtsamad aastalõputabelid metalist elektroonikani, andergraundist meinstriimini, räpist teistsuguse räpini, lauspoppi ja poolsõgedust. Esindatud kõik maailma tuntumad muusikakanalid, nii paber- kui veebiajakirjad.

Aga ega see ei ole ainult hasart. Saab ka ülevaate, mida põnevat on üldse ilmunud, igaüks leiab midagi kuulata, isegi spetsialistidel jääb aasta jooksul mõni märgiline album tähelepanuta.

Räpikoomiks

5MIINUST koomiksiraamat “suur süü veeretamine kriitilisel ajal” ja minialbum “kõik on süüdi”

5MIINUSE 92-leheküljelise koomiksi sisu on täielikult kirjutanud bänd ise. Igal bändiliikmel on koomiksis oma peatükk, mille on illustreerinud erinevad kunstnikud just neile omases unikaalses stiilis. Visuaalseteks autoriteks on lisaks bändipoiste loodud jutustusele ka Sander Tulk, Kärt Koosapoeg, Ats Nukki, Katarina Skott, Veiko Tammjärv ning toimetaja Laura Salumets-Tutt. 

Minialbumil kõlavad lisaks 2021. aasta ühele suurimale hitile “koptereid” ka neli uut lugu, mis näitavad bändi uuest, rockilikumast küljest, jäädes siiski oma tuntud headusesse kummitama jäävate meloodiate ja vaimuka lüürikaga. Albumi produtsendiks on Kim Wennerström ja lisaks teevad kaasa ka kodumaised tipud Sten Sheripov, Gevin Niglas ning Soome produtsent Leo Jupiter.

5MIINUSE muusika on lihtsalt üleannetu, nende huumorimeel aga täiesti üle võlli. Kõlksub kokku meie ajaga, nagu muretsejad ütlevad!

“kõik on süüdi” radadejada:

  1. jäätis
  2. dispositsioon
  3. ?mis sa tegid
  4. e95
  5. koptereid

Kodukino

PÖFF-i parimad filmid

PÖFF-i veebikino toob vaatajatele koju kätte ligi 30 filmi äsja lõppenud festivali kavast. Kodustele ekraanidele jõuavad näiteks:

  • grand prix’ võitnud “Armas Thomas” – sakslase Andreas Kleinerti film Ida-Saksamaa rebellist kirjanikust Thomas Braschist on kummardus kunstile ja mässumeelsusele, mis mõjub nagu sõõm värsket õhku meie poliitiliselt korrektsel ajastul;
  • parim operaatoritöö “Ütle, kes on sinu sõbrad” – uimastikaupleja Yilmaz on oma kuulsate klientide seas popp poiss, ehk isegi sõber, nagu ta ise arvab. Kui tema ladu aga tühjaks saab, pöörduvad “sõbrad” temast ära ja armastuse järele janunev Yilmaz üritab teha kõik, et neid tagasi võita. Emre Erdoğdu film on üks tänavusi parimaid Türgi linateoseid;
  • parim debüütfilm “Teistsugused inimsööjad” – kaks Itaalia provintsis elavat meest üritavad põgeneda talumatu argireaalsuse eest. Saksa režissööri Francesco Sossai film on katse tungida inimese meeleseisundi ja ihade sügavikku;
  • publiku lemmikfilm “Sõja sosinad” – Berliinis töötava kurdi õpetaja turvaline elu laguneb koost, kui ta avastab, et tema surnuks arvatud õde on sattunud kodumaal Kurdistanis käiva jõhkra sõja keerisesse. Sakslase Florian Hoffmanni linateos näitab, kuidas ka väga kaugel toimuv sõda võib mõjutada meie kõigi elu.

Lisaks värsketele auhinnafilmidele saab näha valikut PÖFF-i programmist. Enamikku filmidest saab vaadata kuni 19. detsembini, aga kava täieneb jooksvalt.

Ulmeline kingitus

Telli miskit söödavat Starshipi robotite käest

Detsember on kingituste aeg. Tee endale ulmeline kingitus tulevikust ja telli miskit söödavat või joodavat Starshipi robotite käest.

Üle maailma on Starshipi roboteid kasutatud juba üle 2 miljoni korra. Tallinna kesklinnas, täpsemini Kalamaja, Telliskivi, Pelgulinna, Kelmiküla, Kassisaba, Uue Maailma, Veerenni ja Tõnismäe asumites, on nüüdsest võimalik tellida Starshipi pakirobotite abil toitu ja jooki nii Ristiku Selveri ABC-st kui ka Tõnismäe ja Mustamäe pimepoest Bloom. Roboti toimimisraadius on 6 kilomeetrit. Pakirobot teenindab ka Toompuiesteel asuva Kiosk No 1 kliente. Pakirobotiga kauba kohaletoimetamise tasu on vaid 0,99 eurot, mis on muidu tavaliselt inimestega mehitatud kojuveoteenuste hindadeist Eesti madalaim.

Starshipi kasutamiseks tuleb kõigepealt äpp alla laadida ja siis sealt valik teha. Roboti teekonda saab rakenduses reaalajas jälgida. Kohe kui pakk kohale jõudmas, annab äpp sellest teada ja võite ratastel vurava roboti kaane kiirelt rakenduse abil avada. Esimene roboti toodud tellimus on kindlasti midagi nii meeldejäävat, et sellest tasub aastaid hiljem ka lastelastele pajatada, umbes nii eriline nagu esimest korda värvitelerit vaadates.

Starshipi pakirobot.

Pimedas lumistel tänavatel valgete esi- ning punaste tagatuledega tasa ja targu sihtkoha poole liikuv robot on eriti pilkupüüdev. Lisaks on vuraval robotil antenni küljes oranž lipuke ja juba kaugelt saab aru: näe, nunnu tuleb meie kraamiga! Telli kasvõi piparkook kuuse alla või juustud sõpradega jagamiseks. Ja kui sa ei ela roboti teeninduspiirkonnas, siis mine suvalise ülalmainitud piirkonna maja ette, külmeta nii et sõrmed-varbad kanged, ja saadki varsti oma tellimuse kätte. Hea ja helge tunne jääb hinge, sest robot on kõvasti keskkonnasõbralikum kui autoga liikuv kuller ja pealekauba toetad Eestist lendu tõusnud tehnoloogiat.