Mart Kase: külma ilu

Sõitsin eelmise nädala neljapäeva varahommikul Karulast Harjumaale läbi Eesti. See oli see hommik, kui hakkas päris külmaks keerama. Sõitsin läbi Tõrva ja siis enne Karksit mõtlesin, et lähen õue pissile – mis tuul oli väljas, kui ilma jopeta minibussist välja hüppasin ühel väikesel ristmikul. Mul ei olnud palju riideid seljas ja sain hetkega jälle tõdeda, et külm tähendab varustust, mis inimesel parasjagu seljas on.

Peipsi rüsijää 2016 I Foto: Mart Kase
Peipsi rüsijää 2016 I Foto: Mart Kase

Neljapäeva õhtul liikusin omakorda minibussiga Kose kandist Viimsisse ja siis oli päris korralik tuisk ning Tallinna ringteel olid kütseveokid kraavis ja väike mõnus Siberi tunne tuli peale.

Aga kõige selle juures loomulikult võis õues märgata karget ilu.

Päevavalguses lisas päike meeletult sära ning tegelikult, kui pimedas külmatont puhub, siis on siuke mõnus talvine päris tunne.

Laupäeva hommikul sõitsin Karulasse tagasi ning kuigi temperatuur siinkandis oli veel rohkem miinuses, hommikul lausa alla miinus kahekümne, siis tuul oli vaikne ning koju saabudes märkasin, et meie tiined kitsed jalutavad õues ringi. Sikk Hummelsil meeldib nagunii kogu aeg õues olla, teda ei huvita, mis ilm on. Samuti tahtsid paar kana külmaga õues olla, kuigi külmaga seisavad nad naljakalt ühel jalal, et kuule jõle külm on, kas nagu sooja seljankat saaks paar nokatäit. Laupäeva õhtult tegime siis korraliku sauna ka, külma ilmaga on saun nagu eriti mõnus.

Eile, pühapäeval, oli juba päris mõnus soe talveilm ca natuke soojem kui miinus kümme kraadi. Loomad olid mõnuga õues ning endalgi tekkis jalutamissoov.

Läksin siis pärastlõunal korraks järvele kala püüdma ning kohe ülisoojaks läks seest. Sisemise helluse põhjus polnud mitte suur kalasaak, vaid järvele olid noored inimesed rajamas väikest uisutamisväljakut.

See on ikka õige teema, kui järve või tiigi peal on talvel ristkülikukujuline lumest puhtaks lükatud uisuväljak.

Mina isiklikult ei naudi ei uisutamist ega suusatamist, aga mida looduslähedasemalt teised neid talialasid harrastavad, seda ilusam ja kargem on mul vaadata.

Talv on nii mõnus päris elu. Kohustuslik on kahe täiskasvanu peale päevas ära süüa üks keskmise suurusega kodumaine küüslauk, siis ei jää haigeks ka. Aga kui tunned, et sees midagi toimub või pea on paks, siis lonksa kohe sooja pärnaõie teed, see on nagu meeletu soojenduspomm.

Patseerige siis külmaga ringi ning nautige ilu, külma looduse ilu ja enda tohkeldamist ja nautige villaseid sokke ja sauna ja karget vaikust.

 

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)