Marko Mäetamm: kuidas teha kunstinäitust?

Kunstinäituse ettevalmistus.

Et teha kunstinäitust, peab sul olema selleks kõigepealt mingisugune sisemine vajadus ja idee. Seejärel tuleb sul teha valmis teosed. Teosed võivad olla mistahes tehnikas, aga oluline on, et inimestel oleks neid huvitav vaadata. Seetõttu ei tee paha kui su teosed räägivad (muidugi ülekantud mõttes) millestki, mis huvitaks ka teisei inimesi peale sinu enda.

Teoste väline kuju ja vorm võiksid olla pilkupüüdvad. Teostus võiks paista vähemalt välispidisel vaatlusel kvaliteetne ja korralik. Kui tegu on lõuendil maaliga, siis lõuend võiks olla ilusasti pingutatud ja raam ei tohiks kiskuda propellerisse. Kui töö on paberil, siis peaksid otsustama, kas seda eksponeerida raamitult või niisama ja sellest lähtuvalt valima ka eksponeerimise tehnilise lahenduse. Kui tegu on kolmemõõtmelise objektiga, siis on sul kindlasti tarvis leida mõni alus, mille peale see näituseruumis asetada. Väiksemate ja õrnemate objektide puhul pead arvestama, et inimesed võivad sellele kas kogemata või uudishimist ära rikkuda – kas siis niisama möödaminnes mantlisabaga pihta minnes või kuidas iganes. Seetõttu tuleks väiksemad ja õrnemad asjad panna kõrgemale ja vajadusel isegi klaasi alla või vitriini.

Marko Mäetamm

Mäetamm Marko on kunstnik. Tema töödes leiab kommentaare nii ta isiklikule elule kõige intiimsemal tasandil kui ka teda puudutavatele-mõjutavatele sündmustele meid ümbritsevas ühiskonnas laiemalt. Marko kirjutab ja joonistab Edasile sellest, mis tundub tema arvates oluline ja mis võiks korda minna ka Edasi lugejatele. Loe artikleid (100)