Mart Kase: spordiemotsioon

On laupäeva õhtu, kitsed on lüpstud, hetkel matsutavad koos talledega õues kuivsilo ja närivad oksi. Mina teen endale õhtusööki ning köögi laual mängib arvutist ETV2. Näidatakse tõstmise EM-i, minu huvi tõstmise vastu on loomulikult seotud eestlase Mart Seimi tegudega. Aga on alles jõumürakad seal telekas, tõstavad ja rebivad oma pea kohale raskusi, mis võrdub umbes samaga, kui ma tõstaks õhku suure kuivsilo palli. Julmad mehed ning loomulikult paneb see kaasa elama.

Mul on saanud praekartul valmis, aga las ta veel olla seal pliidi nurga peal, käes on tõukamise otsustavad katsed. Istun arvuti ette köögilaua taha maha, rüüpan suurest tassist kasemahla ning kui Seim tõstab rinnale 242 kilo, siis rinnalt pea kohale lükke ajal loomulikult lükkan ka mina käed püsti ja hüppan ülesse, nii et löön kätega lambikupli kõikuma. Fikseerin jalad kokku ja ongi olemas. Kolm valget tuld, katse loeb! Täpselt sama, aga isegi võimsamalt kordub, kui mu käte kohale tõuseb 246 kilo! Milline mees!

Spordile kaasaelamise kõige suurem mõte on see, et saad ise kaasa teha. Vähemalt maal sporti vaadates. Abikaasa on seda elavalt kirjeldanud, kuidas ta magas ning kõrvaltoast oli kosta katkematu plaksutamine, kui MM-i poolfinaalis võitis Saksamaa Brasiiliat 7-1. Suvel, kui Rasmus Mägi jooksis olümpia finaalis tõkkeid, siis meil maal, eks, kus on ainult vabalevi kanalid TV-s, kuulasin seda jooksu Vikerraadiost ning jäljendasin köögist tuppa joostes tõkkehüppeid. Spordil poleks mingit mõtet, kui ma ei saaks seda läbi elada.

Ainult koerad hakkavad koridoris mu läbielamise käigus haukuma, sest arvavad, et midagi on juhtunud, et toas selline sahmimine käib.

Oluline on sporti vaadata üksi, sest siis saab rahulikult omas tempos kõike läbi elada, teistega koos sporti vaadates on inimesel kalduvus hakata esinema või vaimutsema. Sport on päris asi ja kui see päris asi ei meeldi ehk sport on igav, siis arvuti või teler kinni ja magama või lugema. Jama spordi vaatamine on ajaraiskamine. Sporti ja spordiülekandeid on niipalju tänapäeval, tuleb välja valida ainult need kõige olulisemad ja kõige tugevamat emotsiooni andvad. Spordi peale ei tasu liiga palju aega raisata.

Kalossitald ja Puntsel

Sport maal tähendab üldjuhul ka mängu. Näiteks sellist mängu, kui tuleb kätte saada koer Puntsel, kes on kalossi seest talla pihta pannud ning lihtsalt naudib eest ära jooksmist. Kuna mõni päev peab koeraga ka niisama mängima, siis ajan teda meelega hästi kolli häälega taga ning muudkui hüüan “Võtan ära, võtan ära!” Ma elu sees ei saa jooksmises ja põikamises Punslile vastu. Sport on oskus tunnetada mängu ilu enda sees.

Mart Kase

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogiMart kirjutab Edasis iganädalaselt elust Lõuna-Eestis.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)