Hea töö! Väikeriigi triumf turundusmaastikul. EAS & IDEA

EASi „Book a Job – Work in Estonia” kampaania nimetati mainekal Internet Advertising Competition Awards konkursil parimaks tööhõive online-kampaaniaks. Idea Group’i digitaalse innovatsiooni juht Joao Rei selgitab kampaania tagamaid.

EAS kampaania “BOOK A JOB”, teostus: Idea Group

Ülesanne

Igal aastal kuuleme sama juttu, et Eestis napib IKT spetsialiste. Väikese ja kahaneva rahvastikuga riigi jaoks on võtmeks meelitada tööle spetsialiste ülemere naaberriikidest.

Otsustasime EASi „Book a Job – Work in Estonia“ kampaanias keskenduda meie põhjanaabritele. Soomest tuleb igal aastal Eestisse 2,4 miljonit turisti ning neist ligi 1,7 miljonit jäävad ka ööseks. See tähendab, et suur hulk soomlasi otsib pidevalt endale Eestis öömaja, olgugi et võib-olla vaid üheks ööks. Me teadsime, et noored IKT sektori töötajad kasutavad ööbimiskoha broneerimiseks pigem Airbnb’d kui muid võimalusi. See andis meile idee.

Selle asemel, et pakkuda üürimiseks tuba, tutvustasime täiesti uut kontseptsiooni: „Book a Job“. See võimaldas soomlastel kandideerida töökohale Airbnb’s vaid ühe nupuvajutusega.

Piiratud eelarvega loovlahendus

Meie ülesanne oli selge ning tahtsime väga piiratud eelarvega teha midagi väga suurt. Vajasime midagi, mis aitaks tõmmata tähelepanu ning mis tekitaks palju elevust. Meil oli ainult 1200 eurot ja me teadsime, et peame sellele loovalt lähenema.

Meie tõelist guerrilla-stiilis lähenemist saatis kohene edu ning mitmed Soome online- ja printmeedia hiiud kirjutasid kampaaniast oma kanalites. Jõudsime kampaaniaga rohkem kui 2 miljoni Soome lehelugejani, pannes nad nägema Eestit kui huvitavat ja innovaatilist riiki, kus töötada.

Tulemus – parim tööhõive veebikampaania

Viimatine edu Internet Advertising Competition Awards konkursil, kus EASi „Book a Job – Work in Estonia“ kampaania nimetati eelmise aasta parimaks tööhõive veebikampaaniaks, näitab selgelt, et ka väikesed riigid võivad suurtel võistlustel ilma teha. Meil on olemas loovus, et võistelda tõeliselt suurte tegijatega. Kindlasti ei tohi olla eelarve midagi sellist, mis meie tiibu kärbib.

Kui vaadata näiteks Rootsit ja nende loomingulist väljundit, mida on saatnud suur edu, siis tekib küsimus, miks me ei saaks sama saavutada Eestis? Olgu, Rootsi on Eestist palju suurem, kuid võrreldes näiteks Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa või isegi USA-ga on ka nemad suhteliselt väikesed tegijad.

Me ei hakka kunagi võistlema Super Bowl’i reklaamide loovlahendustele ja me ei võidutse kunagi suurte eelarvetega meediakategooriates, aga me saame võistelda seal, kus loeb loovus ja loominguline lähenemine – leida alternatiive, kuidas oma sõnumit edastada, sellele suuri summasid kulutamata.

Järgmine peatus: Cannes?

Kampaania „Book a Job – Work in Estonia“ auhinnad:

Rohkem infot kampaania ja tulemuste kohta leiad siit.

Artikli autor Joao Rei on Idea Grupi digitaalse innovatsiooni juht.

“Hea töö!” on veebiajakirja Edasi rubriik, kus tutvustame silmapaistvaid saavutusi ja lahendusi turunduskommunikatsiooni valdkonnast. Eesmärk on teadlikustada turunduse rolli ja näidata, kuidas nutikas reklaam (kommunikatsioon laiemalt) aitab eesmärke saavutada. Suhtumist mõjutada ja maailma paremaks muuta. Eesmärk on anda hoogu tublidele tegijatele, võimendada ja väärtustada head tööd. Kaastööde osas palun võtta ühendust: hello@edasi.org

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)