Moe- ja disainiuudised: november

Kiviõli uus linnakeskus saab õunapuuaia, vabaõhulava, veesilma ja talvel liuvälja. Joonis: Doomino Arhitektid OÜ.

Novembrikuus on osa moeloojaid mõtetes juba järgmises aastas, teised toovad kandjate ette veel selle sügistalve kollektsioone. Õhus on aasta lõpu hingust – hakatakse kokkuvõtteid tegema nii aasta parimatest töödest kui ka käimalükatud konkurssidele saadetud valikust.

Mood

Eesti brändide kimonosügis

Kimonolõige on maailma üks universaalsemaid ja kodumaised moeloojad riietaks sel sügisel meeleldi kõik just kimonosse.

Ellen Richardi uus HARA tooteseeria sündis soovist luua midagi põnevat ja kunstilist. Soovist näha, kuidas paberile joonistatud muster, mis on inspireeritud loodusest, hakkab kangal oma elu elama ning suurustega mängides tekivad uued ja huvitavad jooned. Iga HARA seeria toode on ainulaadne. Pole ühtegi samasugust jakki või püksipaari. Ühel rohkem, teisel vähem mustrit ja tooted on limiteeritud koguses. Varkki kollektsiooni “15” alapealkirjaga “Rutta aeglaselt” eesmärgiks on luua kiirmoest sõltumatu, isikupärane ja tasakaalukas tervik. Fookusesse on seatud värvide valik, mugavad lõiked ja mäng detailidega – aukohal on kimonolõige. Kollektsiooni põhivärvid on monokroomsed, aktsentvärvideks on erinevad terrakotatoonid.

Lilli Jahilo võttis vastu taimsetest materjalidest moe väljakutse

Lilli Jahilo tõi Tallinn Fashion Weeki raames lavale 100% taimsetest materjalidest loodud kollektsiooni. See oli disaineri jaoks omamoodi uurimisprojekt, et näha, mida kujutab endast 100% naftavaba toote loomine. Selliselt loodud tooted annavad ühtlasi võimaluse esemete kiupõhiseks taaskasutuseks või biolagunemiseks pärast nende eluea lõppu. Terves kollektsioonis on kasutatud vaid taimset päritolu kangaid ja biolagunevat furnituuri.

Disainer selgitab: “Kõige raskem on kahtlemata olnud leida looduslikku päritolu furnituuri – nagu ilmneb, ei ole maailmas veel seni loodud biolagunevaid tõmblukke, samuti on nööpide valik üsna piiratud. Küll aga tootjatel suur töö selle nimel käib! Soovisin säilitada brändi käekirjale omaseid elemente ja figuurseid siluette, aga tuua sisse ka täiesti uudseid tootegruppe. Kus vähegi võimalik, katsusin luua tooted monokiust, kuni niidini välja. See kollektsioon ongi omamoodi uurimisprojekt, et näha, mida tähendab luua 100% naftavaba toodet. Samuti pole siin kasutatud ühtegi loomset päritolu materjali, ei villa ega siidi.”

Oksana Tandit peab dialoogi ajas legendaarse Itaalia moelooja Elsa Schiaparelliga

Efektsed detailid on iseloomulikud Elsa Schiaparelli ajastule. Foto: Olga Makina.

Oksana Tanditi sügistalvise kollektsiooni idee sündis suvel, kui disainer oli lugenud Elsa Schiaparelli autobiograafiat “Shocking life”. “Leidsin meie vahel palju sarnasusi: oleme mõlemad sündinud septembris ning ka karakterilt julged, improvisaatorid, vabadusearmastajad ja hea huumorimeelega. Otsides meie loomingus paralleele, tulevad pähe sõnad “originaalne, aga kantav” ning “julge ja pilkupüüdev, aga samas klassikaline”. Värvidest on mulle alati meeldinud särtsakas fuksia, nagu ka legendaarsele Rooma moeloojale – aga Elsa raamatust sain idee katsetada näiteks ka sinise-oranži kombinatsiooni, mida uues kollektsioonis kohtab,” ütleb Tandit.

