Janeck Uibo: mitte säutse & pressiteateid, vaid inimlikku juttu

Foto: Erik Prozes, Postimees

Miks on Edasit vaja? Infot on niigi küll, just Edasist oligi veel puudus!!! Mis probleemi Edasi lahendab? Mis vajadust rahuldab?

Kui inimestega tänaval rääkida meediast, siis üldiselt nad nõustuvad, et NEGATIIVSET on palju. MÜRA on palju. Kõikvõimalikku infot ON PALJU. Olulised teemad on läbisegi ebaolulisega. Tõsised kollasega. Ja see kõik on üe valatud ohtra reklaamiga. Selle kõige sees surfates endale kasulikku lugemist leida ja rahulikuks jääda on väljakutse. Olukord paneb heal juhul ainult scrollima ja pealkirju lugema. Või peletab üldse eemale, pannes uudistele (loe: ühiskonnale) käega lööma. Aga inimesed tahavad lugeda, sest nad on uudishimulikud.

Kuidas Edasi inimesi infomüras aitab ja konkurentidest eristub?

2 asja: puhas rahulik disain, mis hõlbustab lugemiskogemust, väärtustab lugejat inimesena ja tema aega ning teiseks, läbimõeldud sisu – Edasi ei koorma liigse infotulvaga. Vähem on rohkem.

Üks tuttav ütles hiljuti, et Edasi portaali näol on tekkinud pärisreaalsus. Suurelt öeldud, aga selline tagasiside teeb rõõmu, sest ajakirja üks eesmärk ongi peegeldada elu. Aidata inimestel hakkama saada, enesetunnet parandada, maailma enda jaoks kokku panna ja sihte seada. Me ei vaja mitte niivõrd pressiteateid ja säutse, kuivõrd inimlikku juttu.

Keskkond mõjutab inimese arengut. Meenub üks mõte:

Oled 5 aasta pärast täpselt sama inimene kes täna, ainult vahega, mis raamatuid oled lugenud, milliste inimestega kohtunud.

Edasi soovib olla üks selline kohtumispaik. Keskkond, mis aitab inimesel kasvada. Viies teda kokku erinevate teemade, tegude ja inimestega, mis kõik on omal moel innustavad.

Võib tõmmata paralleeli töökeskkonnaga – mõnes on hea olla, inimesed tahavad panustada ja anda endast parima, teisest laseks võimalusel jalga. Ühel juhul konkreetne ettevõte aitab kaasa inimese kasvamisele ja vaimsele tervisele, teisel juhul – natuke utreerides – toodame haiget ühiskonda juurde.

Edasi soovib olla kaaslane, keda võimalikult palju inimesi tahaks oma ellu. Aega on kõigil vähe ja lugemislaud rikkalik, lisaks omakeelsele meediale on ju ka muukeelsed portaalid, blogid. Pressida end võimaliku vaba 15 minuti sisse päevas on väljakutse, aga Edasi usub, et see on võimalik.

Kokkuvõttes, vastuseks küsimusele, miks Edasit on vaja, laenan ühe lugeja kommentaari: Edasi paneb tahtma olla parem. Mis probleemi Edasi lahendab? Mis vajadust rahuldab? Vähem müra, parem lugemiskogemus.

Kuidas edasi?

Kui soovid lugejasõbraliku keskkonna loomisel abiks olla, saad seda teha lugedes või jagades artikleid sõpradega. Samavõrd tänulikud oleme rahaliste “tellimuste” üle. Edasi on investeering, mitte hasartmäng. Edasi on päris asi. Toetades Edasit, toetad tervemat ühiskonda. Mõtteviisi.

Loe lisaks. Edasi kontseptsioon: Hüüdja hääl kõrbes?

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)