Podcast “Hakkame tegutsema! – Erko Leemet

“Hakkame tegutsema” on podcast inimesele, keda huvitab ettevõtlus, areng ja kes soovib kuulata teiste tegusate inimeste lugusid. Seekord on külas Erko Leemet, kes koos oma abikaasaga on teinud ettevõte nimega Breden, mis toodab mütse ja muid lasteriideid.

Erko räägib väga põneva ja innustava loo, kuidas tema abikaasa hobist kasvas välja ettevõte, millised olid nende esimesed sammud, mis aitasid tal ettevõtet kasvatada, kuidas ta rasked ajad üle elas, miks ta oli nõus riskima kõigega, mis muutis Erko ja ta abikaasa elu täielikult ja kuidas Erko käitus rasketel aegadel.

Mul ei olnud alguses mingit ettekujutust, kuidas ma peaksin hakkama saama.

Lihtsalt, mis mul oli – see oli tohutu tahe!

Erko Leemet

Mõtteid

  1. Suurest eesmärgist. Eesmärk on üks – hoida oma tiimi ja minna koos maailma vallutama. Oleme võtnud suure eesmärgi, kogu tiim on sellest teadlik, kõik on selle eest väljas ja töötavad eesmärgi nimel. Teinekord 8-st tunnist ei aita ja siis peab ka isikliku elu sinna suunama, et kõik igapäevased tegevused toetaks seda eesmärki.
  2. Algusest. Algne eesmärk ei olnud suuri summasid raha teenida, vaid tekitada koht, kus on mõnus koos tööl käia, luua ettevõtmise taha äge tiim, kellega vajadusel ka sõtta minna, kellega saad vabalt suhelda, olla aus.
  3. Koolituse tähtsusest. Kõige olulisem muutus sai Bredeni jaoks alguse läbi ühe 3-päevase eduakadeemia koolituse. Koolituse jaoks vahendeid polnud, võtsin võlgu, aga mul oli usk (kasusse) nii suur ja tunne, et kui ma seda kohe ära ei tee, siis ma kahetsen seda hästi pikalt, kuna mul oleks siis võimalik tulla palgatöölt ära ja hakata tegutsema. Peale koolitust muutus kõik –  kuidas tiim peaks välja nägema, kuidas aega juhtida, eluviis jne.
  4. Raskete olukordade üle elamine. Mind aitas suur tahe. Mõtlesin, et kui ma olen juba nii palju vaeva näinud, oleks loll lihtsalt raha pärast pooleli jätta. Iseasi kui muu töö kõrvalt aega poleks olnud. Aga ma ei läinud hommikul enam kellegi teise, vaid iseenda jaoks tööle. Tuli teha kõiki töid, et toit oleks laual, reisidest võisime ainult unistada. Oli raske, aga ma usun, et sellist olukorda ei ole, et tuled töölt ja hakkad tegutsema ja sul on kohe pappi nagu putru. Või siis peab sul olema hea investor, aga ma ei soovinud seda.
  5. Kuidas jõudu ja enesekindlust ammutada. Võtsin telefoni ja hakkasin läbi helistama inimesi, kes on kuidagi ettevõtlusega seotud, hakkasin lihtsalt kohtumisi kirja panema ja nende inimestega rääkima. Mul olid küsimused, millele soovisin vastuseid ja peale kohtumist panin mõtted kirja. Need jutuajamised andsid palju enesekindlust, et ettevõtlus ei ole võimatu.
  6. Kohe tuleb mõelda suurelt, mõtle Eestist välja. Ettevõtjatega peetud jutuajamiste tulemusel sain aru, et kohe tuleb mõelda suurelt. Et tahad teha midagi ägedat, aga siis jääd väiksesse Eestisse kinni. Eesti on väga hea alustamise koht, saab kiiresti tagasiside, kõiges saab olla operatiivne. Aga, kui sa teed midagi hästi, siis sind tahtekse ka mujal maailmas. Lisaks soovitused – hoia fookust ja eristu.

“Hakkame tegutsema!” on podcast, mida veab noor ettevõtja Indrek Põldvee.