Fotolugu: urvalind, talvekuulutaja

Urvalind. Foto: Arne Kiin.

Ühel novembripäeval külapoest tulles märkab silm tee kõrval puju- ja angervaksapuhmastes elavat liikumist. Pilk koduõuest läbi teleobjektiivi näitab taimevartel sagivat linnusalka, kelle hallikrähmulisi sulekuubesid ilmestab erkjaspunane laubalaik. Urvalinnud, kel pesapaigad kaugel põhja metsatundras, on oma rännul siiamaale jõudnud.

Juba hämardub ja jääb vaid loota, et miski ei ajenda linde asukohta muutma. Järgmisel hommikul tehtud luurekäik tabab salkkonna õnneks peaaegu sealsamas, vaid paarsada meetrit on nad edasi liikunud. Vajalik saab kähku valmis seatud: kaamera teleobjektiiviga üksjalal, matkatool ja kottvarje – varjevärvusega tugevast veekindlast kangast kott, kus piiluaugud sees. Taskusse veel kõige tähtsam, pisike pleier, mille mälukaardil urvalindude hääled. Urvalinnud on väga seltsiarmastajad, sellele fotograaf nüüd loodabki.

Ettevaatlikult liigub pildistaja lindudest mõnekümne meetri kaugusele, sätib end toolile istuma ja libistab kottvarje üle pea. Kõik on valmis, võib pleieri tööle panna. Õhk täitub karedavõitu sidinaga. Juba sirutavad linnud kaela, juba vaatavad ringi seltsiliste järele. Üks lendab lähemale, teine, kolmas… Peagi on kogu linnuselts fotograafi ümber koos, mõni lausa käeulatuses. Nüüd tuleb tegutseda aega kaotamata, kuid tasa ja targu. Üksainus tormakas liigutus võib parve lendu saata ning kogu ettevalmistuse nullida. Objektiivi aeglast ja sujuvat pööramist ei paista urvalinnud aga tähelegi panevat.

Mõned minutid palavikulist kaameratuld, siis kaob lindudel huvi. Hääled ju kostavad, aga häälitsejaid pole kusagil! Aegamööda liigub linnusalk kaugemale. Pildistaja võib nüüd oma kotist välja pugeda ning selga sirutades urvalindudele järele vaadata. Ehk õnnestub hommegi nendega ühendust saada, ehk ülehommegi. Kuidas ka juhtub, tänu urvalindudele, et nad novembrikuise pimediku oma tillukeste punaste pealampidega pisut heledamaks muudavad.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Suuremat valikut tema linnufotodest näeb siit. Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavas fotoseerias on varem Edasis ilmunud:

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)