Fotolugu: aminohappe ilu

Aminohape beeta-alaniin. Foto: Janek Lass.

Sellel pildil näete te aminohapet beeta-alaniin. Kuidas selliseid pilte tehakse? Selleks tuleb kõigepealt lahustada kemikaal, mida pildistada soovitakse, sellele sobivas lahustis.

Enamasti on sobivaks lahustiks alkohol või vesi. Kui kemikaal on lahustatud, siis kantakse see mikroskoobi slaidile võimalikult õhukese kihina ja seejärel tuleb seda natuke kuumutada, mille peale hakkab kemikaal kristalliseeruma. Kui kemikaal on kristalliseerunud, pannakse see mikroskoobi alla ja vastavate filtrite abil luuakse toonid. Ilma filtriteta on tegu enamasti lihtsalt poolläbipistvate valgete kristallidega. Ja nii lihtne see ongi.

Janek Lass on Eesti fotograaf, kes vastab küsimusele, mis teda fotograafia juures köidab, Ameerika fotograafi Berenice Abbotti sõnadega: “Fotograafia aitab inimestel näha.” Nende sõnade mõte tuleb eriti hästi esile just fotomikrograafias, millega ta fotoalaselt kõige rohkem kokku puutub. Mikroskoobi abil tehtud pildid aitavad inimestel näha midagi, mida inimsilm ei ole niisama võimeline nägema.

Kui teema hakkas rohkem huvitama, siis piilu imelise mikromaailma gruppi Facebookis.