Uudiseid: 9.10

Valik nädala jooksul Eesti meediakanalites ilmunud sõnumitest. 9 Eestist, 1 maailmast.

Aeg ilvEST tänada! Suur lugu Toomas Hendrik Ilvese kümnest presidendiaastast (Delfi)

“Delfi / EPLi loovjuht Ester Vaitmaa koos oma kolleegidega väärib tõsist tunnustust selle ülevaate eest pildis ja sõnas. Läheb Delfi parimate eriprojektide nimistusse, nagu Wabariigi aastapäevaks tehtud Eestis elavate rahvuste esindajate videoklippide projekt,” kirjutab Toomas Mattson oma FB seinal.

Toomas Hendrik Ilves viimases intervjuus Eesti Vabariigi presidendina: tõde kui mõiste kaotab oma olulisust, faktid ei loe, hinnangud tulevad ei tea kust (EPL)

“Super intervjuu, ajakohaselt melanhoolne, aga avab taustu ja motivatsioone, mida president pole varem pidanud õigeks show-vankri ette rakendada. Lugege, ja öelge võimaluse tekkides talle kindlasti aitäh,” kirjutab Sten Tamkivi oma FB seinal artikli soovituseks.

Lauristin: vasakpoolsete juttu kuulates tundub, et ajalugu hakkab korduma (ERR)

Äsja raamatu “Marjustini sajand” valmis saanud sotsiaalteadlane ja poliitik Marju Lauristin ütles, et kuulates tänapäeva noorte vasakpoolsete juttu, kuidas Eestis on kõik halvasti, või Brüsselis tänapäeva vasakpoolseid, kes räägivad sama suure vaimustusega klassivõitlusest ja kapitalismist, siis see retoorika on väga tuttav ja tal on tunne, et ajalugu hakkab korduma.

Terrase sõnul demonstreerib Venemaa soovi Läänemerd kontrollida (ERR)

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelsoni sõnul on tegu Venemaa pikaajalise strateegiaga. Tema sõnul peaks Venemaa samme võtma rahulikult, sest Venemaa puhul on sageli tegemist bluffiva käitumisega ja teatud mõttes ka närvide proovimisega, kui tugevad Lääne liidrid on. Samas tuletas ta meelde, et 8. novembril toimuvad USA-s presidendivalimised ja paljud Venemaa sammud on sellega seotud.

Samal teemal: Toomas Alatalu: Putini ultimaatum kinnitab Obama kehtestatud sanktsioonide toimet

Joanna Dagmara Dobosz: Poola naiste streik on võitlus inimväärikuse eest (Postimees)

Poola naised läksid tänavatele, et väljendada oma vastuseisu võimalikule seadusemuudatusele, mis keelustaks abordi. Et protesti märgiks kannavad meeleavaldajad musti rõivaid, on sotsiaalmeedias selle tähiseks saanud #blackprotest. Tartu Ülikooli poola keele ja kultuuri lektor Joanna Dagmara Dobosz: “See on esimene üleriiklik naiste streik Poolas, mis ületab parteide ja ühiskonnaklasside piirid. See on võitlus põhiliste inimõiguste eest, lahing naiste vaba tahte eest tsiviliseeritud Euroopa riigis 21. sajandil!”

Samal teemal Müürileht

Allar Jõks: ei ole mõttetult elatud aegu ehk ühe kandidaadi aruanne (Postimees)

Hiljuti presidendiks kandideerinud Allar Jõks esitab oma mõtted, milline on meie demokraatia tervis toimunud valimiste valguses. “Ka minult küsitakse, milleks oli vaja viiekuulist kampaaniat, kui nüüd tehakse presidenti ühe nädalaga.” Vastaksin Artur Alliksaare sõnadega: «Ei ole mõttetult elatud aegu, mõte ei pruugigi selguda praegu.»

Samal teemal Äripäev

Maksuameti juht läheb Nortalisse tööle (Postimees)

Eesti ühe kõrgemapalgalisema riigiametniku ja hinnatud juhi, maksuameti peadirektori Marek Helmi ootamatu lahkumine erasektorisse paneb küsima, kas avalikus sektoris tippjuhtidele makstav palk on ikka konkurentsivõimeline.

Enn Veskimägi rikaste TOPist: idudelt pole midagi õppida (Äripäev)

Hiljutised tööstur Enn Veskimägi ja ettevõtja Jüri Mõisa väljaütlemised idufirmade IT edukuse kohta tekitasid poleemikat.

Jüri Mõis: “Praegu on popp öelda, et me peame investeerima ajudesse, mitte asfalti. Ei, praegu tuleks just vastupidi teha, tuleks investeerida asfalti,» ütles ettevõtja. Meil on juba ammu ülimalt keeruliseks arendatud virtuaalne ühiskond ja inimesed ei jõua sellele järele. Selline tunne on, et nad ei mõtle oma peaga,» ütles Mõis majandusministeeriumi kohta.”

Eesti Päevalehes ütleb Villu Zirnask: Idufirmadele pole vaja eeliskohtlemist, vaid väljastpoolt start-up-sekti tulevat asjalikku kriitikat.

Päevakangelane Käit videointervjuus: võimas tunne, kui publik su nime hüüab! (Postimees)

Eesti jalgpallikoondise 4:0 võidumängus Gibraltari üle kaks väravat löönud ja ühtlasi A-koondises väravatearve avanud Mattias Käit lausus, et pole sellist emotsiooni varem kogenud.

De Niro Absolutely Goes Off on Trump: ‘I’d Like to Punch Him in the Face’

Robert de Niro’lt paluti neutraalset üleskutset agiteerimaks inimesi presidendivalimistel osalema. Ta ei kuulanud ega hoidnud Donald Trumpi aadressil end sõnadega tagasi.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)