Lauri Räpp: Edasi on läbinisti inimlik. “Edasi on ka minu mõte”

Lauri Räpp. Foto: erakogu

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Lauri Räpp on ettevõtja, kirjanik ja Edasi kaasautor.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Ma pole kaasteelistest ilmselt ainus, kellele tuli silme ette pikaaegne EKP Tartu Linnakomitee ja terve rodu sarnaste nimetustega organisatsioonide häälekandja – ajaleht Edasi. Esimese hiirekliki järel selgus muidugi kohe, et tegemist ei ole taaselustatud muumiaga, vaid täiesti omanäolise ja värske väljaandega. Mingil põhjusel on meelde jäänud, et esimene artikkel oli kirjutatud Alan Adojaani poolt. Kuidagi isevoolu teed jäin ma teisi artikleid sirvima ja nii ta läks. Nüüd ma mitte ainult ei loe Edasit, vaid ka kirjutan talle ja ta lugejatele. Ka edaspidi, ikka Edasi.

Kui mulle tundus, et Edasi alguses otsis oma häält, siis täna võib öelda, et ta on selle leidnud. Edasi on arukate, rahumeelsete ja empaatiliste inimeste häälekandja. Ta ei kiirusta, räägib nii ajatutel kui argistel teemadel moel, et see kõnetab ka lihtsamat lugejat.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Edasil on mu meelest justkui tasakaalustav roll. Ta ei vali pooli, üritab mõista ja mõtestada erinevaid maailmavaateid ja säilitab rahu ka kõige emotsionaalsematel teemadel rääkides. Samas on näha, et lausrumalust Edasi ei salli.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Mulle väga meeldivad Hedvig Hansoni mõtisklused. Seal pole küll küsimuses mainitud põnevust, aga need räägivad ajatutest ja lihtsatest asjadest, mille tähtsust me kipume selles pöörases argipäevas unustama, misõtttu on hea aeg-ajalt endale meelde tuletada, mis tegelikult elus tähtis on.

Peeter Koppeli terav sulg kõditab ka alati meeli. Tema stiil on selline, mis muudab ka mõne igavama teema haaravaks lugemiseks.

Ja muidugi Tõnu Õnnepalu, keda tasub alati ikka ja jälle üle lugeda. Tema tekstid panevad päriselt mõtlema.

Lisaks sellele, et sa teed ka ise Edasile kaastööd Tartu-teemalise kolumni näol, ilmus sul hiljuti luulekogu. Kui peaksid sealt valima hetkel ühe luuletuse, mis sinu meelest on kõige edasilikum ja kannab meie vaibi, siis millise valiksid ja miks?

Luulekogu ilmumine, nagu ka selle pöörane edu, on mind üsna sõnatuks ehmatanud. Tegelikult ei tea ma ju luuletamisest midagi. Ma lihtsalt kirjutan omi mõtteid ja panen need paberile mingi sisemise rütmi ja tunnetuse abil. Tegelikult on see paganama äge, mis kogu ümber toimub. Mitte seetõttu, et kaanel on minu nimi, vaid just seepärast, et inimesed sellist žanri loevad ja tuleb välja, et lausa massiliselt. Aga. Kõige edasilikum tekst kogust on ehk see:

Vahel olen linn ja tema tänavad –
nii kärarikkad, päikese käes säravad.
Siis olen hoopis üksildane mõtlik paik, kus laanekased, rabamännid, metsavaikus.

Oh ei, ma pole kahepalgeline,
olen lihtsalt inimene –
nagu oleme me kõik.
Läbisegi läbi elu nukrus, naeruhõik.

Teisisõnu on Edasi läbinisti inimlik. On rõõmu ja muret, hedonismi ja naudinguid, mõtlikkust ja ratsionaalsust.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Viimane aasta on olnud tõeline Ameerika raudtee, mistõttu olen palju mõelnud asjadele, mis on elus tegelikult olulised. Ükskõik, millisest otsast ma alustan, jõuan alati sinna, et lõpuks on kõige tähtsamad need kõige lihtsamad asjad. Ka tunnete sügavust ja südame suurust mõõdetakse väikestes asjades. Teine olulisuse mõõde on hetkes elamise võlukunst, mida on nii paganama keeruline omandada, aga ma üritan seda iga päev. Ehk võtab need mõtted kokku üks mu tekst:

kord arvad tee pikk on teil ühine
ent koos käia vaid lühike lõik
kord mõtled, et oled nii tühine
siis kellegi jaoks oled kõik

aga aeg astub ikka vaid edasi
tema päralt on maa ja ilm
ja iial ei vaata ta tagasi
aja jälgedes saab meist kord tolm

nii lihtne on armuda hetke
siis vihastuda kui see on läin’d
just seepärast oma ajaretkel
ma kikivarvul hetki mööda käin

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (265)