Sander Gansen: sahtlisse kirjutatud äriideest on sama palju kasu kui nürist noast

Miks mitte see siis päevavalgele tuua? Leida mõttekaaslased ning testida, kas sellest võib asja saada. Eks hiljem jõuab otsustada, kas selle mõttega tuleb ka päriselt edasi minna.

Aga kuidas leida mõttekaaslasi ja seda ideed olematute vahenditega testida? Eks tuleb minna garaaži! 48 tundi fokusseeritud tööd ja ongi teada, kas sellel kõigel on või ei ole iva.

Teatavasti on garaaž just see koht, kust said alguse mitmed tänased gigandid, nagu Amazon, Apple, Disney, Google, Harley Davidson, HP, Mattel, Microsoft, Dell ja Nike.

Ka Eesti on täis lugusid sellest, kuidas uued iduettevõtted just garaažist välja on kasvanud. Näiteks Taxify, GoWorkaBit ja Shipitwise.

Täpsemalt küll on Eesti garaažilood seotud sellise algatusega nagu Garage48, kus 48 tunniks tulevad kokku noored ja vanad üle kogu riigi, et testida erinevaid ideid, inimeste koostööd ning valmistada oma toote esimene prototüüp. Või miks mitte teha isegi esimene müük!?

Shipitwise lugu

Aasta tagasi käisime häkkimas ning tänaseks oleme teenindamas juba kümneid ettevõtteid üle maailma!

Meie lugu algas juba 2014. aasta novembris kui Londonis Aleksander’i sünnipäeva tähistades tekkis küsimus, kuidas liigutada koju üks suur hobuse kuju. Tol hetkel me lahendust ei leidnud ning veel kuid hiljem vaevas see küsimus meie kõigi pead.

Niisiis otsustasime 2015. aasta kevadel kutsuda kokku sõbrad erinevatest valdkondadest, et see probleem ühiselt lahendada. Nii me seda “äriplaani” sahtlisse kirjutama hakkasimegi.

Sügiseks oli valmis saanud esmane omavaheline kokkulepe loodava ettevõtte osade jagamise kohta, kuid ei midagi muud. Ja siis sündiski mõte minna Pärnusse ja alustada häkkimisega.

Meie jaoks oli alustamine küll pisut lihtsam, sest olime kohale tulnud juba eelnevalt kokku pandud meeskonnaga. Kuid kasutasime siiski võimalust oma ideed kogu seltskonna peal valideerida. Ning leidsime juurde veel ühe arendaja.

Järgmised 48 tundi olid meie jaoks aga märgilise tähtsusega.

Kuigi tänaseks on muutunud nii meie koosseis kui ka lahenduse fookus, siis kogu protsessi vundment sai laotud justnimelt garaažis.

Tulime kokku. Testisime oma võimekust 48 tundi järjest pingeliselt töötada. Ehitasime oma esmase toote prototüübi. Panime oma turunduskanalid karjuma. Ning teenisime oma esimesed eurod…

Põhimõtteliselt oli pärast seda üritust selge, et meil on võimalik see ära teha ja inimesed on valmis selle eest meile maksma!

Mida muud vaja ongi!? Aga mõelda vaid, kui me poleks sinna läinud… Me ilmselt vaidleks siiani osaluste jagamise üle ning meil ei oleks ühtegi klienti ega investorit.

Kui te veel ei teadnud…

Juba detsembri esimesel nädalavahetusel, 2. – 4. detsember toimub Pärnus järgmine taoline üritus, Garage48 Pärnu 2016 Women in Tech. Kuid ärge laske end selle nimest heidutada. Tegemist ei ole ainult naistele suunatud häkkimismaratoniga! Vaid sinna on lihtsalt tulemas äärmiselt suur kontsentratsioon ettevõtlikke naisi.

Ei ole vaja teha midagi muud kui osta 25 eurot maksev pilet, mis katab järgmise 48 tunni jooksul kõik toidu ja joogi kulud. Ja kohale tulla… Muideks, isegi õlut saab!

Muretsemiseks pole põhjust ka siis kui endal ideed ei ole, mida tahaks arendada. Sest teistel on alati vaja neid, kes aitaks nende ideed teoks teha.

Ja kellelgi ei teki ühegi ideega seoses kohustusi!

Kui esmaspäeval tahad siiski oma teist projekti edasi arendada või lihtsalt tööle minna, siis see on lubatud. Aga kui tundub, et võiks asjaga edasi minna, siis ei ole vaja minna kaugele, et leida eeskujusid, kes senini edukalt tegutsevad.

PS! Kui oled tudeng, naine või muud moodi äge inimene, siis kirjuta mulle (sander@shipitwise.com) ja jagan sooduskoodi. Või kui tahad lisanippe, siis neid jagan suurima hea meelega!

 

Sander Gansen

Sander Gansen on Robotex International juht. Ta on olnud startup ettevõtte Shipitwise kaasasutaja, turundusjuht ja investorsuhete haldaja. Lõpetanud Silicon Valley's Draper University. Oma vaba aja veedab ta alustavaid ettevõtjaid mentordades ning aegajalt loenguid läbi viies.  Loe artikleid (2)