Eesti brändist: You Can’t Hide – At Some Point You Have To Sell

Kas Eesti märk on ebamäärastes värvides okselaik?  Mõned head käsitlused Eesti brändi kohta. Edasi pakub võimaluse mõelda kaasa nüüd, kus esimesed emotsioonid on maas.

Sissejuhatuseks

Eesti Disainimeeskond on EASi poolt kokku kutsutud disainitiim, kelle ülesanne on luua Eestile uus visuaalne keel koos põhjaliku disainitööriistakastiga, mille abil saavad kõik Eestist rääkida. Tegevuste laiem eesmärk on Eesti tuntuse ja mõju suurendamine maailmas.

Reedel, 13. jaanuaril avalikustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) Eesti brändikontseptsiooni ja avas 2 portaali:

  1. www.estonia.ee – uuendatud sisu, ülesehituse ja visuaalse väljanägemisega Eestit tutvustav veebikeskkond
  2. brand.estonia.ee – Eesti brändi kodu

Eesti disainimeeskond: küsimused ja vastused

Mis on uute veebilehtede mõte? Kellele need mõeldud on? Mis on Eesti märk? Mis on need tööriistad, millest te räägite? Miks on kõik fotod nii külmad ja mornid? Miks on kõik inimesed fotodel vaataja poole seljaga? Kas rahn on Eesti märk? Miks oli esitlusüritusel jagatud kott valmistatud Indias?

Vastused esimestele kõige põletavamatele ja korduma kippuvatele küsimustele.

Peter Kentie uuest Eesti brändist: ei nalja, ei soojust

Sõbralik kriitika. Artikli tuum kokkuvõetuna ühest sotsiaalmeediapostitustest: “Rõõm on lugeda sisulist kriitikat, mis on ühtaegu terav ja sõbralik. Joonistab teed edasi, ei tõsta ennast teiste arvelt. Vaatab erinevaid tahke, mitte ei maali kõiki tahke oma lõpphinnangu järgi mustaks või valgeks. Uskumatu, kas tõesti on võimalik ka selliselt asju ajada?”

Poliitika.Guru: Eesti bränd – kas kivi kaelas või tugev jalgealune

Ettevõtja ja disainer Peedu Tuisk: “Miks üldse üht brändi uuendatakse? Sest vana kuvand ei väljenda enam neid väärtusi, mida soovitakse kommunikeerida. EAS tellis uue brändi, sest vana oli aegunud. Ekslikult arvati, et aegus “Welcome to Estonia” või “Positively Surprising”. Tegelikult on aegunud kogu Eesti kuvand enamike välismaalaste peades.”

“Kas riik saaks midagi ette võtta, et Eesti imago välismaal ei omaks 90ndate assotsatsioone? Kindlasti. Kas EASi tellitud bränd seda üldse üritas? Vist mitte. Kuid miks mitte?”

“Estonia.ee brändi tööriistad näivat olevat loodud väga õhukesele koorekihile välismaalastele, kes on juba kursis Eestiga ja teavad meie edusammudest. See on liiga väike sihtgrupp ühe riikliku brändi jaoks. Eesti bränd võiks adresseerida üldisemaid imago puudujääke ja üritada neid parandada.”

Dario Cavegn: Estonia’s €200.000 letterhead

Välismaalase vaade. “Unustage ära see oksendav siil, Eesti brändikontseptsioonil on palju tõsisemad mured. Üldine stiil on visuaalselt meeldiv, aga see ei tõmba inimeste tähelepanu ega kaasa viisil nagu tegi seda Peter Kentie est-kontseptsioon.”

Tõsine väljakutse on tähelepanu pööramine fassadilt sisule ja müügile.

“A recent survey of KPMG and the Estonian Employers’ Confederation of the state of Estonian exports directly quoted top-level managers and business people on the apparent lack of the selling skills necessary to penetrate foreign markets. But even there, businesses still expect the state to take care of Estonia’s image and help them get places like this. Which is a massive misunderstanding of how things work.”

“Estonia has arrived at a point where pretending to be good at something is no longer good enough. The new brand concept is good expression of that. Fonts, colors, designs, letterheads; except for a shape hinting at a boulder, and the country’s name in a particular font, there isn’t much to go with.”

You may run, but you can’t hide:

At some point, you’ll have to sell

Poliitika.Guru: brändrahn

“Kuidas suutsid meie suurimad meediaväljaanded mitte märgata et EAS edastas neile korduvalt sõnumeid, et mingit logo, mingit märki ei valmistata ja et esitlusele läheb midagi hoopis muud.”

“Kas kogu kommunikatsiooni oleks saanud paremini juhtida Võibolla. Tagantjärele tarka mängides võiks öelda, et seda lärakat poleks koti peale trükkida tohtinud. Aga mida siis? “E” tähe? Üsna kindlasti oleks ükskõik millist visuaali ikkagi märgiks peetud ja end selle ümber raevu köetud.”

Signe Kivi: ikka seljaga vaataja poole, ikka sohu ja rappa. Mis maa see on?

“Kõik see on enne olnud, aga rahu! Mõtleme siis kaasa ja sisustame disainimeeskonna pakutud formaati endale meelepärasel moel. Kasutame ilusat Aino kirjatüüpi. Lisame päikeselisemaid pilte ja pöörame näo vaataja poole. Harjume. Võtame pakutud lahendust kui protsessi, kui teekonda. Sest sisu on Eesti riigis ja meie inimestes ju olemas, selles ei kahtle keegi.”

Daniel Vaarik: rahnurahvas

Projektiga seotud inimese vaade. “Rahn on jagatud mägi, põikpäisuse sümbol. Rahn on fakt.”

Peep Ehasalu: Eesti brändist paljusõnaliselt

Esitluse tähtsusest. “Eesti brändiga väljatulek oli see üks ja ainus hetk, mil kasutada meedia jäägitut tähelepanu selleks, et viia sõnum arusaadavalt kõigi brändiehitajate ehk Eesti inimesteni. Oluline esitlus tuleb läbi harjutada sekundilise täpsusega, see peab olema – nagu tööriistakasti tekstijuhend ette näeb – selge, enesekindel ja sõbralik.”

“Esitluse alguses oli aga üle poole tunni spetsiifilist erialaslängi brändi vajaduste selgitamiseks ja särasilmset kiitust millegi aadressil, mida teised veel näinud pole. Peaesineja oli lõpus, liiga paljusõnaline ja ei keskendunud selgele sõnumile. Tundub, et esineti üksteisele, pühendunute seltskonnale saalis, kuid mitte ülejäänud Eestile kaamerate taga. Seda nimetataksegi lähipimeduseks, kus eeldatakse palju sellist, „mida kõik ju niigi teavad.“

Best Marketing: Eesti uus veebileht välismaalaste arvates

Hando Sinisalu testis uut Estonia.ee lehte oma välismaa tuttavate peal. Hindajateks on turunduse valdkonnas tegutsevad paljureisinud inimesed Soomest Argentinani.

Loe veel:

Kokkuvõttev video Eesti brändi kohta (2,5 min video)

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)