Mart Kase: 2017 – kuidas edasi? Maaelu

On esimese jaanuari varahommik ning sõidame perega Viimsist oma Valgamaa koju Kaagjärve külla. Hakkame minibussi pakkima kell 6.30 ning tund hiljem saame minema. Väljas on vihmane, ca viis kraadi sooja ja tuult peaaegu ei olegi, seega suhteliselt siuke ilm, et rooli istun T-särgis. Sõit läbi Eesti kulgeb ülivaikselt, teedel pole ei sõidu- ega kaubaautosid. Laps magab, abikaasa magab, koerad magavad ja ka autoraadio keeran kinni ning naudin kuidas naastrehvid vastu asfalti kolksuvad. On see vast sombune esimese jaanuari hommik.

Jõuame Rõngusse ja hüppan poodi, sest vaja on paari asja uusaasta keeksi sisse. Olen ainuke inimene poes, teenindaja sätib ühes riiulivahes kaupa.

“Et väljas on kohe nii soe jah!” naeratab proua mulle, kui näeb mind T-särgi väel.

“Muidugi, aga reedel on -20!” teatan, kui ta mult võipakkide raha sisse kasseerib.

“-20 on palju, see on liiga palju, mulle see ei meeldi, samas noh, mis siis,” peab proua maha väikese isikliku monoloogi.

“Saab hakkama,” ütlen jutujätkuks.

“Phhhh, muidugi saab,” vastab proua lõdvalt, isegi teatava üleolekuga.

“Egas midagi, head uut aastat!” hõikan väljudes.

“Sulle ka,” lausub proua ja läheb tohkeldab edasi.

Laias laastus see ongi kogu see Eesti maaelu. Igasuguseid jamasid on ning ilm on väga tihti sitane ning kütus on järjest kallim, aga muidu on kõik väga okei. Isegi väga suurepärane on maal elada ning kulgeda omas rütmis omas maailmas ning mõõdukalt ka maailmaga suhestuda.

Kui siis kohale jõudsime, soovisin kõigile oma kitsedele ja kanadele head uut aastat ning nad siis nagu moka ja noka otsast mühkasid vastu: “Mis sa siis mõtlesid, ikka paneme täiega.”

Kõige tähtsam ongi säilitada kirg ja suured tunded. Ainult nende kahe eeldusega saab Eestis maaelu elada. Aasta 2017 ei tule selles suhtes kuidagi eriline, säilitagem ebaratsionaalne mõistus ning nautigem maaelu.

Isiklikku kukeaastat!

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)