Kollektsiooni läbivaks märksõnaks on lehvid – suured ja väikesed, sametist lakknahani. Brändile omaselt on kasutatud luksuslikke kvaliteetkangaid, nagu näiteks siidi, sametit ja peenvilla; värvidest kohtuvad klassikaline must ja mustvalge ruut külluslike sügistoonide ning erksa fuksia, punase, oranži ja sinisega.

Disain ja arhitektuur

Muinsuskaitse preemiatele kandideerib kaks sel suvel avatud silmapaistva interjööriga butiikhotelli

Muinsuskaitseamet annab igal aastal välja aastapreemiaid, et tänada ja tunnustada möödunud aasta parimaid kultuuripärandi säilitajaid ja arendajaid. Sel aastal leiab nominentide nimekirjast lausa kaks silmapaistva interjööriga butiikhotelli, ühe Viljandist ja teise Haapsalust.

Tunnutsuse poole pürgivad mitmete teiste objektide kõrval ka Haapsalus aadressil Supeluse 2 asuva Villa Friedheimi restaureerimine ja Viljandi mõisa restaureerimine.

Villa Friedheim on Haapsalu üks sümbolhooneid, mis oli 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse Haapsalu kultuuriloos väga tähtis paik. Seal on elanud silmapaistvaid isikuid ja see on olnud sajandivahetuse vilka seltskonnaelu fooniks. Hoolimata kuulsusrikkast ajaloost jäi hoone ühel hetkel tühjalt seisma, ent kapitaalsete restaureerimistööde käigus sai hoone tänavu tagasi oma endisaegse sära. Villa Friedheimist leiate nüüd luksusliku butiikhotelli ja restorani, mis on kuurortlinna uhke ehe.

Ungern-Sternbergidele kuulunud Viljandi mõisahoone on valminud 1880. aastal. Ajaloo keerdkäikudes on hoonel olnud palju omanikke ning 2018. aastaks oli see nukras seisus ja vajas hädasti restaureerimist, mis sel suvel ka lõpule jõudis. Kaunid puutrepid säilitati tänu arhitektide nutikusele nii, et ka tuleohutus on kindlalt tagatud. Tänavu augustis avati mõisahoone uksed külalistele butiikhotelli Schloss Fellin nime all.

Kiviõli saab uue õitsva linnasüdame

Kiviõli uue linnasüdame visioon.

Kiviõli linnakeskuse arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Doomino Arhitektid OÜ ideekavand “Mimoos”, mis soovib vähendada lagedat asfaldipinda ja anda rohkem ruumi haljastusele. Arhitektid pakkusid välja tervikliku ruumilise lahenduse linnasüdamele: Keskpuiestee ja Metsa tänava ristile, õunapuuaiale ja Keskpuiesteele.

Keskväljaku ja sündmuste väljaku paremaks ühendamiseks on seal paikneva kahe kauplusehoone vahele kavandatud katusega passaaž. Liikluskorraldus on ümber kujundatud jalakäijatele turvalisemaks ja loogilisemaks. Keskpuiesteest saab kaasaegne linnatänav. Õunapuuaia park on jagatud kaheks, aktiivseks ja mitteaktiivseks tsooniks, kasutades selleks ümber pargi perimeetri kulgevat ringjalgrada. Ringtee on žürii hinnangul õnnestunud leid, koos diagonaaliga sobib see hästi jalutuskäikudeks. Inimeste suunamine siia on efektiivne ja sümpaatne – ringtee annab alale funktsionaalsuse, inimesed saavad rahulikult kulgeda looduses ja roheluses, väga olulised on suvine vabaõhulava, veesilm ja talvel liuväli.

Võidulahendus joonistab olemasoleva linnakeskuse peale uue kihistuse, autorid lisavad dekoratiivseid objekte ega arvesta näiliselt Kiviõli üldist meeleolu – väikevormid on helged ja mõjuvad toreda kontrastina, nende õrn esteetika vastandub tuhamägedele, toob linnaruumi oodatud vaheldust.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.