Kadri Kroon: hurmav hurmaa

Kuivatatuna säilitab hurmaa pea kõik oma kasulikud omadused, on täis hulgaliselt vitamiine ja muidu kasulikke toitaineid. Foto: Shutterstock.

Erksa oranžika värvusega hurmaa on iga sügisega järjest enam populaarsust kogumas. Osades Euroopa maades müüakse seda eksootilist vilja juba sügistalvel rohkem kui näiteks kõigile teada-tuntud mangot. Mulle tundub, et hurmaad süüakse meil põhiliselt hooajalise puuviljana ja paljud ei mõista seda toidu sisse pannagi. Toon välja ka kümme võimalust hurmaa kasutamiseks, aga kõigepealt teeme viljaga lähemalt tutvust.

Meie nimetus “hurmaa” tuleb vene keelest, sest nõukaajal sattus lõunamaistest vennasvabariikidest Aserbaidžaanist ja Usbekistanist hurmaad siinsele toidulauale ja nimi “hurmaa” jäigi meie kultuuriruumis kasutusele. Paljud nimetavad hurmaad ka kakiploomiks. Kaki viitab Jaapanis nii puule kui viljale, ploomi sugulasega tegemist ei ole. Suurt seemet vilja keskelt otsida ei tasu. Hurmaa on tomatikujuline, kasvab õunapuuga sarnase puu okstel ja saab valmis alles siis, kui puu on lehed juba langetanud. Nii näevad erksad viljad raagus puudel välja nagu jõuluehted. Mujal on sellel viljal veel palju erinevaid nimesid. Iisraelist pärit seemneteta vili on sharon. Ingliskeelses keskkonnas on kasutusel persimmon, vahest täpsustavalt ka Jaapani persimmon või Aasia persimmon. Veel kohtab nimetusi nagu Jaapani aprikoos, idadiospüür ja Hiina küdoonia.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)