Mart Kase: uneks vajan õhku

Käes on kevad ning kitsed poegivad. Kaheksast kitsest on seitsmel talled käes, seega hakkab nn valveperiood lõpule jõudma. Abikaasaga valvame kitsetallesid eelkõige kolmel ööpäeval pärast sündi. Kui talled saavad kolmel esimesel ööpäeval piisavalt ternespiima ning kogevad nii ema kui peremehe lähedust, siis seda tugevamaks ja sotsiaalsemaks kari muutub.

Nii olemegi paar nädalat käinud laudas iga ca kolme-nelja tunni tagant. Õhtul kell 8, siis kell 11, siis kell 2 öösel, siis jälle kell 5.30, seejärel kell 8.30 jne. Tited korralikult emade nisade otsa ning emadele pai.

Öised käigud teeme taskulambiga ja mulle tundub, et kitsetalledele meeldib siuke natuke nagu lastelaagri action, kui keegi tuleb öösel lauta.

Ainult igasuguse ehmatuse ärahoidmiseks tuleb kaugemalt lauda ukse tagant hüüda “Mina, mina, mina tulen!” ning pimedusest tuleb vastuseks sõbralik “Möö, möö, möö!” nii talledelt kui emadelt.

Oleme need valvekorrad abikaasaga ära jaotanud nii, et tema võtab õhtu ja hilisõhtu ning mina võtan öö ja hommiku. See tähendab üldjuhul seda, et mina magan õhtul oma tunnid kenasti ning sügavalt ära.

Magamisega on üldse nii, et see on treenimise ja keskendumise küsimus. Maailmas on tehtud tuhandeid uneuuringuid ja ilmselge on see, et inimeste unevajadus on äärmiselt erinev. Aga tundub, et kui inimene harjub ühe unepikkuse ja -rütmiga ära, siis teistsuguselt ta enam ümber väga ei harju. Unekotist ei saa kunagi lühikese une inimest ning vähese une vajadusega karakterist ei tule kunagi ööpäevas kümnetunnist und tõmbavat põõnukotti.

Minul on magamiseks ja magamajäämiseks vaja laias laastus kahte tingimust. Õhku ja raskemat tekki kere peal. Ma ei saa magada väga toas, mis ei hinga, sest mul lähevad kulmud megapunaseks. Vana puumaja uned on minu jaoks kõige paremad, ahi annab sooja ning maja hingab. Nii tulevad sügavad unenäod. Mitte liiga pikad, aga ka mitte liiga lühikesed.

On muidugi üks oluline aspekt, mis unede juures vajab veel tugevamat rutiini. Õhtuti tuleb lugeda kasvõi viis lehte raamatut, mitte näppida oma nutitelefoni. Alati on kuidagi lihtsam kerida näpuga moblaekraani, kui alustada lugemist. Aga kui alustad lugemist, siis juba oled õnnelik ning ka uni tuleb õnnelik.

Kord aastas tuleb kindlasti käia telkimas ning loota, et linnud neil öödel liiga kõvasti ei laula. Eelmine aasta suvel käisime telkimas oma heinamaal asuvas väikeses männikus. Väga mõnus oli, meil on suur telk ning mõnusalt kambas sai magada.

Ära kevadet maha maga. See tähendab, et liigu looduses ning katsu ärgata pigem varem kui hiljem. Lõuna-Eestis tuleb nädala lõpus väike soojalaine. Karta on, et järgmine nädal samal ajal võib juba silmata ka rohelist maapinda. Rändlinnud hakkavad saabuma.

Kõik toimib!

Mart Kase

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogiMart kirjutab Edasis iganädalaselt elust Lõuna-Eestis.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)