Iivi Anna Masso: meil teenindavad elavad inimesed!

Inimesed omavahel Foto: https://flic.kr/p/p5xg4m

Veel me ei näe sellist silti poodide, pankade, kindlustusseltside, apteekide, haiglate, arhitektibüroode ja igasuguste muude teenindusasutuste ustel (või, loomulikult, veebilehtedel!). Veel me justkui oletame niikuinii, et neis paigus ikka leidub mõni inimene kuskilt leti tagant, ja et põhjalikumad arutelud näiteks kindlustuste, pangalaenude või muud elus oluliste ja kummagi osapoole kainet kaalutlust eeldavate tehingute puhul käiakse inimeste vahel.

Ehkki neid kontoreid ja poode, kuhu saab sisse astuda, et inimestega asju ajada, on üha vähem. Neile helistades vastavad üha enam automaadid. Argised panga-asjad toimetame juba ammu netis ja siia-sinna ilmub inimesteta, aga ka teeninduseta “postkontoreid”. Aga veel on see pigem erand kui norm.

Iivi Anna Masso

Iivi Anna Masso on riigiteaduste doktor, õpetanud poliitilist filosoofiat Helsingi Ülikoolis, töötanud ajakirja Diplomaatia peatoimetaja ja Eesti Vabariigi presidendi nõunikuna, kirjutanud mitmetele väljaannetele Soomes, Eestis ja kaugemal. Edasi lugejatele kirjutab Iivi Anna Masso digituleviku väljakutsetest, Euroopa tulevikust ja üldhumanitaarsetel teemadel. Loe artikleid (16)