Ain Mihkelson: mentorluse mõju minu elule

Meelike: „Kui suurt hirmu sa selle ees tunned 10p skaalal?“ Mina: „100!“ Tagantjärgi mõeldes oli see üks neist hinnalistest küsimustest, mida hea mentor saab menteele kaasa anda. Olin sel ajal noor mentoriõpilane Fontese mentorprogrammis.

Arutluse all oli pikem tulevik ja võimalus iseseisvalt tööle hakata. Töötasin tollal Swedbankis, kus töö ja palk olid kindlad, ümberringi palju lahedaid inimesi ja tugisüsteemid paigas. Ja ometigi midagi kripeldas hinges, öeldes, et peagi on aeg edasi liikuda oma järgmise eluülesande poole. Kuid teadvustamata hirm ei lasknud selle võimaluse peale õieti mõeldagi. Nii oligi Meelike Paalbergi küsimus silmi avav – kui sa tead, mis sind takistab, on võimalik sellega ka töötada.

Programmi lõpuks tundsin, et nüüd olen täieõiguslik mentor valmis ja sees oli tunne „maailm, siit ma tulen, andke mulle ainult menteesid, kelle maailmu muuta!“ Umbes nagu ülikooli lõpetajal, kes arvab, et ta teab kõike ja on kõigeks valmis. Päris naljakas, kuidas inimesed oma oskusi kipuvad üle hindama. Ja samas paradoksaalsel moel teisel hetkel alahindavad enda suutlikkust.

Fontese Mentorlusprogrammist sain aga nii palju innustust inimestega tegelemiseks, et tekkis sügavam soov ja tahe teha midagi kogenud juhtide toetamiseks Swedbankis. Olin selleks ajaks üle 10 a staaziga juht ja nägin, et nn vanakestele suurt midagi isikliku arengu mõttes ei pakutud. Põhirõhk oli suunatud uutele juhtidele ja nende võimekuse arendamisele.

Rääkisin siis oma soovist HR-partnerile ja soov langes väga soodsale pinnasele – oli ka temal sarnane soov. Nii siis panimegi seljad kokku, töötades välja pikema juhtide isikliku arengu programmi Labor. Sellest on tänaseks juba märkimisväärne arv juhte läbi käinud aastate jooksul. Muutused, mis inimesed selle abil teinud on, on olnud vägagi inspireerivad.

Paralleelselt sain pangas toetada mentorina uute juhtide arengut. Kuid aus oleks öelda, et see oli ka mulle endale toeks – iga korda läinud mentorkohtumine pakkus nii palju rõõmu ja lahedat energiat, et selle baasil sai tükk aega sõidetud.

Nii mentorlus kui Labor hoidsid mind mitu aastat lainel, kuid samas tiksusid kuklas nii minu suurema kutsumuse kutse kui ka Meelikese küsimus. Tunne oli, et ma raiskan mõneti enda aega ja annet, tehes põhitööna asja, mis enam ei köida.

Mõelda vaid, kui lahe oleks teha ainult neid asju, mis sind tõeliselt inspireerivad!

Ühel hetkel hakkasin tugevamalt tegelema nii soovitu kujustamisega kui hirmu vähendamisega. Tänu sellele hirm vaikselt kahanes ja soov muutus üha tugevamaks, kuid mõte pangast ära tuleku peale tundus ikkagi päris hirmutav. Kuni Maarika Liivamägi viis mind kokku coach Annika Söödiga, kellega koostöö pani viimase punkti minu suurema eesmärgi realiseerumisele. Otsus sündis ja õnneks tuli peagi ka võimalus kujundada endale soodsad lahkumisvõimalused pangast.

Suvel peale pangast lahkumist oli mõnda aega üleval ekstaas ja rõõm vabanemisest. Ja samas hiilis ligi ka ebakindlus – kliente ju polnud ja kõike tuli nullist alata. Õnneks sai sügisel tehtud ainuõige otsus ja mindud Ericksson Internationali coachingu programmi. Sealt sain väga palju uusi teadmisi ja tööriistu ning samas ka tõdemuse, kui vähe ma tegelikult enne olin teadnud mentorlusest ja coachingust.

Järjekordselt arvasin, et nüüd lõpuks olen ma valmis mentor ja coach. Ent peagi hiilis sisse tunne, et midagi on jälle puudu. Ja jällegi oli mul abi heast coachist, jõudes tema abil transpersonaalse coachinguni. Seda programmi läbides tõdesin uuesti, et eelnevalt õpitu oli suurepärane, kuid on veel palju enamat inimestega töös.

Tänaseks saan olla vaid tänulik, et olen jõudnud olukorda, millest mõned aastad tagasi ei julgenud õieti unistadagi. Saan teha asju, mis mulle tõeliselt meeldivad ja millest näen ka otsest kasu tõusvat.

Mida olen õppinud selle pikema protsess käigus?

  • Mentorina on sul võimalus tõeliselt inimeste elusid muuta ja kujundada, just neile sobival moel. Samas see mõju ei pruugi kohe välja paista, vaid võib selguda alles aastaid hiljem.
  • Pane oma ego ja soovid tahaplaanile menteega töötamisel – meil kõigil on oma tee käia ja sinu arvamus maailma asjadest ei pruugi kokku minna sinu mentee maailmanägemuse ja soovidega.
  • Kui sa arvad, et oled mentorina kõva kärbes ja tead juba kõike, on viimane aeg ringi vaadata enese täiendamise võimaluste järgi.
  • Pane tähele, kuidas sa ise elad oma sõnu ja soovitusi, mis sa menteele jagad. Kas sa ise ka elad ja töötad nii nagu sa menteed innustad tegema, olles parima võimaliku iseenda kehastus?
  • Hirmudega tulebki tegeleda, menteele sobival moel ja tempos. Vahel võib piisata juba teadvustamisest, et asjad liikuma läheksid.
  • Hästi töötavad aju mõlemat poolkera kasutavad lähenemised, nii loominguline kui ratsionaalne osa peavad käsikäes töötama. Ei tasu kinni jääda ühte kindlasse tööriista vaid usalda pigem protsessi ja kasutada just sel hetkel sobivaid meetodeid.
  • Kõige olulisem minu jaoks – ole ise täielikult kohal, keskmes ja tasakaalus. Nii lood toetava keskkonna, kus koos menteega saavad väikesed imed sündida.
Ain Mihkelson
Ain Mihkelson

Ain Mihkelson

Ain Mihkelson on elukutseline coach ja mentor. Ain viib läbi visioonirännakuid ja erinevaid enesearenguga seotud töötubasid. Tema missiooniks on toetada inimesi päris elu loomisel ja oma kutsumuse järgi elamisel. Loe artikleid (14)