3 põhjust, miks juhid ja ettevõtjad puhkama peaksid

Puhkus

Naasin just 2-nädalaselt puhkuselt. See oli hea aeg ja võimalus mõelda ja analüüsida nii isiklikku elu kui tööga seonduvat.

Kui nö „reatöötajate“ jaoks on iga-aastase ette nähtud puhkuse maksimaalsel hulgal ära kasutamine üsna iseenesestmõistetav nähtus, siis juhtide ja ettevõtjate jaoks alati mitte. Alustavad ettevõtjad on üldjuhul väga ambitsioonikad ja teevad tihti 18-tunniseid tööpäevi, puhkusele sisuliselt mõtlemata. Isegi, kui suudetakse kokku panna väga võimekas meeskond, tuntakse end ebamugavalt isegi lühikeseks ajaks kõrvale astudes. Suheldes erinevate ettevõtjatega, tundub selline „töötan 5 aastat ilma puhkuseta“ suhtumine üsna üldlevinud.

Sarnast trendi võib märgata ka tippjuhtide hulgas. Mida kõrgemaks kasvab positsioon ja vastutus, seda vähemaks jääb aega. See sõltub loomulikult mitmetest teguritest nagu ettevõtte ja meeskonna suurus, juhi ambitsioonikus, eesmärgid jms. Väikestes ettevõtetes pole tihtipeale võimalik kõiki tööülesandeid kellegi teise hooleks jätta, mõnel puhul on ületöötamine aga märgiks juhi oskamatusest tööülesandeid delegeerida.

Nii ettevõtjad kui tippjuhid peavad aga meeles pidama üht olulist nüanssi.

Mitte keegi ei suuda oma tööd teha produktiivselt või olla hea juht, kui kumm tühi on.

Siinkohal 3 soovitust, miks ka eelmainitud „laevakaptenid“ oma väljateenitud puhkuse peaksid ära kasutama:

1. Aju vajab aeg-ajalt puhkust

Kui aina pikalt ja pingeliselt töötada, une ja tervise arvelt tunde lõigata, võib ühel hetkel kätte jõuda läbipõlemise hetk või tervis muul moel märku anda, et oleks aeg tuure maha võtta. Scientific American väidab, et puhkus tõstab tähelepanelikkust ja motivatsiooni, aitab kaasa produktiivsusele ja loomingulisusele. Kõik need asjad on olulised, et tööhetkeil olla omal parimal võimalikul tasemel.

2. Kui kass on läinud, siis on hiirtel pidu

Jah, iga meeskond vajab juhti, aga juhi eemalolek ei tohiks töö tegemisele takistuseks saada. Juhi ülesanne on oma meeskonda mugavustsoonist välja tuua, motiveerida ja innustada. Kui eelnev on tehtud, tulebki vahepeal kõrvale astuda, et inimesed saaksid kasvada. Kui meeskond peab ilma juhita „ellu jääma“, muudab see neid tugevamaks ja ühtsemaks, sest vajalikud ülesanded suudetakse kambakesi ära lahendada.

3. Juht peab näitama eeskuju

Mulle väga meeldis, kui TV3’s töötades käis meil külas kogu ettevõtte (Modern Times Group) taanlasest juht ja pani Eesti ettevõtete töötajatele südamele, et inimesed võtaksid aega puhata. Miks? Et tulla paari nädala pärast tagasi – puhanud, õnnelikud ja produktiivsed. Sellest võidavad nii inimene ise kui ka ettevõte. Sina juhina saad oma meeskonnale näidata eeskuju, kasutades oma ettenähtud puhkust. Enda tegevuse kaudu saad Sa neile näidata, et tasakaalus elu on õnnelik elu.

Ja tee endaga kokkulepe – kui Sa oled lõpuks otsustanud puhkusele minna, siis puhka.

Ära ole üks neist, kes perega välismaale minnes terve aja telefoni küljes ripub ja tööasju ajab. Sellega petad Sa nii iseennast kui oma peret. Tean seda omast käest, nooremas eas olin ise just selline. Ei osanud end välja lülitada, tundsin, et pean pidevalt midagi tegema. Tänaseks olen õppinud puhkuse ajal tegema tegevusi, mis vaimu värske hoiavad. Usu mind, see on tohutu väärtus.

Anna oma meeskonnale võimalus Sinust veidike puhata ning mine siis mõne nädala pärast puhanuna tagasi, et värske energia, teravuse ja ideedega koos nendega maailma muuta!

 

Algis Liblik

Algis Liblik on endine TV3 müügidirektor. Pärast meediavaldkonnast lahkumist 2015. aastal töötas ta tudengitele majutust pakkuva kinnisvaraettevõtte 1Home Baltikumi tegevjuhina. Hetkel on ta FranklinCovey Eesti konsultant ning samal ajal peab ta motivatsiooniteemalist blogi makeit.ee. Algis kirjutab Edasile isikliku arengu põhitõdede, motivatsiooni, eesmärkide seadmise ja juhtimise teemadel. Loe artikleid (16)