Janeck Uibo: et mõttest sünniks tegu. 4 mõtet alustamise kohta

Nemo I Foto: Creative Commons https://flic.kr/p/5quuRy

Oma senise elu jooksul olen palju tegelenud inimeste julgustamise ja motiveerimisega – see on olnud mu töö. Ja kirg. Üsna väljakutsuv on aga olukord siis, kui julgustust vajad sa ise. 

Millegi uuega alustamine on hirmutav. Hirm ebaõnnestuda on suur ja see pärsib. Vahel on usku rohkem ja siis jälle vähem, emotsioon kõigub high and low. Kujutan ette, kui palju ideid (unistusi) jääb inimestel realiseerimata, arvates, et need pole midagi väärt, kellele seda ikka vaja on vms …Aga enne ei saagi teada, kui pole proovinud.

Eneseareng on tsükliline, vahel meid huvitab areng (muutus) rohkem, vahel võtame rahulikumalt, nautides saavutatut – ka tähtis! Ja siis saabub hetk, kus tahaks ellu taas seda magusvalusat flow-tunnet. End välja sirutada, avastada, luua.

Kindlasti on igal inimesel oma alustamise kogemused, need kõik on väärtuslikud. Elud on erinevad.

Minu 4 tähelepanekut alustamise kohta

1 & 2: Usalda ennast (rohkem) ja kuula teisi (rohkem)

Esmaspilgul justkui 2 vastandlikku mõtet, aga mõlemad on tõesed. Julgen oma värske kogemuse pinnalt soovitada – räägi oma ideedest inimestele, kelle arvamus on sulle oluline. Kui on midagi näidata, näita. Mida varem, seda parem. On uskumatu, kui palju kõrvaltvaatajad suudavad oma kommentaaridega väärtust lisada. Näoilmed, hääletoon, sõnakasutus jms – ka see on informatsioon. Mõned küsimused ja reaktsioonid on valusamad kui teised, aga kindel on see, et KÕIK need annavad ajule tööd ja tõukavad Sind ja Sinu projekti õiges suunas edasi.

Kuulamine on ülioluline, aga veel olulisem on Sinu arvamus ja tahe. Usalda ennast ja oma sisetunnet.

Ole järjekindel. Pühendu.

Nii võid olla kindel, et selles on midagi kordumatut ja hea õnne korral pakub see huvi ka teistele. Just niipidi.  Meenub üks Tõnu Kaljuste ütlus PlekktrummisMa ei oska öelda, mida maailm ootab…kui sa ise ei oma ideid, kui sul ei ole iseenda mõttekombinatsiooni, vaid tegeled valmis pakendiga, siis ei võigi tekkida elavat huvi sinu tegevuse vastu.

3 & 4: Otsusta ära ja tegutse!

Head mõtted ilma teostuseta on lihtsalt head mõtted. Isiklikult tundsin suurt vabanemist, kui portaal sügisese pööripäeva eel lõpuks avatud sai. Olin jäämas ületäiustamise lõksu. Nüüdsest aga on kõike võimalik päris elus katsetada ja edasi arendada. Mul on endiselt oma high and low perioodid, aga tegemise tunne on etem pelgalt unistamisest.

Kuidas tegutsema hakkamise hirmust üle saada?

Sageli juhtub nii, et jääme kinni – kas oma mõtete või eluga – ning edasi liikumiseks vajame välist tõuget. Julgustan pöörduma coachi poole. Coach (eestindatud nimetusega koots) on professionaal, kes valdab protsessi, mis aitab inimesel kasutada oma sisemisi jõuallikaid ja nii, et inimene saavutab soovitud eesmärgi või jõuab sellele lähemale.

Coachil on 4 tähtsat küsimust aitamaks üle saada tegutsema hakkamise hirmust, neist olulisim on – mida sa tahad?

Kui leitud vastus on inimese jaoks päriselt oluline, siis ta võtab end kätte ja ei loobu (kergelt). Hea moodus oma motivatsiooni testida on küsida endalt – mida alla andmine minu kohta räägib? 

Kui räägin endast, siis minu kutsumus on tegeleda võimaluste loomise, inimeste innustamise ja keskkonna kujundamisega. Edasi on lihtsalt üks mõjus moodus seda teha. See on väike veebiajakiri. Pisiasi, ütleks mõni. Aga minu jaoks suur eneseületus. See on toonud mu ellu palju vaheldust, rõõmu, loonud uusi tutvusi, võimalusi. Mis täpselt edasi saab, selle üle ma liialt pead ei murra. Kindel on see, et kõik mis tuleb, on hea.

Just keep swimming!

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)