Mart Kase: tagatoa mafioosokanad

Tagatoamafiosod I Foto: Mart Kase

On teisipäev hommik ja teen oma rutiinset varahommikust ringi laudas ja kanadele toitu pannes märkan midagi jubedat. Ühe noorkana kangestunud jalad paistavad kanamajas kapi tagant.

Selles kapis on pesad ja selle kapi kohal on õrred. Mul on enne noorkana kehani jõudmist selge, mis oli juhtunud. Meil on 28 kana, neist kuus olid esimesed kanad majapidamises ca 1,5 aastat tagasi ning need kanad on bossid. Tähendab nad on erakud, nad ei suhtle teistega, aga nende territooriumile ei tohi keegi tulla ning nende nina ees ei tohi keegi siblada. Õue peal löövad maha ka nii hiired, konnad kui mutid, kui keegi neile ette jääb. Neil on väga kõrge enesehinnang ja nad valitsevad karmilt meie kahejalgsete maailma. Ju noor kana oli õrrel läinud nende vahele magama ning nad siis äkki märkasid ja siis sai noor kana une pealt meeletu rünnaku kaela ja kukkus õnnetult õrrelt pauhti pimedas alla.

Võtan kana kätte, kana elab, aga ma ei saa esmapilgul aru, et palju ta näost alles on ning kas tal jalad on terved. Viisin ta õunapuuaeda, seal on meil tibude aedik, mis on praegu tühi. Vesi ja söök ette ning noorem koer Puntsel jääb valvama. Ühesõnaga, paar päeva näitab, et kas hirmunud loom rahuneb ning võtab uuesti jalad alla.

Eesti ajakirjanduses on viimastel nädalatel tänu ühele mõrvale palju juttu maffiasuhetest. Tänu pikale veninud presidendirallile on viimasel ajal lahatud ka igasuguseid poliitilisi kokkuleppeid, mida salaja on räägitud ja kes on keda alt vedanud. Loomadel on kõik paigas. Kitsedel on alati karjahierarhia ja kui neil on ruumi süüa ning ringi käia, siis keegi ei nori kunagi niisama tüli.

Loomad ei kakle, ei ussita ega valeta ning kokkulepped peavad 100%.

Loomulikult puudub loomadel demokraatia või üldse sügavam inimlikkus, aga usaldus, mis on võimalik nendega luua ja mida nad loovad omavahel, see on väga palju väärt. See on midagi, mis on inimeste maailmast kaduma hakanud. Otsusteni jõudmine ja kokkulepete paikapidavus on tegutsemisreeglid, mida tasub iga päev meeles pidada.

Ma absoluutselt ei tolereeri vägivalda. Kui keegi kanadest või kitsedest teist nahutab, siis proovin alati rääkida. Kuigi tean, et see ei mõjuta nende suhteid. Hierarhiasuhted on laudas kohustuslikud.

On läinud mööda paar päeva ning kana on tibude aedikus tervenenud. Jalad töötavad kenasti ning nägu paranenud. Viin ta teiste kanade juurde tagasi, muidu jääb kurvaks. Võtan ta sülle ja kordan: Ära mine õrrel vasakusse otsa. Ole omadega paremal. Hoia valge kana ligi.

Elagu pidavad kokkulepped ning edasiviivad töösuhted. Nädal peale intsidenti on noorkana uuesti kõbus. Ka see on imetlusväärne, kuidas loomad oskavad eluga edasi minna. Kõik kanad munevad sajaga.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)